Deseori ne place să ne batem cu cărămida-n piept. Şi din punct de vedere muzical. Timişoara este un oraş special, care a deschis şi a trasat mai multe direcţii în muzica autohtonă. E leagănul de naştere al unor nume ca Phoenix, Pro Musica, Survolaj. Desigur, lista poate continua en – gros, cu Implant pentru Refuz, mişcarea de muzică electronică creată de TM Base sau anonimTM şi tot aşa mai departe. Astăzi, însă, situaţia nu mai e defel roz. Desigur, asta nu e deloc breaking news, se ştie de ceva vreme. Avem o sumedenie de talente care sunt scârbite de „peisaj“ şi preferă să stea cuminţi în banca lor. Din păcate. Dar mai avem şi nişte prejudecăţi cât se poate de aiurea. Oameni care se erijează în formatori de opinie şi care în virtutea faptului că posedă niscaiva cultură muzicală decretează pur şi simplu care sunt genurile muzicale corecte. Fanii jazz-ului, ai blues-ului şi a altor curente muzicale înglobate în umbrela rock-ului numesc adeseori muzica electronică „chestia aia care face tzzz, tzzz sau taka, taka, boom, boom“.
Am văzut-o şi la recent încheiatul JazzTM când nişte oameni dealtfel bine intenţionaţi au strâmbat din nas atunci când muzicienii de pe scenă au apelat la efecte electronice.
Puştanii care cred că singurul instrument valabil este laptopul strâmbă şi ei din nas atunci când aud riff-uri scoase de chitări reale. Amatorii de minimal – house se ceartă cu cei care iubesc progressive, iar cei care ascultă drujbe – dubstep nu pun piciorul în locuri considerate „de fiţe“, chiar dacă acolo mixează un DJ din branşa lor. Unele genuri muzicale nu-s bune că au BPM-ul prea sus, altele că nu-s făcute cu instrumente naturale iar altele fiindcă pur şi simplu-s varză. Oare chiar avem nevoie de aceste definiţii stupide? Oare muzica nu mai e făcută de oameni pentru oameni, indiferent prin ce procedeu sau câte bătăi pe minut are?
Oare o fi atât de greu ca să asculţi laolaltă Chopin, The Knife, Alliance Ethnik, Jan Grabarek şi Janis Joplin şi să hotăreşti chiar tu ce e fain? Oare, e atât de greu să mergi la un concert şi să-ţi laşi prejudecăţile acasă? Consideră că intri într-o lume nouă. Poate vei găsi lucruşoare interesante, pe care până atunci nu le-ai sesizat din cauza aburelilor expuse de către fanatici. Ciuleşte urechile, deschide-ţi mintea şi judecă mai apoi dacă ţi-este pe plac sau viceversa. Nu-ţi fie teamă să recunoşti că-ţi place X sau Y, doar pentru că gaşca ta consideră ca fiind cool un singur gen muzical. Sau, după cum bine au zis fetele de la En Vogue cu ceva vreme în urmă, „Free your mind, and the rest will follow“.
Mutumesc Zoltan.
Cred ca ideea e sa cauti mereu muzica noua, care se potriveste cu tine si cred ca intotdeauna va fi ceva care sa rezoneze cu sufletul/urechea fiecaruia. Daca nu iti place si nu iti pica bine, te ridici si pleci. Comentariile sunt de prisos uneori si gusturile sunt subiective,
(y)