Ora de religie, lecție de îndoctrinare? Ce propune o asociație din Timișoara...

Ora de religie, lecție de îndoctrinare? Ce propune o asociație din Timișoara pentru a schimba materia obligatorie de ortodoxie

10
DISTRIBUIȚI

moisil2

„Religia este importantă, dar nu trebuie studiată sub formă de îndoctrinare”, este de părere Steve Kovacs, reprezentantul Asociaţiei Secular-Umanistă din Timişoara (ASUR). Alături de câţiva colegi, acesta a împărţit, astăzi, pliante părinţilor care au venit să-şi ia copiii de la Liceul „Grigore Moisil” prin care a dorit să-i informeze cu privire la drepturile pe care le au în ceea ce priveşte religia în şcoli şi modul în care elevii pot renunţa la orele de religie. Reprezentantul ASUR Timişoara atrage atenţia că, prin această campanie, nu doresc să-i convingă pe părinţi să nu-i mai lase pe copii să meargă la orele de religie, ci doresc să tragă un semnal de alarmă vizavi de modul în care este predată. Astfel, ASUR propune ca la orele de religie elevii să studieze o istorie a religiilor în general, nu doar despre ortodoxism.

Părinţii şi bunicii care au venit să-şi ia copiii de la şcoală au păreri diferite cu privire la orele de religie. Dorina Nicolae, bunica unei fetiţe de opt ani, consideră că este bine ca elevii să facă religie pentru că „îi mai temperează, îi mai învaţă cu ordinea, cu disciplina”.


De aceeaşi părere este şi Ileana Pop, care nici nu concepe ca cei doi nepoţi să nu participe la ora de religie. „Dar ce să facă copiii o oră, să plece în curte? Lasă că e bună, că îi ajută să fie mai buni, mai cuminţi, eu sunt de acord să fie obligatorie religia în şcoli”, ne-a spus femeia. Nu de aceeaşi părere este Iolanda Iavorschi, care este de religie catolică. Timişoreanca este nemulţumită de faptul că statul impune copiilor să studieze doar religia ortodoxă la şcoală şi crede că cea mai bună variantă ar fi ca elevii să studieze o istorie a tuturor religiilor, însă doar din clasa a V-a.

„Nu vorbim de o îndoctrinare religioasă”

Inspectorul şcolar adjunct Aura Danielescu este de de părere că nu se poate vorbi, în acest moment, de o îndoctrinare religioasă a elevilor şi nici nu au fost semnalate cazuri în care părinţii nu au mai dorit să îşi lase copiii să participe la ora de religie din acest motiv. Aura Danielescu ne-a explicat că religia este materie obligatorie, doar părinţii micuţilor din clasa pregătitoare şi clasa întâi pot refuza să participe la ora de religie, iar situaţia şcolară este încheiată fără disciplina Religie. „Însă Religia este disciplină în trunchiul comun şi deocamdată nu se poate renunţa decât în situaţia în care părintele dovedeşte că nu aparţine cultului ortodox. În timpul acestor ore, copilul care refuză să participe este supravegheat pentru că unitatea de învăţământ are această obligaţie”, a precizat inspectorul şcolar adjunct. Aura Danielescu spune că în unele şcoli din Timişoara este predată şi religia catolică, însă doar în cazul în care există nu număr mare de elevi care solicită acest lucru. Dar a precizat că nu poate fi predată religie penticostală sau baptistă.

10 COMENTARII

 1. Scoala publica , nu are nici un drept de a preda curs de religie , numai ORTODOXA , obligatoriu . Poate preda acest curs doar ca un curs pentru VOLUNTARI . Altfel , scoala ar putea fi actionata in judecata pentru discriminare religioasa , deoarece nu preda cursuri si la toate celelalte religii , inclusive SANTARIA (cei ce cred in SATANA) , asa ca , cei care dupa atitia ani de Comunism la-ti gasit pe Dumnezeu , m-ai potolitiva , ca poate dati si de DRACU , la scoala !

 2. Nu cred ca este vorba de indoctrinare. Nu stiu cine se repede sa traga „concluzii” nefundamentate. Punctul de vedre exprimat de dna. Aura Danielescu e de natura sa-i lamureasca pe toti „carcotasi”…. In fond si la urma urmei in Romania religia ortodoxa e in procent major, fata de restul religiilor, care pot fi studiate in privat, de cei interesati. Nu-i opreste nimeni….

 3. Îmi pare rău că doamna inspector general susține o eroare. Părintele este acela care poate hotărî participarea sau nu la ora de religie. Nu trebuie să dovedească nimic. Ce act dovedește că nu ești ortodox?

 4. Satanistii nu vor nici Cultura Civica, nici Religie, pentruca s-ar putea daca se fac sa se reduca dezastrele de imoralitate ce apar azi de la varste fragede ! Citesc ca 60% din copii de 15 ani au consumat droguri, alcool, au fumat si au facut sex !
  Satanistilor seculari li se pare perfect ca acesta e scopul lor !!!
  Religia e calea spre o societate normala si echilibrata, iar studiul si intelegerea ei sunt benefice !!!
  Malefic e insa fanatismul de orice fel !!!

 5. A inebunit lumea de tot.La religie *studiem si inteleem*.CE ANUME ???
  Voi chiar nu vedeti ca Biblia este plina de fenomene ce se pot explica stiintific??
  Bine ca a fost eliminat stagiul militar ,o sa fim educati de biserica de vom ajunge oamenii pesterilor nu alta.
  Exceptand faptul ca acapareaza mosii si averi din ce in ce mai mari (fura pina si spatiile verzi acolo unde mai sunt),ce educatie face aceasta institutie ???
  Colac peste pupaza mai primeste si bani de la buget(si voi plangeti ca nu aveti spitale,medicamente,scoli)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.