Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, plagiate în serie. Vezi...

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, plagiate în serie. Vezi reacția candidatului PNL la dezvăluiri

2
DISTRIBUIȚI

marilen pirtea la pressalert (5)

Mai multe articole ştiinţifice din perioada 2008 – 2015, care poartă semnătura rectorului Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), prezintă mari suspiciuni de plagiat, a dezvăluit jurnalista Eilia Șercan pe site-ul pressone.ro, care mai scrie că plagiatul nu este singura problemă etică din activitatea de cercetare a lui Marilen Pirtea. Marilen Pirtea este primul pe lista PNL Timiș pentru Camera Deputaților, făcând tandem cu liderul partidului, Alina Gorghiu, care este prima pe lista pentru Senat.

Jurnalista de la pressone.ro a identificat suspiciuni de plagiat pentru patru articole științifice unde rectorul UVT este primul autor, adică cel care se consideră că a avut cea mai importantă contribuție.

Articolul „The Role of Strategic Planning in Modern Organizations” este semnat de Marilen Pirtea (prim autor), Ana Cristina Nicolescu şi Claudiu Boţoc și a apărut în revista „Annales Universitatis Apulensis, Series Oeconomica”, în 2009. Conform sursei citate, articolul, care are doar patru pagini, este plagiat în totalitate, cu excepţia abstractului şi a concluziilor. Nicăieri pe parcursul articolului nu sunt folosite ghilimele şi nici nu este citată sursa de unde este preluat conţinutul. În schimb, una dintre lucrările din care s-a plagiat masiv este menţionată în bibliografia de final.

Marilen Pirtea și Claudiu Boțoc au colaborat pentru un alt articol asupra căruia planează suspiciunea de plagiat, publicat în 2008 în aceeași revistă. Articolul se numeşte „Risk Aversion Behavior. Relationship Between Risk Aversion, Prudence and Cautiousness” şi este copiat încă de la primul cuvânt din introducere. Ghilimelele nu sunt folosite, iar sursa originală, „Monotone Risk Aversion”, un studiu publicat în 1997 de profesorul Lars Tyge Nielsen de la Columbia University, nu figurează nici măcar în bibliografie.

Marilen Pirtea se consideră nevinovat. „Cu privire la articolele de economie la care faceţi referire, vă invit să citiţi poziţiile co-autorilor. Mă declar solidar cu punctul lor de vedere, consider că reflectă fidel realitatea. În ceea ce mă priveşte, consider că acuzaţia de plagiat este nedreaptă”, a declarat Pirtea pentru sursa citată.

Într-un răspuns primit de pressone.ro din partea lui Claudiu Boţoc, acesta susţine că cele două articole sunt, de fapt, prezentări la o conferinţă, fiind texte „în lucru”, dar nu respinge acuzațiile de plagiat, susținând în schimb că „partea de similaritate se regăseşte în partea de introducere generală a articolelor”.


Acesta mai spune că lucrările au fost publicate în revista de specialitate strict la inițiativa editorilor, fără aprobarea autorilor. Chiar și așa, atât Boțoc cât și Pirtea au trecut aceste articole în CV-uri. Conform sursei citate, Boțoc încearcă să-l exonereze pe rectorul UVT, spunând că profesorul Marilen Pirtea a contribuit la stabilirea tematicilor abordate şi la indicarea metodologiilor de cercetare, iar el şi ceilalţi coautori, acolo unde a fost cazul, au contribuit la prezentarea literaturii de specialitate, aplicarea metodologiei pentru studiul de caz, formularea concluziilor aferente, precum şi redactarea manuscriselor.

Un al treilea articol ştiinţific semnat de Marilen Pirtea în care apar mai multe fragmente plagiate are titlul „Board Gender and Firm Value: An Empirical Analysis”, coautori fiind conferenţiarul Ana Cristina Nicolescu, lectorul Claudiu Boţoc şi conferenţiarul Oana Ramona Lobonţ, iar al patrulea text cu probleme descoperit de reporterii pressone.ro este studiul „Trade off Theory of Capital Structure Choice and its Relevance for Emergent Markets: the Romanian Case”

Alte probleme descoperite de jurnaliști în CV-ul lui Marilen Pirtea sunt faptul că acesta a publicat, împreună cu profesorul Bogdan Dima şi cu Laura Raisa Iovu, două articole cu conţinut identic, dar sub titluri diferite, în publicaţii distincte, sau faptul că numele rectorului UVT apare, ca și coautor, în trei articole științifice din domeniul chimiei, deși Pirtea nu are studii în domeniu.

La începutul campaniei electorale, Pirtea, referindu-se la verificarea tezei de doctorat a șefei Laura Codruța Kovesi, declara că „Nu mă tem de un control. Eu cred că problema aceasta cu teza de doctorat s-a transformat într-o armă politică. Ea de fapt nu aşa trebuie analizată. Nu trebuie folosite ca arme politice astfel de subiecte, ci pur și simplu ele trebuie analizate la fel pentru oricine elaborează astfel de documente, acte, teze sau lucrări științifice indiferent de poziția sau notorietatea publică pe care o are”, asta după ce cu numai două luni înainte susținea războinic ”invit colegii din Consorţiul Universitaria la acţiuni comune ale comisiilor responsabile de etica cercetării. Avem nevoie să ne coordonăm, pentru a curăţa trecutul şi lumina viitorul. Este un moment în care suntem chemaţi să luminăm camerele întunecoase ale învăţământului universitar românesc. Îi invit şi pe rectorii celorlalte universităţi timişorene să devenim vârf de lance în lupta pentru integritate academică”.  Toată investigația Emiliei Șercan poate fi citită aici

2 COMENTARII

  1. Domnule Pirtea, chiar nu sunteti in masura sa vorbiti despre etica. Chiar dumneavoastra ati contribuit la „intunecarea camerelor invatamantului universitar romanesc”. Universitatea de Vest s-a transformat intr-o fabrica de diplome, rupta aproape complet de cerintele de pe piata muncii și ghidata de un singur vector: banul.

  2. Dle jurnalist, surse bine informate sustin ca acolo sunt si alte lucrari de doctorat facute la apelul bocancilor. Cautati sefi in politie daca vreti sa va convingeti ( in special la frontiera! ).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.