Cât costă taxele de şcolarizare şi cazarea în universităţile timişorene

Cât costă taxele de şcolarizare şi cazarea în universităţile timişorene

0
DISTRIBUIȚI

Universitatea_Politehnica_Timisoara_-_Rectorat

Reprezentanţii universităţilor de stat din Timişoara au luat decizia să nu mărească taxele de studiu în acest an şi nici taxele în cămine. Totuşi, studenţii înscrişi la câteva facultăţi timişorene plătesc sume exorbitante, taxa de şcolarizare ajunge chiar şi la 10.000 de lei pe an, iar studenţii străini trebuie să scoată din buzunar 4.000 de euro anual ca să devină medici.

Universitatea Politehnica

„Taxele de studiu la Universitatea Politehnica sunt neschimbate de trei ani”, se laudă Viorel Şerban, rectorul universităţii. Astfel, la domeniile „Ştiinţe Inginereşti” şi „Informatică”, cei care doresc să devină ingineri plătesc o taxă anuală de şcolarizare de 3.450 de lei. Taxe de studiu mai mici, de 2.400 de lei pe an, sunt la domeniile „Ştiinţe ale Comunicării”, „Ştiinţe Administrative” şi „Limbi moderne aplicate”, iar studenţii înscrişi la Arhitectură trebuie să scoată din buzunar 4.200 de lei.

Universitatea Politehnica din Timişoara deţine 16 cămine în care sunt găzduiţi toţi studenţii care depun cerere de cazare, iar taxele diferă în funcţie de numărul locurilor dintr-o cameră, dar şi dacă studentul este la buget sau la cu taxă. Astfel, studenţii care sunt la fără taxă plătesc între 95 de lei şi 100 de lei, iar cei care nu au prins un loc bugetat scot din buzunar lunar o taxă de 160 de lei.

Universitatea de Vest

10.000 de lei – atât trebuie să scoată din buzunar studenţii care urmează cursurile specializărilor Interpretare muzicală (canto, instrumente) şi Artele Spectacolului din cadrul Facultăţii de Muzică.


Şi cei care sunt înscrişi la Pedagogie Muzicală sunt nevoiţi să plătească 6.000 de lei ca să-şi aprofundeze cunoştinţele. Iar la celelalte facultăţi ale Universităţii de Vest, taxele de şcolarizare sunt cuprinse între 2.500 şi 3.000 de lei.

Cazarea în cămine reprezintă o problemă pentru Universitatea de Vest. Doar 3.000 din cei 6.000 de studenţi care solicită cazare prind un loc în cămine. Taxele de cazare în căminele Universităţii de Vest din Timişoara sunt cuprinse între 65 de lei şi 150 de lei. Astfel, în căminele C3 din Calea Lipovei şi cel al Facultăţii de Teologie, studenţii trebuie să scoată din buzunar doar 65 de lei, dar locuiesc în cameră alături de alţi patru colegi. Iar cele mai mari preţuri sunt în Căminul Renaşterii, unde studenţii stau câte doi în camere tip garsonieră.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”

Tinerii care visează să îmbrace halatul alb şi au avut ghinionul să intre pe un loc nebugetat plătesc o taxă de şcolarizare anuală de 1.200 de euro. Străinii însă trebuie să plătească o taxă mult mai mare, de 4.000 de euro pe an, însă, reprezentanţii universităţii atrag atenţia că această taxă pentru studenţii străini care doresc să devină medici este printre cele mai mici din Europa.

Cele mai mari taxe de cazare în căminele universităţilor de stat din Timişoara se regăsesc la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, unde un student care a intrat pe locurile nesubvenţionate de stat şi doreşte să stea într-o cameră alături de încă un coleg trebuie să scoată din buzunar 310 lei. Cea mai mică taxă de cazare o plătesc studenţii care au intrat pe un loc bugetat, care stau în cameră alături de alţi trei studenţi. Aceştia plătesc o taxă lunară de 75 de lei.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului

Între 2.500 şi 2.900 de lei plătesc anual studenţii care s-au înscris la una din facultăţile Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului. Singurii care plătesc o taxă mai mare sunt studenţii de la Facultatea de Medicină Veterinară, care trebuie să scoată din buzunar 4.000 de lei pe an, iar studenţii străini 3.200 de euro. În ceea ce priveşte taxele în cămine, acestea variază între 230 şi 305 lei.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.