Xi Jinping, desemnat preşedinte al Chinei de către Parlament. Unde va face...

Xi Jinping, desemnat preşedinte al Chinei de către Parlament. Unde va face prima sa vizită oficială

0
DISTRIBUIȚI

xi

Parlamentul chinez l-a ales astăzi pe Xi Jinping preşedinte al Republicii, o formalitate pentru un nou lider al Partidului Comunist Chinez (PCC) ce încheie tranziţia începută în noiembrie la conducerea celei de a doua puteri mondiale, potrivit Mediafax. „Anunţ acum că tovarăşul Xi Jinping este ales preşedinte al Republicii Populare China”, a declarat Liu Yunshan, un oficial de rang înalt din cadrul PCC ce prezida şedinţa Adunării Naţionale Populare (ANP, Parlament), transmisă în direct al televiziune.

Xi Jinping, în vârstă de 59 de ani, îi succedă lui Hu Jinato şi va fi secondat de Li Keqiang ca premier, a cărui desemnare de către ANP este prevăzută vineri.


Li Keqiang îl înlocuieşte în funcţie pe Wen Jiabao. Ales la conducerea PCC în cadrul Congresului al XVIII-lea, în noiembrie, calea lui Xi Jinping către preşedinţia Republicii a fost deschisă în mod automat, toate organele de stat fiind supuse partidului comunist unic.

Obţinând şefia de statului, Xi Jinping va reprezenta de acum China la nivel internaţional. De asemenea, el deţine de-acum toate frâiele puterii în China, pentru următorii zece ani. Spre deosebire de predecesorul său, imediat ce a fost ales secretar general al PCC, el a preluat preşedinţia puternicei Comisii Militare Centrale, organul prin care Partidului Comunist conduce Armata Populară pentru Eliberare (APL).

Prima vizită oficială în străinătate a lui Xi Jinping în calitate de preşedinte al Republicii este prevăzută, până la sfârşitul lunii, la Moscova, urmată de un turneu în Africa. Primul lider născut după fondarea regimului de către Mao Tse Tung, în 1949, el este fiul unui erou revoluţionar, fiind cunoscut din acest motiv şi ca unul dintre „prinţii roşii” ai nomenclaturii celei de-a doua puteri mondiale. „În istoria recentă nu există o altă figură comparabilă care să cumuleze atât de multă putere în atât de puţin timp”, a comentat Willy Lam, un expert în politica chineză la Universitatea Hong Kong.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.