Poveste anti-feministă

Poveste anti-feministă

0
DISTRIBUIȚI

O anecdotă de pe vremea comunismului pe tema emancipării spunea așa: înainte de emancipare, femeile stăteau acasă, găteau, spălau și aveau grijă de copii. După emancipare, ele au început să meargă la serviciu, apoi să vină acasă, să gătească, să spele și să aibă grijă de copii. Un adevăr cu un sâmbure de glumă.
Și în lumea ușor mai civilizată decât a noastră femeile, emancipate ca la carte prin anii 60 cu marșuri și sutiene arse în piețe, nu au câștigat o transformare radicală de statut.

Inegalitățile în lumea modernă continuă, și nu doar între sexe. Și acolo se vorbește mult despre așa-zisul „second shift”, adică „schimbul” în care intră femeia când ajunge acasă după lucru. Iar la noi, spun studiile, nici nu e așa de rău dacă ne uităm la diferențele salariale dintre femei și bărbați – avem cel mai mic decalaj din UE între lefurile managerilor bărbați și femei.

Totuși, mai avem mult până departe, cum s-ar spune.


În sensul acesta, îmi amintesc de o analiză făcută de un ONG specializat în protejarea drepturilor umane pe baza cărților pentru copii și manualelor din România: femeile sunt mereu reprezentate gătind ceva prin bucătărie, eventual dând cu mătura, zâmbitoare, având doar meserii de genul profesoară sau doctoriță. Este incredibil cât de adânc rămân înscrise în conștiință aceste prime imagini – temeliile mentalităților se toarnă cu desene colorate. Nu e de mirare deci că, în discursul public, femeile sunt de multe ori „puse la locul lor” fără repercursiuni pentru cei care se exprimă. Într-o țară în care discriminarea verbală face parte din „joc” lipsa de considerație față de femei nu e mai mult decât un fir de nisip. Ca să nu mai vorbim că într-o țară în care în atâtea case, în spatele ușilor închise, copiii și nevestele sunt bătuți sistematic sau abuzați psihologic studiile arată o rată surprinzător de mică a violenței domestice declarate.

Revenind la emancipare, la noi este, ca și alte concepte, un hibrid, o struțo-cămilă. Femeile sunt active în câmpul muncii, o reminiscență nu chiar rea de pe vremea comunismului, însă rolul său instituit acum sute încă o ține captivă într-o imagine a unei ființe ascunse în camera din spatele societății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.