Reevaluarea anuală a managerilor instituţiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean Timiş de către comisii de evaluare constituite prin hotărâri ale consilierilor judeţeni s-a soldat cu un singur eşec, cel al directorului Muzeului de Artă, Marcel Tolcea. Dacă toţi managerii au obţinut note peste 9,50, comisia stabilită să aprecieze performanţele manageriale ale directorului muzeului de artă i-a acordat acestuia, pentru activitatea desfăşurată în cursul anului trecut, o notă nesatisfăcătoare, 5,89, nota minimă care i-ar permite să-şi continue activitatea fiind de 7,00. Tolcea a contestat componenţa comisiei, pe motiv că din aceasta au făcut parte şi persoane care nu locuiesc în Timişoara şi nu-i cunosc activitatea, respectiv Cătălin Bălescu, rectorul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, şi criticul de artă şi profesorul universitar Ruxandra Demetrescu, fost rector al universităţii.
Nemulţumit de rezultatul obţinut, directorul muzeului de artă a susţinut public că schimbarea sa a fost decisă din motive politice, deşi cazul său a fost unul singular, alţi directori care au beneficiat de susţinerea politică a fostei administraţii obţinând note foarte bune.
Adrian Negoiţă, preşedintele comisiei pentru cultură, învăţământ, tineret şi sport, a declarat, pentru PRESSALERT.Ro, că a făcut parte din comisia de evaluare în calitate de consilier judeţean, având sarcina de a verifica respectarea legii şi modul în care e cheltuit banul public. „Ceilalţi membri au fost oameni de specialitate, să spui că nu sunt profesonişti e prea mult. Ei au dat un calificativ pe un raport depus de manager, au lucrat cu «materialul clientului».
Raportul respectiv a evidenţiat, în mod clar, multe lacune, multe inadvertenţe, din cele 12 puncte care reprezentau criteriile de evaluare a fost punctat fiecare şi s-a făcut o medie, de unde a rezultat nota obţinută”.
Profesorul universitar Ruxandra Demetrescu a declarat, pentru PRESSALERT.ro, că a făcut parte din această comisie ca expert în istoria artei. „Chiar dacă nu sunt din Timișoara, cunosc foarte bine muzeul şi colecţiile lui, am fost des la Timişoara în ultimii 20 de ani. Pe mine nu mă interesează jocurile politice locale, ci viziunea asupra dimensiunii patrimoniale, identitatea muzeului şi din acest punct de vedere am putut constata fragilitatea proiectului din ultimul an, pe baza documentelor avute la dispoziţie, acest lucru nu e bine pus în valoare şi din păcate nu e o excepţie la nivelul ţării. Nici nu ştiu dacă dl Tolcea are o culoare politică oficială, asta nu mă interesează”.
Ce spune raportul
Printre coeficienţii de management care au stat la baza evaluării şi care, după aprecierea comisiei, au fost îndepliniţi în mod nesatisfăcător, se numără eficienţa utilizării subvenţiei, acoperirea cheltuielilor din surse atrase, ponderea cheltuielilor de personal, numărul de vizitatori.
După datele din raport, comisia a constatat că toate cheltuielile cu angajaţii muzeului au fost acoperite integral din subvenţiile primite de la CJT care s-au ridicat la 124.000 lei, în timp ce muzeul a realizat doar 12.000 de lei din vânzarea biletelor, iar numărul vizitatorilor a fost mai mare la expoziţii care au avut alţi organizatori. În privinţa cheltuielilor instituţiei pentru fiecare vizitator, acestea au fost de 110 lei din suvenţii şi doar 6 lei din venituri proprii, adică aproximativ 5%, fiind de departe cel mai mic procent în comparaţie cu celelalte instituţii de cultură – au apreciat membrii comisiei.
Contestaţia depusă de Marcel Tolcea a fost analizată astăzi, iar concluzia a fost că s-a respectat procedura de constituire a comisiei de evaluare, din care au făcut parte reprezentanţi ai CJT şi specialişti, astfel încât ea a fost respinsă.
Tolcea, gata să meargă în instanță
După ce a aflat rezultatul contestaţiei, Marcel Tolcea a declarat, pentru PRESSALERT.Ro, că activitatea sa va înceta în urma unei hotărâri a plenului consiliului judeţean, iar conform codului muncii beneficiază de o perioadă de preaviz de 30 de zile. „Aştept hotărârea de consiliu, apoi îi voi da în judecată. În această situaţie, legea spune că nota nu poate fi contestată, dar în oricare alt domeniu se permite acest lucru. Mie nu mi-au comunicat motivele pentru care mi s-a acordat nota pe care am obţinut-o”. Marcel Tolcea rămâne deocamdată cu postul său de profesor la facultatea de jurnalistică a Universităţii de Vest.
D-le Tolcea, stati linistit ca s-a si gasit deja inlocuitorul dvs, de aia a trebuit sa va schimbe asa in graba, nu va spun o noutate, cred ca stiti si dvs pe cine o sa puna acolo, pe d-na Gabriela, care e mult mai inteligenta, culta, educata, tinara si frumoasa,buna consiliera, deci potrivita la Muzeu.
@ emilia: despre care doamna Gabriela e vorba ? macar vine din domeniul artei? nu ar fii rau ca macar sa puna pe cineva care sa fie cat-de-cat competent in a gestiona/conduce un muzeu de arta …