O explozie a avut loc într-un complex nuclear iranian. Cui i se...

O explozie a avut loc într-un complex nuclear iranian. Cui i se atribuie incidentul

0
DISTRIBUIȚI

O explozie de amploare s-a produs într-un complex nuclear subteran din Iran unde există suspiciuni că ar avea loc activităţi Mba Fire 20121001 TOPIXmilitare, 240 de angajaţi ai uzinei rămânând blocaţi în urma deflagraţiei, afirmă experţi şi surse din cadrul serviciilor secrete, citaţi de presa occidentală şi israeliană, potrivit Mediafax. Conform site-ului conservator american WorldNetDaily (WND), care citează un fost agent de informaţii iranian, o explozie puternică a avut loc pe 21 ianuarie la complexul nuclear iranian de la Fordo, o uzină săpată în munte în apropierea oraşului Qom, în nord-vestul Iranului. O altă sursă, citată de Jerusalem Post, a declarat că un avion militar israelian ar fi fost observat în apropierea complexului nuclear iranian în momentul exploziei. Conform surselor citate, explozia s-a produs la ora locală 11.30 şi a distrus parţial uzina de îmbogăţire a uraniului, blocând în subteran 240 de angajaţi.


La nivel neoficial, regimul islamist de la Teheran a atribuit Israelului deflagraţia, precizează sursa citată, însă, oficial, Iranul a negat incidentul, explicând că este vorba de „propagandă occidentală”, conform agenţiei IRNA, citată de Mediafax. Surse din cadrul serviciilor de spionaj israeliene, citate de publicaţia britanică The Times şi de ziarul israelian Jerusalem Post, au confirmat luni explozia, fără însă a comenta originea acesteia. Israelul nu a comentat incidentul, dar ministrul israelian pentru Securitatea Internă, Avi Dichter, a declarat: „Orice explozie produsă în Iran care nu afectează populaţia civilă, ci doar infrastructura este binevenită”.

Dacă explozia într-adevăr a avut loc, acesta ar fi cel mai mare atac sau act de sabotaj de până acum împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, iar incidentul riscă să atragă riposta Teheranului. Complexul nuclear subteran Fordo este situat în apropierea oraşului Qom într-o fostă bază militară a Gardienilor Revoluţiei Islamice, fiind specializat în activităţi de îmbogăţire a uraniului. Existenţa complexului de la Fordo a fost dezvăluită în 2009 de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, după o serie de indicii furnizate de serviciile de spionaj occidentale. În acest complex ar exista aproximativ 3.000 de centrifuge pentru purificarea uraniului.

Foto: nationalpost.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.