Mega-operațiune a procurorilor DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de...

Mega-operațiune a procurorilor DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. La cât se ridică prejudiciul UPDATE Cine erau liderii grupării

0
DISTRIBUIȚI

perchezitii-bucuresti-si-dambovita.sunt-vizate-persoane-suspectate-de-furturi1345103908

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Biroului de Criminalitate Organizată au desfășurat astăzi o operațiune de amploare într-un dosar de evaziune fiscală, în cadrul cărora au căutat peste 100 de suspecți. Aceștia au făcut ăcut astăzi 167 de percheziţii domiciliare în Timiș, trei dintre acestea fiind în Lugoj la cetățeni de etnie romă, dar și București, Botoşani, Bacău, Dâmboviţa, Neamţ, Timiş, Vrancea, Braşov, Mureş, Galaţi, Vâlcea, Ilfov, Iaşi, Olt. Cei 110 sunt suspectați de evaziune fiscală și spălare de bani, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, cercetările vizează 118 persoane şi 39 de firme, pentru infracțiunea de iniţiere, constituire, sprijinire și aderarea la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul fiind de 9,8 milioane de euro.


Anchetatorii susţin că membrii grupării intrau în contact direct cu administratori ai unor societăţi comerciale care se arătau interesaţi în a-şi diminua baza impozabilă, iar prin intermediul societăţilor comerciale pe care le deţineau sau le controlau membrii grupului, se efectuau vânzări fictive de bunuri către societăţile comerciale „recrutate”, fiind emise facturi fictive pentru marfa inexistentă în realitate, facturi pe care societăţile beneficiare le introduceau în contabilitate.  Pentru a da o aparenţă de legitimitate şi legalitate tranzacţiilor comerciale efectuate, membrii grupării le ofereau administratorilor societăţilor comerciale „recrutate” sume de bani, reprezentând contravaloarea mărfii „livrate” pentru ca aceştia să facă viramentele bancare către societăţile emitente ale facturilor fiscale fictive.

Ulterior, membrii grupării retrăgeau sumele de bani respective, beneficiind din partea societăţilor comerciale evazioniste de un comision, reprezentat de o cotă parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat.  După o perioadă în care firmele controlate de membrii grupării nu achitau la bugetul de stat TVA-ul colectat şi impozitul pe profit aferent tranzacţiilor, aceştia cesionau societăţile comerciale în cauză, în special către persoane de etnie romă, firme care, după câteva luni, intrau în faliment. Transferurile succesive de bani, efectuate prin conturile societăţilor „recrutate” şi prin conturile persoanelor fizice ale administratorilor acestor societăţi, au avut ca scop spălarea sumelor de bani provenite din evaziune fiscală pentru ca, în final, sumele iniţiale să se întoarcă către beneficiarii facturilor fictive, fiind diminuate doar de comisioanele bancare aferente operaţiunilor efectuate şi comisioanele plătite membrilor grupului care au sprijinit realizarea acestor activităţi infracţionale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Suceava, Bucureşti, Bacău, Timişoara, Braşov, Ploieşti, Galaţi, Piteşti, Iaşi şi Mureş, IPJ Suceava – SAS, IJJ Suceava şi Botoşani, IPJ Botoşani – SAS şi al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. Suportul tehnic a fost asigurat de SRI, SOS şi DIPI. La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, urmează a fi audiate 110 persoane, după finalizarea audierilor, faţă de învinuiţi urmând să fie dispuse măsurile legale.

UPDATE Capii acestei grupări sunt şase tineri din judeţul Suceava, cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani. Cei șase au avut doi complici, din Botoşani şi Bacău, potrivit portalului de știri sucevean monitorulsv.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.