Spălătorii de cadavre

Spălătorii de cadavre

10
DISTRIBUIȚI

Există o specie aparte specializată-n spălarea cadavrelor. Politice sau penale. Îşi iau foarte în serios misiunea şi target micîncearcă, prin orice mijloace, să dovedească tuturor că dracul nu-i decât un sfânt imaculat pe care pică prost umbra. Atât şi nimic mai mult. Cazul tsunamiu-ului antişpagă de la vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş este cel mai bun exemplu. Nici n-au ajuns bine la anchetă stăpânii şpăgilor şi a contrabandei că  a început corul de bocitoare să le plângă de milă, în urma dârei de praf ridicate de elicopterele transformate-n dube zburătoare. Că erau nişte oameni săraci şi care nu supărau pe nimeni. Că-i iubeau vecinii şi că

fumau ţigări cu timbru românesc.

Apoi s-a trecut la etapa a doua. Arătarea cu degetul a celor care au avut curajul să spargă acest buboi puturos al sistemului mafiot care a pus stăpânire pe vămi. Alături de investigatorii sub acoperire, a mai existat o categorie de oameni care au contribuit decisiv la adunarea probelor – poliţişti de frontieră care şi-au asumat să fie investigatori şi să dea declaraţii şi să se prezinte în faţa instanţei cu numele real.


Într-o lume în care fuga de responsabilitate este sfântă, aceşti poliţişti şi-au asumat gestul curajului extrem de a se ridica împotriva unui întreg sistem. Sunt prea puţini cei care au un astfel de curaj şi pentru aceasta merită tot respectul. Dar nu din partea spălătorilor de cadavre. Aceştia au început o campanie prin care încearcă să-şi facă favoriţii mai albi prin acţiuni disperate de a-i înnegri mai tare pe aceşti investigatori, care au cutezat să le dovedească netrebniciile. Spunerea adevărului devine pentru spălătorii de cadavre trădare, iar adevărul gol-goluţ o provocare ordinară.

Şpăgarii se transformă la secundă în nişte fiinţe nevinovate, care n-au decât vina de a fi acceptat nişte bani care nu li se cuveneau. O provocare ordinară, desigur. Care s-a repetat în fiecare zi de lucru şi pe care au acceptat-o, bine-nţeles, din naivitate. Una studiată atent de prin cărţile vechilor securişti specializaţi în manipulare dezinformare. Oricâte fumigene cu miros de marijuana udată-n toaletele complicităţilor trecute vor fi lansate pe piaţă, se simte tot mai tare altceva. Mirosul acelei transpiraţii reci, de frică. Furia cu care s-au dezlănţuit spălătorii de cadavre trădează nervozitatea provocată la gândul că vine ziua când se confirmă vorba din bătrâni  „de ce îţi e frică, nu scapi”.

10 COMENTARII

  1. „Unul dintre oamenii legii îşi aminteşte cum trei şefi, printre care şi Andreea B., îi încurajau să ia şpagă: Ne spuneau să luăm bani, să nu fim proşti. Dacă ni se oferă bani, să-i luăm şi să îi împărţim, pentru că nu va afla nimeni. De fapt, aceşti oameni ne-au pus beţe în roate. Ei sunt cei care ne-au instigat, iar în momentul descinderii în vamă, aceştia erau deja transferaţi”

    Este halucinant ce tupeu au unii. Ce ma deranjeaza vel mult este ca aceasta declaratie apare intr-un ziar din Timisoara cand stim cu totii cam care erau treburile prin vama, cum trebuia sa stam, sa asteptam pana cand vamesii isi faceau afacerile cu „baietii destepti”. Nici o clipa insa nu mi-am inchipuit ca vor exista voci care sa-i apere. Mi-a fost dat sa aud ca este greu sa rezisti cu salariul mic cand treceau atatea TIR-uri pe acolo. Dincolo de solutia normala a schimbarii locului de munca cu unul mai bine platit, stau si ma gandesc daca dupa aceasi logica nu e cumva indreptatita casierita de la hipermarket sa-si umple plasa din raft inainte de plecarea acasa, daca nu poate si soferul TIR-ului sa-si descarce un palet cu bunuri in garajul propriu sau lucratorul din banca sa-si umple un mic seif acasa.
    Dincolo de lupta politica anumite declaratii sunt deja departe dincolo de limita bunului simt. Din pacate avem prea multi concetateni care orbiti de propriile probleme nici macar nu observa asta.

  2. Daca acei turnatori ar fi fost niste persoane corecte nu ar fi blamat nimeni actiunea lor,dar atata timp cat ei au luat mai multa spaga decat toti invinuitii la un loc nu putem sa zicem decat ca sunt niste mizerabili!!!

  3. @Mona TM:
    Remarcabila capactitatea ta de intelegere si luciditatea cu care analizezi evenimentele! Asa este, ofiterii sub acoperire, daca erau de treaba si nu niste mizerabili, trebuiau sa se deconspire!
    (ALO…, dom’ Dragos, nu mai lasa, te rog, purtatorii ilegali de creier sa posteze!!!)

  4. maine pomaine o sa apara si BARDAS si FANE CELULAR si OBARSANU si TIRIAC si GHITA CIOBANU si altii si altii posesori de VILE si TERENURI din leafa de bugetari care vor infiera cu manie proletara cum ashtia de acum au furat si sphpaguit de shi-au facut vile de milioane si milioane din leafa de bugetar. si cum ramane cu ceilalti militzieni; CIOCAN, STAICU, JURCA,SPATARU, PANDURU, TOIA,PITULESCU, ZAHARIA,TEAHA,MEDREA etc etc etc si toti ceilalati milionari din militie si secu care s-au imbogatzit din shpagi si talharii.

  5. Domnule Undercover traitor afla ca nu vorbeam despre ofiterii sub acoperire,cinste lor au facut o treaba minunata…vorbeam despre colegii politistilor de frontiera care s-au dus si i-au turnat pe altii doar ca sa-si scape ei pielea

  6. @ MonaTM (post II) : La nivelul de inteligenta redus, la primitivismul si lipsa de educatie ale vamesilor si agentilor (agentilor, am zis!) de politie din vama era de asteptat sa tradeze toti, nu doar cativa… Daca ar avea un dram de minte ar tacea toti in fata anchetatorilor si ar pleca mai repede acasa…, asa risca sa stea dupa gratii chiar si doua saptamani;
    @BEBE BUCUR: I-ai cam enervat pe astia, pe aici, cu comentariul tau, si ai facut-o inutil…, nimeni nu va pati nimic, ar trebui sa stii!

  7. mai bebe, interesant ca i-ai uitat pe cei mai mari mafioti, andras, cu care erai coleg de palier si pe chirila, cu care adunai spagi in vremuri dupa care toti trei plangeti !

  8. mai nea bebe, interesant ca i-ai uitat pe cei mai mari mafioti, andras, cu care erai coleg de palier si jefuiati, si pe chirila, cu care adunai spagi in vremuri dupa care toti trei plangeti ca niste babe!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.