Ce schemă de protest inedită au preluat doi membri ai celebrilor Los...

Ce schemă de protest inedită au preluat doi membri ai celebrilor Los Indignados de la mișcarea timișoreană pentru salvarea Roșiei Montane

12
DISTRIBUIȚI

indignados_2

Doi activiști din cadrul grupării 15M Barcelona International (Los Indignados), mișcare cetățenească născută  în 15 mai 2011 în Piața Catalunya ( Barcelona), au ajuns săptămâna aceasta la Timișoara, alături de grupul informal Piața Unirii, preocupat de Roșia Montană.

Spaniolii fac un turneu european în care încearcă să interconecteze diverse mișcări sociale și activistte de pe continent.  Pe unde ajung povestesc experiențele trăite de ei, dar și preiau, de la activiștii întâlniți în drum, noi experiențe și strategii. Jezabel, 27 de ani, și Miki, 23 de ani (o profesoară de matematică  și un web developer) au găsit la Timișoara inspirație pentru viitoarele proteste la care vor participa în Spania.

Occupy Wall Street, inspirată de mișcarea Los Indignados

După Serbia au vizitat România, iar apoi vor ajunge în Grecia. Rațiunile pentru care ei ies sunt departe de cele considerate, aici, de nișă – Roșia Montană. 15 M înseamnaă 15 mai 2011 – o mișcare începută  prin ocuparea unei piețe în Barcelona, orientată împotriva clasei politice spaniole. Dacă la momentul respectiv mișcarea s-a încercat a fi reprimată de autorități, asta i-a dat forță și a atras însutit mai mulți membri. De acolo s-a ajuns la o mișcare permanentă de rezistență în contradicție cu statul spaniol, care acționează pe diverse planuri, iar ca mișcare de conștientizare a populației este ceva major. Mai trebuie spus că această mișcare – 15M Barcelona International (Los Indignados) – este cea care a dus la o inflamare a întregii lumi, cu acțiuni conexe în toate țările mari, inclusiv Occupy Wall Street datorându-i-se.

 ”Acțiunile pentru Roșia Montană sunt o mișcare simbol”

Jezebel și Miki au fost la Cluj și în București, iar la Timișoara prima noapte au petrecut-o în corturile din Piața Unirii. ”Călătorim, încercăm să cunoaștem mișcări sociale, să ne facem conexiuni”, spune tânărul. Pe blogul http://int.acampadadebarcelona.org sunt disponibile povești de peste tot pe unde au umblat în Europa, dar încă nu au avut vreme să scrie despre experiența românească.  I-am întrebat ce cred ei despre mișcarea pentru Roșia Montană, cum se vede de afară. ”Este ceva foarte interesant, mișcarea aceasta, din câte am înțeles. Am ascultat diverse opinii, dar numitorul comun e acela că pentru prima dată în 24 de ani de așa-zisă democrația românească, comunitatea se mobilizează să rezolve  o problemă – aceea de a nu vinde resursele țării altor companii străine”, spune Jezabel.


Miki o completează:  ”În București am înțeles că, de fapt, acțiunile pentru Roșia Montană sunt o mișcare simbol față de tot ce nu e ok în țară”.  Tânăra mai crede că ”în lume, în general, oamenii nu pot să reacționeze acolo unde li se distruge țara din rațiuni de bani și politică coruptă. E o chestiune care ne poate lega”.

Secretul protestului reușit

Grupul care stă în stradă pentru Roșia Montană este un bun punct de pornire în ideea de coeziune socială, cred spaniolii de la Los Indignados. Ei cred în șansa Timișoarei de a face diferența în materie de proteste. ”Marea diferență aici e că autoritățile nu pun presiune pe manifestanți, că nu sunt opresive. Din contextul acesta pot veni noi idei de manifestații, noi strategii, cu acțiuni culturale sau distractive chiar. În București, unde s-a ajuns deja la violență, o astfel de abordare nu se mai poate”, explică tânăra. Miki crede că până la urmă ”anumite strategii care merg în Spania le putem aplica și aici, altele nu vor merge”, de aceea e important schimbul de idei și menținerea unei legături permanente, într-o chestiune de solidaritate pe un subiect care nu neapărat afectează direct anumiți oameni. ”Noi nu am venit să îi învățăm pe români să facă ceva sau cumva, am venit să facem schimb de idei. Noi povestim din experiențele noastre, ei din ale lor. De exemplu, o strategie pe care am întâlnit-o la Timișoara și pe care în mod categoric o vom relata și aplica nu numai în Spania, ci și în celelalte țări unde avem conexiuni cu grupările activiste, este blocarea intersecțiilor prin mișcare. Manifestanții nu se așează pe jos în intersecții, ca să blocheze traficul, ci merg prin intersecții, organizat. Și foarte încet. Or, asta e deja legal. Să stai pe carosabil nu e legal, dar să blochezi intersecția de fapt mergând prin ea, e. E o idee pe care am preluat-o aici și  ducem mai departe”, spune Miki.

Jezabel, pune accentul pe un aspect: ca să atragi oamenii la manifestații trebuie să fii atractiv. Vine cu exemplul personal: e mult mai relaxată și optimistă de când e șomeră și activistă, decât înainte. Dar a înțeles, în timpul protestelor, că e vital să protesteze cu zâmbetul pe buze. Încrâncenarea și violența nu ajută. ”De doi ani de când sunt activistă, pot spune că văd în jurul meu speranță. Nu mai sunt stresată. Cei de aici (n.r. Timișoara) m-au întrebat cum să facă acțiuni deosebite la proteste, iar singurul meu sfat a fost că orice ar face trebuie să gândească distractiv. Protestul trebuie să aibă o latură funny. Singurul mod de a atrage noi oameni e să oferi ceva pozitiv și creativ.  La manifestațiile noastre în Barcelona, ai să vezi oameni care dansează, sau pe alții care pun muzică. E important ca oamenii să se distreze. Mai e un ”secret” : dacă nu e riscant, protestul devine eficient și funny. Cele trei idei care fac o manifestație reușită: nu e riscantă (fără violență), e distractivă și automat devine eficientă, pentru că, bazându-se pe primele două, va atrage mult mai mulți participanți”, a mai spus Jezabel.

Foto: Armand Sperlea

12 COMENTARII

  1. Oamenii astia ies in strada pentru ca e hip si cool. E noul mod de a te integra in gasca. Daca nu iesi in strada duminica, daca nu sharuiesti pe feisbuc, nu esti cool. Activismul e noul clubbing.

  2. Indiferent de motivul pentru care oamenii ies in strada si cer sa fie luati in seama, trebuie sa fie un exemplu si pentru blazatii care cred ca nu se schimba nimic niciodata. Decat sa ne inecam in amaraciune este mai sanatos sa incercam sa schimbam ce ne doare. Unii ies pentru ca e cool, dar asta nu inseamna ca iesirea lor in strada si tragerea la raspundere a guvernantilor este ceva desuet!

  3. acesti tineri intelectuali resposabili si maturi protesteaza pt un viitor acasa la ei,protesteaza pt ca le pasa si este dreptul lor sa o faca ! ciste lor !

  4. la proteste funny si rezultatele vor fi funny!
    nu sunt pentru violenta, dar protestul e o chestiune serioasa, nu are cum sa fie funny…
    daca protestezi glumet risti sa pari o gluma.

  5. Mare adevăr scris-ai. Nu ştiu ce ne-am face fără babe vrăjitoare telepate ca tine, care ştiu exact ce se întâmplă în capetele altor oameni şi de ce ies unde ies când ies.

  6. probabil activistii Greenpeace arestati de rusi n-au stiut bancuri cu americani si n-auzisera de Zaiet…de aia au ajuns asa de relaxati si optimisti prin puscariile rusesti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.