Parisul şi Londra vor livra arme rebelilor sirieni, inclusiv în lipsa unui...

Parisul şi Londra vor livra arme rebelilor sirieni, inclusiv în lipsa unui acord UE

0
DISTRIBUIȚI

siria

Parisul şi Londra vor solicita devansarea viitoarei reuniune a Uniunii Europene (UE) privind embargoul asupra armamentului impus Siriei, iar în lipsa unei unanimităţi vor decide, la nivel naţional, să livreze armamnt rebelilor, a anunţat astăzi şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius, potrivit Mediafax. Franţa şi Marea Britanie reclamă „europenilor, acum, să anuleze embargoul, pentru ca rezistenţa să aibă posibilitatea să se apere”, a declarat el pentru postul France Info. În lipsa unanimităţii necesare la nivelul UE în vederea anulării acestei măsuri, Parisul şi Londra vor adopta decizia de a livra armament, deoarece Franţa „este o naţiune suverană”, a subliniat ministrul.

Premierul britanic David Cameron a anunţat încă de marţi că ţara sa ar putea să se desolidarizeze de embargoul UE în curs şi să furnizeze armament opoziţiei siriene, cu scopul ca aceasta să poată lupta împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.


Următoarea reuniune UE în vederea examinării embargoului asupra armamentului destinat Siriei este prevăzut la sfârşitul lui mai. Totuşi, Fabius a anunţat joi că Parisul şi Londra vor reclama ca această examinare să aibă loc mai devreme. „Trebuie să ne mişcăm foarte rapid” şi „vom cere împreună cu britanicii ca reuniunea (…) să fie devansată”, a spus el, fără să excludă posibilitatea ca aceasta să aibă loc până la sfârşitul lui martie.

„Nu putem să acceptăm să existe acest echilibru actual, având pe de o parte Iranul şi Rusia care livează armament (preşedintelui sirian) Bashar (al-Assad), iar pe de alta rezistenţa care nu se poate apăra”, a subliniat Fabius. „Anularea embargoului este unul dintre singurele mijloace de a determina o evoluţie politică a situaţiei”, a apreciat el. Conflictul din Siria s-a soldat, potrivit ONU, cu peste 70.000 de morţi, de când a fost declanşat, pe 15 martie 2011.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.