EXCLUSIV Administraţia Robu, complice la un megatun imobiliar dat statului – 90.000...

EXCLUSIV Administraţia Robu, complice la un megatun imobiliar dat statului – 90.000 euro pentru cinci hectare din intravilanul Timişoarei UPDATE Prima reacție a primarului

10
DISTRIBUIȚI

euro 100

Primăria Timișoara este complice la cel mai mare tun imobiliar dat statului român din ultimii ani, în vestul României, reprezentanții municipalității fiind cei care au un rol esențial  în această afacere dubioasă. Miza – terenurile aflate între Piața Mehala și Piața de Gros, unde metrul pătrat costă, conform grilelor minime obligatorii ale notarilor publici, 90 euro.  Peste cinci hectare de teren intravilan, proprietate a statului român, vor ajunge, datorită unui document semnat, în numele Consiliului Local Timișoara, de viceprimarul Dan Diaconu în locul primarului Nicolae Robu, la SC Neag Group SA, pentru insignifianta sumă de 90.000 euro. Principalul acţionar al acestei firme este Ioan Neag, un apropiat al lui Alexandru Chirilă, consilierul personal al lui Nicolae Robu.

Operațiunea de fraudare a fost „croşetată” pe procesul de insolvenţă a SC Seritim SA, societate în care statul român este acționar majoritar cu peste 98%. Fosta societate care înainte de 89 se ocupa de creşterea viermilor de mătase a intrat în insolvenţă în 2006, printre creditori aflându-se şi Primăria Timişoara. Anterior intrării în insolvenţă, în 2003, firma reprezentată de Neag a cumpărat de la SC Seritim SA  mai multe clădiri, în contractul de vânzare – cumpărare precizându-se că vânzătoarea „se obligă să obţină HG 834 pentru Curţi Construcţii pe cheltuiala sa în termenul cel mai scurt, urmând ca în momentul vânzării pământului SC AGROMEC SA MEHALA să aibă dreptul de preemţiune pentru pământul situat sub construcţiile cumpărate”.

Ulterior intrării în insolvenţă, lichidatorul judiciar a încercat să obţină pentru pământurile din Timişoara şi Sacoşu Turcesc ale SC Seritim SA certificatele de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, conform HG 834/2001 care stabilea cum fostele firme de stat se pot întabula pe aceste suprafeţe. Dacă în 2011 pentru terenurile de la Sacoşu Turcesc s-a realizat, în cazul terenurilor din Timişoara, aflate în zona Pieţii Mehala, acest lucru a fost imposibil. Asta pentru că Primăria Timişoara a refuzat constant să semneze procesul verbal de vecinătăţi, blocând astfel operaţiunea de obţinere a certificatului.

Devenită principalul creditor printr-o operaţiune dubioasă, Primăria Timişoara a decis în cadrul procesului de insolvenţă să dea curs unei oferte transmise de către Neag Group SA, în ianuarie anul acesta, de vânzare a drepturilor asupra terenurilor pentru suma de 90.000 euro. Prin delegaţia din 7.02.2014, consilierul juridic Silaghi Cosmin Silviu, a fost împuternicit „pentru a se prezenta la adunarea generală a creditorilor SC Seritim SRL la data de 10.02.2014 şi pentru a vota, în numele Consiliului Local al Municipiului Timişoara, în favoarea înstrăinării drepturilor deţinute de debitoarea Seritim SA, asupra terenului înscris în CF nr.408210 Timişoara (CF vechi 59056), nr.top.


23427/2/2 situat în Timişoara, str. Lt. O. Balea nr.2/A cu excepţia suprafeţei de teren ce se suprapune peste Piaţa de Gros sau altă parcelă, pentru suma de 90.000 euro, printr-un contract autentificat de un notar public, precum şi în favoarea predării tuturor drepturilor şi obligaţiilor SC Seritim SA asupra terenului înscris în CF nr. 408210 Timişoara (CF vechi 59056), nr. top . 23427/2/2, situat în Timişoara, str. Lt. O. Balea nr.2/A”. Serviciul juridic al Primăriei Timişoara este în directa subordonare a primarului Nicolae Robu.

Interesant este că în septembrie 2013, Neag Group SA a depus la lichidator o altă ofertă de 127.386 euro pentru 21.231 mp „având în vedere dreptul de preemţiune la cumpărarea terenului acordat de societatea în insolvenţă” prin contractul din 2003. Ulterior, oferta a fost retrasă. Invocarea la grămadă a CF-urilor vechi şi noi, oferă posibilitatea ca firma să devină proprietară nu numai pe cei 21.231 mp, dar şi pe diferenţa de trei hectare, situate în apropierea Pieţei de Gros din Timişoara. În adunarea generală a creditorilor unde Primăria Timişoara a fost de acord să vândă drepturile asupra terenurilor care valorează milioane de euro pentru neînsemnata sumă de 90.000 euro, tranzacţia a fost motivată prin faptul că „perioada foarte lungă (2006 -2013) în care nu s-au concretizat demersurile efectuate în procedura prevăzută de HG 834-1991”. Asta deşi chiar Primăria Timişoara a fost cea care a blocat obţinerea certificatului care atesta dreptul de proprietate. Împotriva vânzării directe a fost doar creditorul minoritat AVAS,  care a susţinut că vânzarea terenurilor ar trebui să se facă prin licitaţie, nu prin vânzarea directă a bunurilor.

„Întâmplător” la adresa de pe str. Ovidiu Balea nr. 2A, are punct de lucru SC Mega Bold SRL, în care acţionari sunt Alexandru Chirilă, fiul consilierului personal al primarului Robu, şi Bogdan Patiţoiu, prietenul Sandei Greblă, şefa de cabinet a edilului şef liberal. Spaţiul unde este punctul de lucru al SC Mega Bold SRL a fost dat printr-un contract de comodat semnat în primăvara anului trecut.

Contactat pe PRESSALERT.ro, Ioan Neag a confirmat tranzacţia „da, ieri am semnat contractul. Nu vă cunosc ca să vă spun de ce am avut o altă ofertă, dar ne întâlnim şi discutăm. Există şi riscul să nu devin proprietarul terenurilor. De unde ştiţi că fac milioane de euro? Da, domnul Chirilă a fost angajatul meu. Nu văd nicio legătură, dar dumneavoastră puteţi să-l vedeţi. Ştiu că aveţi disputele dumneavoastră”. Alexandru Chirilă susţine că-l cunoaşte pe Neag şi că fiul său are punct de lucru în clădirile firmei acestuia, dar că nu ştie nimic de această tranzacţie „trebuie să-l  întrebaţi pe domnul primar sau pe cine a semnat documente”.  Viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu, şi-a recunsocut semnătura pe delegaţia care a permis practic derularea tranzacţiei, însă nu şi-a adus aminte că ar fi semnat-o, afirmând că „dacă am semnat-o trebuie să fie un referat în spate”.

Citeşte mâine mecanismul diabolic  pus la cale cu sprijinul Justiţiei care a permis această operaţiune.

UPDATE  Întrebat, astăzi, în plenul CL Timișoara, de consilierul local PSD Alfred Simonis ce poate spune despre acest scandal, după dezvăluirile presei, primarul Nicolae Robu a susținut „vom analiza despre ce este vorba.  Trebuie să discutăm cu juriştii din primărie. Nu am citit exact ce s-a scris, mi s-a citit doar un pasaj”.

10 COMENTARII

  1. Răspunde cineva sau iara se ntampla k si cu palatele romanilor de pe cd loga unde nu mai raspunde nimeni . Sau este o simpla vrajeala fara raspunderea persoanelor.

  2. Asa si…?
    Nu vad nici o coerenta in acest articol si nu vad ilegalitatile clamate de autor. Mi se pare un articol platit pentru a arunca o lumina negativa asupra unor inamici politici. Mizerabil gestul celor de la pressalert despre care se stie ca sunt conectati la conturile PSD-istului Grindeanu, care si el la randul lui este conectat la conturile (mai precis la banii de buzunar) ai fratilor de renume mondial Cristescu.

  3. Să se demită oamenii ăştia din Primărie la porcării de acest gen??? Nu pot să cred că sunt gunoaie ca mulţi alţii care au ajuns în funcţii mari !

  4. Fraieri mai suntem noi timisorenii, ne arunca toti in ochi cu tiganiada de pe Loga si smecherii dau tun dupa tun in spatele artificiilor diversioniste. O sleahta de hoti, au condus si in prezent conduc urbea noastra. Mi-e scarba de ce vad in fiecare zi, de mascarada zilnica a lui Robu si Stoia si toti agaricii din jurul lor. Pentru ce e nevoie de consilieri personali, city manager? Poate e nevoie si de maseur persoanl, de stripteuza si doamne stie ce le mai trebuie.
    Sa vedem, o fi vreo institutie a statului, in stare sa faca lumina??

  5. Nu înțeleg de ce numai Cristestii au voie sa cumpere in Timișoara. Sunt convins ca Alexandru Chirila la unul dintre frați se referea cand a spus „al doilea om”. Mi-e clar acum ca Marius Cristescu a dat comanda. Oricum nu vad de ce e Chirila de vina? Doar ca a fost la un moment dat angajat la Neag asta?

  6. aveam alta parere despre timisoreni,ca-s oameni!!…dar v-au acaparat tiganii si psd.la ce a folosit varsarea de sange de la Timisoara din 89?….sa votati tot cu iliescu-nemernicul?!!…cu ponta plagiatorul cel care stie ceva si trebuie urgent anchetat pt moartea procuroruluii Panait!…va rugam sa votati cu dreapta romaneasca!…va place ce s-a ales de orasul rozelor,orasul drag sufletului meu.am ceva radacini pe la Timisoara!!…si imi pare rau ca tiganii si comunistii fac legea in frumosul oras de pe Bega!…salvati orasul din mainile lor murdare!

  7. Tun dat statului roman………??? Sa intelegem ca nu a fost invitat nici un cocalar din regimul de la bucuresti ?…avem destui cocalari impusi in politica regionala si nu numai,la cat au furat ce mai conteaza 90…..problema este alta si bucurestiul o ascunde…..banatul sa cam saturat si cred ca inevitabilul se va produce curand!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.