800 de operații pe cord la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara,...

800 de operații pe cord la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, în 2014. De ce sunt nemulțumiți medicii care „repară” inimi

6
DISTRIBUIȚI

800 de oameni cu grave probleme cardiace au primit o șansă la viață, în acest an, datorită medicilor chirurgi de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara care i-au operat pe inimă. Marian Gașpar, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul institutului de „reparat inimi”, povestește că, în total, în 2014 au trecut pragul clinicii 1.100 de pacienți, dintre care 800 au fost operați pe inimă, iar 300 au suferit operații vasculare.

Potrivit medicului chirurg, niciun pacient nu a trebuit să scoată un leu din buzunar, și asta pentru că au existat materialele necesare realizării operațiilor, care au fost achiziționate prin programele naționale de chirurgie cardiacă ale Ministerului Sănătății. „Am avut valve cardiace mecanice și biologice, proteze vasculare, fire de sutură, medicamente, antibiotice și alte materiale specifice, fără ca pacienții să fie nevoiți să cumpere de la farmacie în mod privat”, spune Marian Gașpar.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară povestește că secția pe care o conduce are 50 de paturi, două săli de operație și șapte locuri în Terapie Intensivă, însă aceste cifre s-ar putea dubla, dacă noua clădire a institutului va fi dată în funcțiune.


„Avem și multe lucruri pe care am dori să le facem și încă nu putem. Spitalul cel nou, cu trei etaje, două săli de operație noi, o Terapie Intensivă cu alte șase locuri, încă 30 de locuri pentru pacienți, este tot fără aparatură. Dacă reușim să primim echipamente pentru Stația Centrală de Sterilizare și sălile de operație noi, atunci am putea face peste 1.400 de operații pe cord deschis. Desigur, asta înseamnă și personal medical în plus și fondurile aferente, dar așa nu ar mai aștepta pacienții atât de mult”, anunță Marian Gașpar.

Anual, pacienți din întreaga țară sunt operați pe inimă la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara. Potrivit medicilor, patologia cardiacă este pe primul loc ca morbiditate și mortalitate în România, cât și în alte țări din lume.

6 COMENTARII

  1. Sa spuna Gaspar si cum inchide sectiile atunci cand el nu are pacienti….si cum ii lasa pe cei tineri sa opereze o data pe saptamana….si cum nu ii lasa sa utilizeze un aparat ultraperformant…pe care il foloseste seful dupa bunu plac …si modul cum opereaza….’Austriacul”…mai fratilor de ce nu aveti curajul sa vorbiti

  2. La multi ani personalului medical si administrativ !
    Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara (personalul si dotarile) sunt de nivel european, occidental. Se impun reglementari legale, adecvate unei activitati atat de elaborate ,precum si alocari de fonduri.
    Atentie la provocari si provocatori.

  3. Ii supara ca nu mai au oamenii bani sa le dea spaga, nu? Stiu cateva cazuri in care oamenii au stat saptamani in sir in spital asteptand sa fie operati, si, fiindca nu aveau bani de spaga au plecat acasa cum au venit.
    Doctorii care nu vroiau sa opereze fara o spaga consistenta erau Cocora si Nechifor. Cu putin noroc ajung si nenorocitii astia in parnaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.