Firma lui Tender face „harta” zăcămintelor de petrol din Timiș. Când ar...

Firma lui Tender face „harta” zăcămintelor de petrol din Timiș. Când ar putea începe extracțiile

1
DISTRIBUIȚI

prospectiuni seismice

În zona Parţa din judeţul Timiş, unde se estimează că se află în subteran zăcăminte importante de petrol şi gaze, vor avea loc detonări seismice pentru descoperirea acestor rezerve, în următoarele trei luni. Zilnic, în această zonă, pe o lungime de zece kilometri şi un perimetru de 380 de kilometri pătraţi, vor avea loc explozii în 350 – 400 de locaţii. Totul cu scopul de a descoperii noi rezerve de hidrocarburi în vestul ţării, care mai apoi vor fi extrase. Lucrările de prospecţiune seismică sunt realizate de firma Prospecţiuni SA din Bucureşti, deţinută de timişoreanul Ovidiu Tender, fiind singura din ţară care efectuează astfel de lucrări. Prospecţiunile seismice sunt realizate pentru compania australiană ADX Energy, care a concesionat de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale perimetrul de exploatare Parţa.

Marcel Mihoc, preşedintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean Timiş, s-a întâlnit, astăzi, cu reprezentanţi ai firmei Prospecţiuni SA pentru a stabili cu aceştia ce anume se va realiza concret în perioada următoare. „Va avea loc o radiografie a bogăţiilor subsolului din judeţul Timiş, în special a petrolului.


În Banat nu avem gaze de şist, se ştie că sunt doar pungi de petrol. M-am întâlnit cu reprezentanţii companiei ca să discut despre ce înseamnă extracţia de petrol”, ne-a explicat consilierul judeţean. Potrivit lui Marcel Mihoc, lucrările de prospecţiune seismică în zona Parţa vor începe în cel mult o lună şi durează între două şi trei luni, timp de şase luni vor fi prelucrate datele culese, iar extracţia petrolului şi a gazelor începe în cel puţin un an şi maxim trei ani.

Ce înseamnă lucrările de prospecţiune seismică

„Sunt metode de cercetare a subsolului şi urmăresc detectarea şi vizualizarea structurii de mare adâncime a subsolului prin investigarea unor suprafeţe foarte mari, aplicând tehnologii moderne de suprafaţă”, scrie în memoriul tehnic prezentat, astăzi, Consiliului Judeţean Timiş. Cu alte cuvinte, prin intermediul undelor seismice provocate de explozii se poate stabili exact unde se află zăcămintele de petrol şi la ce adâncime. Reprezentanţii companiei Prospecţiuni SA dau asigurări că această metodă are un impact „nesemnificativ asupra mediului” fiind necesară pentru exploatarea zăcămintelor descoperite „prin viitoare foraje adânci”.

În zona Parţa din judeţul Timiş se estimează că există, în subteran, aproape 50 de milioane de barili de petrol recuperabili şi peste 130 de miliarde de metri cubi de gaz.  Principalele ţinte de foraje se află la o adâncime situată între 800 şi 2000 de metri. Lucrările de prospecţiune seismică au loc în Câmpia Timişului, într-o arie aflată în vecinătatea comunelor Dudeştii Noi, Becicherecu Mic, Cărpiniş, Checea, Săcălaz, Bogda, Cenei, Uivar, Giulvăz, Sânmihaiu Român, Parţa, Giroc, Şag, Sânandrei, Pădureni, Peciu Nou şi Jebel.

1 COMENTARIU

  1. Acum vor distruge si comunele din Timis. Pe cetatenii din localitatile respective i-a intrebat cineva? Primarii ce spun? Sau au fost deja ‘unsi”? Vai de judetul asta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.