Povestea merge mai departe. Așa cum o știm. Fie că vorbim de vămi sau de străzi. Cea mai importantă captură de țigări din ultimele luni – 160 de baxuri – a fost făcută în urma unei operațiuni a polițiștilor de la neștiuta Poliție Oravița. Care au dovedit și brigăzii de crimă organizată și serviciilor Poliției de Frontieră plus Vamă că se poate. Numai să vrei. Toată lumea că, în realitate, nu s-a schimbat decât forma – mult mai organizată și închisă -, nu și fondul problemelor de la granița cu Serbia.
Contrabanda merge ca unsă în timp ce luni de zile niciuna dintre structurile statului să captureze vreun chiștoc. Condamnările așteptate loturile Moravița 1, Moravița 2 și Naidăș nu vor face decât să dea o „amendă” pentru cele întâmplate acum trei – patru ani. Şi de atunci nu s-a mai intâmplat nimic important. A fost liniştea perfectă pentru ca instituţiile să-şi continue inacţiunea. A fost liniştea perfecta pentru ca mafia să se întărească. Cu prea puţini cu adevărat de partea legii, nu se arată decât un întunecos viitor. În care luminiţa este doar chibritul naşului care-şi aprinde trabucul privind cum îi creşte dealul de bani negri.
oare acel microbuz prin care vama a trecut,sau la vama a fost invizibil………………….
Judecat pentru că poliţiştii au fost incompetenţi Traficantul de droguri Obi Innocent este judecat pentru că a reuşit să plece spre Viena de pe Aeroportul „Traian Vuia” din Timişoara, cu acte false. El s-a folosit de acte pentru că avea interdicţie pe teritoriul Austriei. Înainte de îmbarcarea în avion, Obi a prezentat poliţiştilor de frontieră timişoreni un document de identitate al unui alt cetăţean austriac. Poliţiştii de frontiera nu au sesizat faptul că nigerianul nu seamănă cu cel din fotografia de pe actul de identitate şi l-au lăsat pe Obi să zboare spre Austria.
Nigerianul Obi Innocent, de 23 de ani, are un proces rupt din romanul lui Kafka. Instanţa îi trimite de doi ani citaţii în Nigeria, dar traficantul nu se prezintă la proces. El e judecat pentru că şi-a bătut joc de poliţiştii Aeroportului Internaţional Timişoara, plecând cu avionul spre Viena după ce s-a legitimat cu actele altei persoane. Procesul de la Judecătoria Timişoara al nigerianului Obi Innocent, care are interdicţie de intrare pe teritoriul Austriei până în 2014 pentru că făcea trafic de cocaină, heroină şi cannabis, este un exemplu clar al ineficienţă a justiţiei din România. Judecat pentru că a trecut ilegal frontiera română şi pentru că s-a legitimat cu un act fals, procesul traficantului Obi Innocent este în acelaşi stadiu din anul 2008, când a început. În cele 15 termene de judecată scurse în doi ani, Judecătoria Timişoara îi trimite citaţii lui Obi Innocent la domiciliul din Lagos, capitala Nigeria. Citaţiile se întorc pentru că nu îşi găsesc destinatarul, iar procesul merge înainte la infinit.
Intrarea în ţară a 74 de pasageri ai unei curse charter externe pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” Timişoara, fără ca identitatea turiştilor să fie verificată de oamenii legii, a provocat un adevărat cutremur în Poliţia de Frontieră. Aeroportul Timişoara este considerat printre poliţiştii de frontieră unul dintre cele mai călduţe locuri de muncă, numai „piloşii” reuşind să prindă un loc acolo. S-a creat un „circuit închis” doar pentru cei cu diverse „pile”, lucru dovedit şi de faptul că s-a încercat muşamalizarea incidentului.
Imediat după ce ofiţerii anchetatori şi-au încheiat controlul la Timişoara, au început presiunile exercitate de cei doi şefi de la aeroport, e vorba de Turda şi Stoica, asupra subalternilor care, sub o formă sau alta, au dat în vileag hoţia ofiţerilor. Agentul Eugenia Pop este sfătuit zilnic să-şi retragă plângerea penală ce se află pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara. Maria Sofinet, o altă agentă, nu a mai putut face faţă situaţiei şi sub ameninţările comisarului Turda s-a îmbolnăvit, iar Octavian Popescu, un ofiţer care a absolvit Academia de Poliţie, şi-a solicitat transferul la IPJ Timiş.