Verdicte necruţătoare ale psihologilor pentru primarul Nicolae Robu la un an de...

Verdicte necruţătoare ale psihologilor pentru primarul Nicolae Robu la un an de mandat. Vezi concluziile şi recomandările specialiştilor

8
DISTRIBUIȚI

robu la poli07

Nicolae Robu s-a remarcat, în primul său an de mandat, prin declaraţiile sale războinice. Oricine l-a contrazis, de la ziarişti, până la alegători, a beneficiat de cel puţin un atac verbal din partea celui ales să conducă Timişoara, oraşul unde s-a murit pe străzi pentru libertatea cuvântului. Cu trecerea timpului, acestea au crescut în intensitate, culminând cu catalogarea celor consideraţi inamici de Nicolae Robu ca fiind „nemernici” sau „nesimţiţi”. Am solicitat punctul de vedere a mai multor psihologi, dar doar doi au acceptat să-şi asume public un punct de vedere – Hanibal Dumitraşcu şi Ica Popa. I-am rugat pe aceştia să-l descifreze pe omul din spatele declaraţiilor.

„Personajul ajunge să își dezvolte un soi de narcisism malign”

Psihologii spun că edilul nostru aflat la primul mandat e posibil terorizat de frică și că tot comportamentul său demonstrează de fapt un eu infantil, incapabil să accepte ideea că alții pot fi mai buni ca sine. ”Structura de personalitate ni se formează până în jurul vârstei adulte tinere, însă ea este modelată de experiențele prin care trecem de-a lungul vieții. După ani în care cineva ocupă funcții de demnitate publică (fără legătură cu performanță) apare automat respectul celorlalți, obediența specifică românului și poate de multe ori teama (pentru că în calitate de rector poți avea un cuvânt hotărâtor de spus în destinele colegilor, cu atât mai mult ale studenților), astfel că personajul ajunge să își dezvolte un soi de narcisism malign și o schemă maladaptativă de îndreptățire, ambele elemente vizibile acum în ieșirile publice al primarului.  Realizările lui, cetățenii lui, aprecierile la adresa lui – toate trebuie să se învârtă cu necesitate în jurul propriului Eu, pentru că Eul social este cel care predomină la astfel de personaje.


De ce altfel s-ar înfuria atunci când jurnaliști ”obraznici”, cetățeni ”nerecunoscători” sau politicieni de tot felul au o părere divergentă? Toate acestea pot trăda un Eu infantil și puțin dezvoltat, probleme serioase de disconfort emoțional atunci când cineva îndrăznește să zguduie printr-o simplă opinie, construcția mentală despre propria persoană”, a explicat psihologul clinician Ica Popa.

 ”În spatele agresivității stă frica”

Specialistul a desluşit și de ce primarul Nicolae Robu este pe zi ce trece tot mai violent în ieșirile publice în care îi sunt contestate realizările. ”Cea mai bună cale pe care o găsesc astfel de persoane când le este încălcată limita Eului lor fragil este agresivitatea. Răspund printr-o reacție agresivă, fie verbală sau poate chiar fizică, și asta devine un mecanism de apărare în fața tuturor  ”ingraților”. Ceea ce nu știe însă domnul Robu este că, de cele mai multe ori, în spatele agresivității stă o altă emoţie – frica”, a concluzionat psihologul.  Acesta este de părere că ambele personaje ale scandalului SMS-urilor, Nicolae Robu şi deputatul PD-L Alin Popoviciu,  se îndepărtează mult de ceea ce ar însemna un profil psihologic rezonabil pentru un politician.

„Limbaj politic nepotrivit, înţesat cu o agresivitate excesivă”

Psihologul Hanibal Dumitraşcu a concluzionat, după ce a citit declaraţiile din presă ale primarului Nicolae Robu făcute de-a lungul timpului, cât şi cele legate de SMS-urile trimise deputatului Popoviciu, că „dincolo de disputa politică, rămâne totuşi limbajul politic nepotrivit al domnului primar, înţesat cu o agresivitate excesivă în raport cu adversarul politic.Consider că domnul primar, dincolo de calitatea de edil al unuia dintre cele mai importante oraşe ale ţării, este şi ar trebui să rămână un intelectual. Un intelectual care trebuie sa aibă grijă de felul în care se adresează oricărui alt cetăţean sau semen al său indiferent dacă îi este sau nu aliat sau adversar politic. Acesta ar fi din partea domnului Robu un semn de echilibru şi de responsabilitate normală, firească”.

 

 

8 COMENTARII

 1. Parerea mea sincera este ca pentru echilibru, daca nu pentru echitate ar fi trebuit ca solicitantul acestei pareri de psiholog sa-l publice in paralel cu profilul lui psihologic. Deasemeni, in acelasi spirit poate fi solicitat un psiholog si pentru profilul jurnalistilor ce se pretind agresati si nedreptatiti de primar.

 2. hanibal nu spune nimic, e o parere de om obisnuit, ca si eu ca timisorean am asteptari de la Robu sa vorbeasca frumos. Iar gagica aia care va produs defapt articolu, o cunoaste cineva ? (in afara de vecinii ei)

 3. O cunosc aia de unde cumpara des papuci si posete…

  Mi-e scarba de ce ati ajuns. Mai ales fetei asteia sigur ii trebe un consult de profil. Toti suntem putin luati, spunea un cantec… Voi sunteti luati mai mult.

 4. Luana draghe,
  I-a zi lu baiatu’ de unde ti-ai luvat peleria aia de gabor ‘telectual ca-tz sta a dreacu’ de bini. Pacat ca nu mai esti tanara ca zau te cautam.

 5. Daca ar fi dupa psihologi toti avem probleme cu „capul” , deci concluziile lor mi se par irelevante . In schimb ce scrieti in alte anchete ar trebui sa-i dea serios de gandit primarului .

 6. dragilor, stimabililor, domnilor psihologi (cu facultatea terminata, probabil, sub bagheta unui rector mai putin sever ca Robu, pentru ca altfel nu imi explic cum termina unii psihologia), Conform dictionarului, PRIMÁR, -Ă, primari, -e, adj., s. m. II. S. m. Reprezentant al conducerii centrale în orașe și comune, cu atribuții administrative. Prin urmare, bineinteles ca „toate se invart” in jurul eului sau, din moment ce toate atacurile au fost „incasate” tot de eul sau, in calitate de REPREZENTANT. Nu am auzit pe nimeni atacand administratia locala sau corpul decizional, ci toate atacurile au vizat direct „eul” in discutie, adica Robu in persoana. Replica, domnilor, data unui atac personal, nu poate fi decat personala……Injuriile la adresa LUI, atacurile la adresa LUI – in mod evident, raspunsul vine tot din partea LUI – „realizarile lui, cetatenii lui”, etc etc. In plus, evident ca exista un „disconfort emotional” cand altii isi exprima o „simpla opinie”, daca stam sa ne raportam la modul in care o exprima. Hai sa o punem pe doamna psiholog sa tina pe picioare un oras, sa vedem cum reactioneaza dumneaei la asemenea „opinii” exprimate violent si fals. Ce-ati fi vrut? Sa ii pupe? Hai sa ii lasam sa te injure pe tine oleaca, sa vedem cat iti ia pana devii agresiva. Cum ar fi?
  E plin, in acest oras, de oameni care nu au ce face… Si de ziaristi in care se baga fise cu pumnul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.