Cât costă lunar un deţinut într-un penitenciar românesc

Cât costă lunar un deţinut într-un penitenciar românesc

1
DISTRIBUIȚI

inchisoare

Ministerul Justiţiei, într-un răspuns la o întrebare adresată de un parlamentar, faptul că, lunar, costul pentru un deţinut într-un penitenciar românesc este de 2.397 de lei, cea mai mare parte – 1.619 de lei – reprezentând-o cheltuielile de personal, anunţă Mediafax.

Bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) pe 2013 este de 912,5 milioane de lei, din care alocaţiile bugetare reprezintă aproximativ 832 de milioane de lei, iar aproximativ 80,5 milioane sunt venituri proprii.

Din acest buget, cheltuielile curente reprezintă peste 888,8 milioane de lei, între care aproximativ 616 milioane de lei cheltuieli de personal şi 160,49 milioane lei cheltuieli cu bunuri şi servicii.

Proiectele cu finanţare din fonduri externe neramburasabile aduc bugetului ANP aproximativ 27 de milioane de lei – venituri proprii, anul acesta.

 Raportat la un număr mediu de 31.720 de deţinuţi din penitenciarele româneşti, costul unui deţinut pe lună ajunge la 2.397 de lei, din care alocaţiile bugetare lunare reprezintă 2.186 de lei.


Veniturile proprii ale ANP acoperă astfel doar 211 lei din costul lunar cu un deţinut.Administraţia Naţională a Penitenciarelor coordonează activitatea a 43 de unităţi, între care un penitenciar pentru femei, patru penitenciare pentru minori şi tineri şi opt penitenciare spital. Tot sub sigla ANP funcţionează două centre de reeducare, Şcoala Naţională de Pregătirea a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna şi Centrul de Formare şi Specializare a Ofiţerilor din Administraţia Penitenciarelor Arad, se mai arată în răspunsul trimis de MJ la întrebarea deputatului Maria Dragomir.Ministerul mai arată că, la 16 aprilie 2013, se înregistrau un număr de 33.060 de persoane private de libertate cazate în spaţii care asigură 27.700 de locuri, conform criteriilor stabilite prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 433/C/2010 (indice de ocupare – 119 %, respectiv 19.738 de locuri, conform standardelor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), rezultând un indice de ocupare de 167%.

1 COMENTARIU

  1. Eeee…Ca peste tot in RO totul e „supraevaluat”..Costul per cap de puscarias, km de autostrada, etc…Am cunoscut un tip care facuse pirnaie in Germania, undeva linga Hamburg…Cica, primea odata pe zi un cirnat stricat si ceva cartofi…..Ala era menu-ul, nu era obligatoriu nici sa il maninca, la fel cum nu a fost obligatoriu sa intre in pirnaie….Omul povestea ca dupa 30 de zile de pirnaie incepuse sa caute o sfoara si un cui mai solid, sau un loc unde sa o agate, de sapun nu era problema, luase ceva de pe cirnatul stricat, asa de „just in case” Selectia naturala ? Cine stie …..

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.