Timișul va avea bază de date electronică pentru imobilele istorice. Vezi ce...

Timișul va avea bază de date electronică pentru imobilele istorice. Vezi ce vestigii arheologice în pericol vor fi inventariate

0
DISTRIBUIȚI
Conacul Gudenus din Gad, Timiș, un monument devenit ruină

Județul Timiș este cunoscut pentru remarcabilul patrimoniu istoric și arhitectonic pe care îl deține, iar problema evidenței și, implicit, a protecției acestuia, este o mai veche preocupare a Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

Ministerul Culturii a promis de mai multă vreme proiecte pentru digitalizarea datelor, dar cum totul a rămas în fază de angajament, direcția timișeană a decis, în premieră pe țară, să pună la punct o bază de date electronică, în care vor fi stocate informații despre toate imobilele istorice din județ.

Baza de date digitală va cuprinde toate informațiile legate de monumentele Timișoarei și ale județului, inclusiv ale siturilor și ansamblurilor de clădiri și va cuprinde toate documentele emise pentru clădirile din rezervația de patrimoniu, care se află acum doar în arhiva fizică, devenită mult prea mare pentru a mai fi operațională. Informațiile, care oferă o evidență completă, vor putea fi transferate în orice alt sistem, iar baza de date va oferi, în primul rând, un instrument de lucru pentru angajații direcției, va cuprinde o evidență clară a avizelor acordate, iar informațiile vor putea fi corelate rapid cu poziția GPS a obiectivului de patrimoniu.

Baza de date va avea mai multe nivele de securitate, în funcție de domeniu și utilizator informațiile vor fi filtrate, iar în viitor va fi asigurat și potențialul de informare publică despre situația monumentelor, cu informații istorice, fotografii sau date despre starea clădirii. Proiectul, realizat de firma Root Service, a costat aproximativ 16.000 de lei, din venituri proprii ale DJC Timiș.

În acest an, direcția și-a mai propus să realizeze cartarea și evidența movilelor funerare din Banat, o parte pe cât de importantă pe atât de vulnerabilă a patrimoniului arheologic prea puțin cercetat în această zonă, care riscă să dispară dacă nu se iau măsuri urgente pentru protejarea lui.

„La începutul anilor ’80, în județul Timiș erau în evidență aproximativ 400 de tumuli, multe movile funerare fiind și atunci periclitate de distrugere din cauza lucrărilor agricole, iar în prezent mai sunt consemnați doar 200, deoarece mulți au fost deja distruși de lucrări de îmbunătățiri funciare sau agricole dar și de căutătorii dec comori.


De exemplu, în localitatea Checea, în anul 1975 erau 22 de movile inventariate iar în prezent mai sunt zece iar la Vizejdia, în același an, erau opt movile iar acum mai sunt trei”, a spus arheologul Victor Bunoiu. „Anul trecut, la Susani, într-o astfel de movilă s-a intervenit direct cu excavatorul pentru a căuta comori, nu s-au mai mulțumit cu detectorul de metale”, a adăugat el.

În cele trei movile cercetate până acum de arheologi au ieșit la iveală peste 200 de vase ceramice, aflate acum la muzeul din Lugoj, și se presupune că acești tumuli, datați în perioade diferite, ascund multe valori care așteaptă să fie scoase la lumină de cercetători. Identificarea și cartarea lor le asigură o mai bună protecție, mai ales că cercetările care se fac se rezumă, de regulă la săpături de salvare a patrimoniului impuse de diverse lucrări care necesită descărcare arheologică și cercetările sistematice sunt limitate de lipsa fondurilor.

Într-o primă fază sunt vizate comunele Sânpetru Mare, Dudeștii Vechi și Biled, unde astfel de tumuli sunt mai numeroși, iar cartarea se va face în baza unei colaborări cu Universitatea de Vest. Datele legate de aceste situri arheologice vor fi înscrise în cărțile funciare și pe baza unei evidențe clare a acestor movile se vor putea impune și proprietarilor anumite obligații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.