Timișoara are nevoie de metrou

Timișoara are nevoie de metrou

0
DISTRIBUIȚI

Nici măcar nu glumesc, la cum se dezvoltă orașul, dar mai ales la cum se circulă, n-ar fi rău să începem să ne gândim la metrou.

Și să nu-mi spuneți că nu se poate, că zonă mlăștinoasă, teren instabil etc. Orice se poate, bani să fie, pentru că tehnologia există. Poftim? Mi se șoptește în cască, nicio firmă „prietenă” nu lucrează cu tehnologia necesară? OK, nu ne mai trebuie metrou, mai luăm șase minibuze.

Sigur, n-ar fi rău un metrou, chiar și un mini-metrou, cu o linie de trei – patru stații, să zicem, cu un capăt la aeroport, trecând prin centru și încheindu-se în Șagului, să zicem. Așa ceva ar fi chiar ideal pentru Timișoara 2021, de exemplu, dar pentru acel moment este deja prea târziu.

Dar poate până acolo ne-ar mai prinde bine alte câteva lucruri. Nu cer lucruri imposibile, cum ar fi cetățeni care să nu mai arunce gunoiul pe stradă, din mână, de la geamul mașinii sau chiar de la geamul locuinței.


Să zicem, momentan, că educația poporului trebuie să pornească de la „centru”. Dar ar fi câteva chestiuni pe care le-am putea rezolva local.

De exemplu, mai multe toalete publice. Și utilizabile, nu doar pe hârtie. Dacă ar fi curate e deja bonus.

Poate niște umbră? Pentru că am impresia că, cel puțin în unele zone, s-a pornit un pogrom împotriva copacilor mai mari de 2 metri.

Și cum ar fi să avem o rețea de transport public care să funcționeze (cât de cât, nu-s pretențios) și să te ajute în orice condiții de trafic?

Sau niște parcări mai acătării în zona centrală? Dacă tot ai sistem de parcare cu plată, fă ceva tangibil cu banii ăia.

Dar o rețea de piste pentru biciclete care să fie cel puțin la nivelul la care ne lăudăm că este? Și, la fel ca și cu toaletele, nu doar pe hârtie. Asta s-ar lega frumos de cele două puncte de mai sus, poate cu timpul s-ar învăța lumea să mai lase mașina acasă și ar deveni mai lejer traficul în oraș.

Și oare cum ar fi să avem un aer fără praf? OK, poate exagerez. Un aer cu mai puțin praf. Mă bucur că orașul se dezvoltă (în forță sau nu), dar numeroasele șantiere, lucrări publice sau private, sunt o sursă de praf inepuizabilă. Și sunt sigur că există reglementări în sensul ăsta. Există legi și hotârâri, și ce țară plăcută am fi dacă le-am respecta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.