Povestea stomatologului tunisian îndrăgostit de muzica populară românească

Povestea stomatologului tunisian îndrăgostit de muzica populară românească

5
DISTRIBUIȚI

Hadiji Souhaiel medic dentist tunisian

Tunisianul Hadiji Souhaiel a ajuns în România în anii 1990 ca student, iar acum Timişoara este a doua lui casă. Este căsătorit cu o româncă cu care are doi copii, are un cabinet stomatologic, iubeşte muzica populară românească, iar despre timişoreni are doar cuvinte de laudă. Visa să devină un stomatolog cunoscut încă de când era mic copil, iar imediat după ce a terminat liceul în Tunisia şi-a luat inima în dinţi şi şi-a anunţat părinţii că doreşte să studieze medicina la o universitate din Europa. Putea să aleagă oricare din ţările europene, dar a decis că România ar fi cea mai bună soluţie pentru că „la universităţile din România nu trebuia să facem un an de pregătire la fel cum se întâmplă în Franţa. Am ales Timişoara pentru că un verişor era student aici şi ştiam că temperaturile sunt mai ridicate decât în Bucureşti sau alte oraşe din România şi clima ar fi fost mai uşor de suportat”. Tot de la verişorul lui a auzit că la Timişoara e multă distracţie şi fete frumoase, aşa că anii studenţiei au fost o perioadă de care medicul Hadiji Souhaiel îşi va aduce aminte tot timpul că plăcere.

Tunisianul a reuşit să se acomodeze destul de uşor cu temperaturile din Banat, însă a avut un mare şoc când a mers la magazin şi a primit mâncare cu porţia.


„Am crezut că în România este deşertul, nu la noi. A fost groaznic la început, nu prea era mâncare, dar încet, încet lucrurile au revenit la normal”, povesteşte medicul, care a ajuns la noi în ţară imediat după Revoluţia din Decembrie 1989. În perioada studenţiei, tunisianul a locuit într-un apartament închiriat, iar după opt ani de practică, în care a reuşit să acumuleze destulă experienţă, bărbatul şi-a deschis propriul cabinet stomatologic.

Nu s-a gândit niciodată că se va stabili definitiv în România, la început spera să îşi termine studiile şi să se întoarca în ţara lui, dar un eveniment neaşteptat i-a dat planurile peste cap. Se întâmpla în urmă cu 14 ani, când aflat în vizită la un prieten, Hadiji Souhaiel a cunoscut o timişoreancă. „A fost dragoste la prima vedere, am ştiut că ea este aleasa. Am aşteptat să îşi termine doctoratul şi după trei ani ne-am căsătorit. Eu sunt printre puţinii studenţi care am rămas în România după ce am terminat studiile pentru că m-am căsătorit cu o româncă şi m-am integrat foarte uşor aici”, ne spune zâmbind medicul stomatolog. Cei doi îndrăgostiţi au avut parte de două nunţi, una în România şi una în Tunisia care a durat, conform tradiţiei, şapte zile şi şapte nopţi, şase zile fiind destinate pregătirii ritualului de căsătorie, iar abia în ultima zi fata îmbracă rochia de mireasă şi îşi pune podoabele de nuntă.

În prezent, medicul Hadiji Souhaiel are o viaţă foarte activă: şi-a deschis două cabinete stomatologice în Timişoara, este preşedintele Asociaţiei Ligii Tunisienilor din România şi vicepreşedintele Centrului Cultural Român – Arab. Medicul are 42 de ani şi se laudă cu comorile sale, cei doi copii. Acasă în Tunisia merge o dată pe an, vara, unde îl aşteaptă părinţii care sunt la pensie şi rudele, perioadă în care mănâncă preparatele tradiţionale, „mai ales că mâncarea făcută de mama e cea mai bună. La noi mâncarea este mult mai condimentată decât în România, se mănâncă multe paste făinoase şi peşte”.

5 COMENTARII

  1. Pacienta,
    Adresesz domnlui doctor,pe aceasta cale,multe multumiri pentru serviciile de inalta calitate profesionala de care am beneficiat la cabinetul dansului.A reusit sa faca o lucrare dentara de exceptie,cand alti colegi medici nu mi-au dat nici o speranta.Totodata multumiri pentru gestul de mare omenie si profesionalism dovedid in tratarea persoanelor cu dizabilitati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.