Luna francofoniei: concerte, expoziții, ateliere și filme. Programul evenimentelor

Luna francofoniei: concerte, expoziții, ateliere și filme. Programul evenimentelor

1
DISTRIBUIȚI

CENTRUL CULTURAL FRANCEZ TIMISOARA

A devenit deja o tradiţie ca Timişoara să aniverseze Ziua Internaţională a Francofoniei stabilită în data de 20 martie, acest eveniment având multiple semnificaţii pe plan mondial, căci are în vedere toleranţa şi schimburile interculturale. Şi în acest an,  Institutul Francez din Timişoara va dedica întreaga lună martie acestui eveniment printr-o serie de expoziţii, spectacole, filme, concursuri, concerte sau ateliere de creaţie. Luna francofoniei debutează cu o expoziţie aflată deja pe simeze la sediul institutului din bdul Loga, intitulată „Dis-moi dix mots”, zece cuvinte preluate din toate limbile pământului, inclusiv din română, cu o prezentare a istoriei din spatele fiecărui cuvânt, şi care va putea fi vizionată întreaga lună.

În data de 8 martie, la Muzeul de Artă va fi vernisată o expoziţie de fotografii intitulată „Copiii din Mali”, cu imagini surprinse de Violeta Neamţu în perioada 2010-2011, iar participanţilor le va fi oferit un microrecital cu muzică din sudul Italiei, în care pot fi recunoscute influenţe africane.


Roman Kisselev, unul din cei mai activi promotori ai francofoniei la Moscova, va fi prezent la Timişoara în 11 şi 12 martie, la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” şi la Jazzissimo lounge, iar în 13 martie va oferi un recital de cântece francofone la Café Boeme din Arad.

Ziua de 15 martie va fi dedicată unui spectacol care va avea loc la Teatrul Naţional. Acesta reuneşte trei oameni şi poveştile lor din trei locuri complet diferite ale lumii francofone – Bretania, insula Réunion din Oceanul Indian şi Quebec – dar legaţi prin aceeaşi limbă. Spectacolul, în limba franceză, va fi subtitrat în limba română. Elevilor de gimnaziu şi de liceu le vor fi propuse, în data de 20 martie, opt module de ateliere de poveşti care îi vor încuraja să creeze poveşti şi să le pună în scenă. Atelierele vor fi animate de Alina Darian, autoare de cărţi pentru copii şi tineri. În săptămâna 18-22 martie, la mediateca Institutului Francez vor fi organizate mai multe ateliere de dans, pictură, teatru, civilizaţie franceză, marionete, destinate copiilor, precum şi concursuri de fotografie pe tema celor zece cuvinte prezentate în expoziţia deja deschisă. Nu vor lipsi nici zilele filmului francofon, urmând ca, în perioada 25-28 martie, în Aula Magna a Universităţii de Vest, să aibă loc o serie de proiecţii de filme dedicate continentului african, care au fost prezentate la festivalul de cinema de la Ouagadougou, printre care şi un film nominalizat pentru premiul Oscar. Organizaţia Internaţională a Francofoniei cuprinde 75 de ţări membre sau cu statut de observatori. Directorul Institutului Francez, Thierry Sète, a ţinut să sublinieze că „România este unul din membrii foarte importanţi ai organizaţiei din Europa. Dacă, spre exemplu, Austria are doar statut de observator, România este membru al organizaţiei”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.