”Recunosc amprenta domnului Covaci!”. Vezi cine spune asta referitor la o cronică...

”Recunosc amprenta domnului Covaci!”. Vezi cine spune asta referitor la o cronică ANTISEMITĂ postată de un blog despre ”Meșterul Manole”

5
DISTRIBUIȚI

mesterul manole09_resize

La câteva zile după ce ”Meșterul Manole” – prima opera rock din România, compusă de Josef Kappl, legendarul bassist al formației Phoenix, pe un libret de Victor Cârcu, unul dintre textierii celebri ai aceleiași formații – a fost publicată o cronică ce desfințează orice demers. Pe pagina de WordPress a fan-clubului Phoenix, s-a publicat articolul ”Masonul Manole, cronica unui eșec anunțat” – un text care lejer ar putea umple șapte pagini de ziar (fără poze) și care nu e asumat de niciun autor.  Rând pe rând textul atacă fiecare personaj implicat în nașterea noii opere care își are originea în proiectul din 1973 al Phoenix-ilor, dar care, la momentul respectiv, a fost respins de cenzură.

 ”Cronică” antisemită

Postarea de pe blogul Fanclub Phoenix e un discurs antisemit, un atac la adresa protagoniștilor și artiștilor implicați în proiect, la limita dintre fascism și xenofobie. Kappl e numit ”evreu”, de parcă asta ar fi o tară. Nici ceilalți nu scapă. ”Cucerirea titlului Timișoara – Oraș European, la cheremul megalomaniei evreului circusant Kappl de cetățenie nemțească și nu israeliană, țiganului moldovean șef de lăutari Țăndărică, tot cetățean neamț și nu moldovean și a folkistului Baniciu, timișorean miticizat. A nu se confunda termenul cu mitic. Singurul aspect mitic la Mitică Baniciu este averea măricică pe care a strâns-o cântând piesele lui Covaci, timp de 40 de ani”, notează bloggul.

Ceva mai încolo Josef Kappl este numit mason. Restul, ”muzicanți de birt”. Despre Țăndărică se scrie că bate tobele prost. Prestația orchestrei și a invitaților e, în viziunea aceluiași autor necunoscut, ”jenabilă”.

”Masonul Manole” și organizații ”secrete”

”Te întrebi pe cine întrupeaza Kappl în outfit-ul ăla elegant de mason.


Negru-vodă nu prea crezi să fi fost mason. În viziunea ta cel puțin, în viziunea lui Kappl, cine știe … Manole poartă rasă. Parca era arhitect-mason nu călugăr. Dar oare Manole de ce poartă rasă albă? Îți aduci aminte ca prin vis că monahii Opus Dei poartă rasă albă. Încerci a nu știu câta oară să îți revii. Țoala asta sigur nu este de la tomberon. Începe să devină halucinant. Simboluri esoterice într-un spectacol jenibil? Începi să înțelegi viziunea compozitorului. Manole a fost mason turco-asiatico-evreu. Profund mitic; români au fost doar meșterii zidari și calfele. Și Ana, cea sacrificată. Ăia care dau cu sapa și sacrificații. Adică proștii și idioții. Oare ce semnificație or avea tentele de lied german? Sau de folclor de mahala bucureștean? Îți aduci aminte de cobzar bătrân. Și dupa mizrahi și mahala iar klezmer music. De atâta românism îți vine să-ți dai haina de pe tine și să îți pui kipa în cap. (…) S-au rătăcit și câțiva cu pălăriuțe mici în orchestră. Oșeni, nu evrei. Evreii nu se dau de gol, au lăsat kipa acasă, în buna tradiție marranos”, se mai poate citi în postarea din 7 decembrie.

”E o chestiune iscată de invidie”

Aflat în proces cu Nicu Covaci pentru drepturi de autor, Mircea Baniciu ne spune că ar vrea să nu comenteze postarea. ”Am citit-o cu toții. E o treabă foarte urâtă, nu credeam că se va ajunge până aici”, spune artistul.

Din Germania, Josef Kappl, confirmă ceea ce multă lume bănuia. ”Recunosc amprenta domnului Covaci în această scriere. Cine a scris articolul a făcut-o la comanda lui”, spune basistul și autorul primei opera simfonice din România. E siderat, bănățeanul trăit de ani buni în civilizația Occidentului, că în acest moment cineva poate avea un astfel de discurs antisemit. ”În 2013, acuși 2014, să ai astfel de atitudine aproape fascistă mi se pare ceva incredibil. E o chestiune iscată de invidie. Premiera operei a fost ca un tsunami care i-a luat prin surprindere pe ”marii artiști” din gașca respectivă””, conchide Kappl.

 

 

 

5 COMENTARII

 1. Nu e autorul primei opere rock simfonice din Romania!…e autorul unei opere rock simfonice bune…ceea ce nu-i putin…dar nu e prima!…mai cititi, mai ascultati, mai studiati, mai baieti!

 2. …si , intr-adevar, Manole apare ca personaj semit ?
  clarinetul seamana a …klezmer sau nu ?
  tentele de lied german au o …tenta de adevar sau nu ?
  sau articolul se limiteaza la a inregistra o barfa (aia ca Covaci e presupusul autor) ?

 3. Delirul cu pricina e opera numitului Valentin Triponescu, „actor” pe care nu l-a vizionat nimeni si „poet” necitit așișderea de nimeni.
  În rest, eu știu o vorba din copilărie: „Nu te poți kk în gustul omului!”
  Deci ignoram. 🙂

 4. Raspuns

  Ma bucur ca tentativa de publicista Georgeta Stanici mi-a oferit ocazia sa imi dau din nou cu parerea pe tema unui subiect pe care l-am considerat incheiat.
  Ii multumesc pe cale aceasta, ca mi-a facut reclama pe calea asta. Lipsa de profesionalism este evidenta, avind in vedere faptul ca acest articol este un tsunami intr-un toi mic, nu mare. Un titlu promitator, pompos, “dezvaluitor” cu prea multe majuscule si un text care nu spune nimica. Cam 50% reprezinta citate din cronica mea de “aproape 7 pagini de ziar”. Asta ar insemna ca ar trebui sa am pretentia la 50% din onorariul pentru articolas? Nu. Pentru ca nu am stomac sa accept bani de la Vaida.
  Nota bene pentru mine, de-a lungul a citeva aliniate, autoarea nu a fost in stare sa aduca macar un contra-argument la ceva scris de mine. Lucru observat de altfel de comentatorul Tomi. Tipic pentru mine, comentariul asta probabil va fi mai lung decit articolasul.
  O alta dovada de lipsa de profesionalism ar fi faptul ca a fost nevoie de interventia post-coitum a lui Vaida ca sa se stabileasca paternitatea cronicii. Ceea ce ma indoiesc totusi. Vaida este un apropriat al pressalert.ro. Deci inclin sa cred ca nu este vorba de lipsa de profesionalism ci de minciuna-manipulare. Titlul promitator, pompos, “dezvaluitor”, nu ar mai fi fost posibil si deci articolasul nemotivat.
  O lipsa de profesionalism crasa este insa catalogarea ANTISEMITISMULUI, asa cum rezulta din … articolasul asta. Tin sa ii comunic ca am luat lectii de ANTISEMITISM din scrierile unor publicisti mult mai demni si profesionisti decit ea. Ma refer la Hasdeu, Eminescu, Caragiale, Slavici, Goga, Iorga, Cuza ca sa ii numesc doar pe cei mai virulenti. Nu este vina mea ca de la lectiile astea a lipsit cu desavirsire. Probabil ca lectiile pe care le-a luat au inceput cu perioada Silviu Brucan – Bruckner si s-au incheiat cu memoriile tiganului Bombonel.
  “Profesionalismul” ei se reflecta insa cel mai mult in sfidarea limbii romane, batjocorind atit gramatica limbii romane cit si logica exprimarii:
  un blog nu poate posta – pe un blog posteaza cineva, ceva
  bassist – in loc de basist http://dexonline.ro/definitie/basist
  desfinteaza – in loc de desfiinteaza http://dexonline.ro/definitie/desfiin%C8%9Ba
  La câteva zile după ce ”Meșterul Manole” – … – a fost publicată o cronică ce desfințează orice demers.
  Provoc pe oricine sa imi explice unde este predicatul din propozitia principala!
  Provoc pe oricine sa imi explice in ce limba este expresia si ce inseamna – desfințează orice demers – si despre ce fel de demers este vorba.
  In ceea ce priveste – care nu e asumat de niciun autor – ii recomand autoarei sa bage de seama ca dubla negare are ca rezultat afirmarea, din punct de vedere logic, iar din punct de vedere gramatical exista o deosebire intre niciun – adjectiv pronominal, ceea ce aici nu este cazul si nici un, adjectiv insotit de un articol.
  In urmatoarea propozitie, cuvintul dar da peste cap toata logica propozitiei. Dincolo de faptul ca desi stiu cum functiona cenzura in acele timpuri, nu prea inteleg cum putea actiona cenzura asupra unui proiect. Iar eu stiu ca cenzura nu respingea, ci taia si spinzura, interzicind.
  Calificat initial – cronica textul meu devine brusc „cronica”
  A fi evreu a fost o tara timp de cam 3200 de ani, fapt dovedit de istorie.
  „la limita intre fascism si xenofobie” mi se pare exagerat si deloc argumentat, avind in vedere ca fascismul este o ideologie – textul nu este un text ideologic ci o biata cronica negativa. Si nu mi-e frica de straini sau de necunoscut. Pare asta textul unui fricos?
  Cronicareasa nu s-a prins ca Tandarica nu a batut la tobe ci la timpane. Dar de unde atita cultura muzicala la o jurnalista careia ii este straina pina si limba presupus natala. Si nici pomeneala sa fi scris eu ca bate prost, ci ca a batut tare. I-am si laudat solo-ul ca singurul moment cu adevarat valoros al „spectacolului”
  Ar trebui sa recitesc textul, nu imi aduc aminte sa fi spus ca ar fi Kappl mason. Sincer ma indoiesc ca l-ar primi in rindurile lor. Dar stiu ca am spus ca a aparut in toale ce aduc a tiganeala masonica.
  Prestatia orchestrei evident ca nu a putut fi stralucitoare. Am laudat solistii Operei, dirijorul si corul, nu am amintit de unul din orchestra care casca de i se rupeau falcile …
  jenibila nu e totuna cu jenabila … macar sa fi citat corect.
  Cit despre Manole the Mason – postarea asta apartine celor platiti de Vaida – http://www.timisoarastiri.ro/?p=4564 World premiere! The „Mesterul Manole” (Manole the Mason)Rock Opera by Josef Kappl in Timisoara, the „Banatul” philharmonia.
  Baniciu se arata a fi in dilema magarului intre galeata cu apa si gramada de fin. Nu ar vrea sa comenteze. (Nici nu ar avea ce … recunosc ca sint subiectiv, dar nu am mintit). Si totusi isi calca pe inima si comenteaza. Cu bucurie am aflat ca au citit cu totii cronica mea. In felul acesta se vor gindi cu totii bine daca este cinstit si merita sa repete esecul. Ca de mintit nu stiu pe cine vor mai putea minti. Iar dovada esecului au postat-o pe Youtube. Oare cit de idiot trebuie sa fi ca dupa ce ti-ai dat cu mucii in fasole sa te mai si lauzi?
  Cronica mea a avut aproape 800 de cititori din toata lumea, in varianta http://fanclubphoenix.wordpress.com/ in varianta facebook nu se stie cite.
  Mai aflam ca „banateanul” Kappl din Petrila (iti sta mintea in loc, de atita profesionalism jurnalistic si cunostinte geografice) este siderat.
  Si recunoaste amprenta lui Covaci. A uitat ca l-a rupt Covaci cu pumnul, nu cu cronici.
  Repet ceea ce am mai scris si in alta parte. Mie nu imi comanda nimeni ce sa scriu. Covaci m-a atacat chiar, ca prea am exagerat, totusi e vorba de fosti membri Phoenix. L-am provocat sa scrie el o cronica care sa o contrazica pe a mea, o cronica pozitiva.
  Mai accepta cineva o provocare logico-lexico-gramaticala?
  E siderat, bănățeanul trăit de ani buni în civilizația Occidentului…
  Sport greu limba asta romaneasca … si mult tupeu trebuie sa ai sa scrii asa …
  Si mai o provocare, cititi cronica mea si daca sinteti de alta parere, contraziceti-ma, dar punctual, la obiect. Eu stiu sa accept ca am gresit, daca e cazul.

  Vaida are o personalitate bipolara. Pe de o parte spune adevarul – Covaci nu are nici un amestec in cronica respectiva si nici nu imi impartaseste opiniile. Pe de alta parte minte – ma numeste “actor” pe care nu l-a vizionat nimeni si “poet” necitit așișderea de nimeni. Aceeasi personalitate bipolara l-a facut sa se implice in miscarea din 1989, desi era fiu de turnator sau securist cu grade, nici in ziua de azi nu este inca clar asta. Aceeasi bipolaritate care l-a facut „eliberat” a doua zi dupa ce a fost arestat, pentru a se amesteca din nou in masa revoltatilor si a deveni dupa citeva zile purtatorul de cuvint al conducerii armato-securiste timisorene.
  Am spus ca minte, deoarece stie foarte bine ca am fost actor profesionist la Teatrul German din Timisoara citiva ani de zile (demonstrabil cu cartea de munca). Ba chiar a fost consultant militaro-securistic al filmului in care am avut si eu un mic rol. In ceea ce priveste poeziile mele, le-a citit putina lume, avind in vedere faptul ca scirbit de peisajul poetic romanesc pre si post 1989, am refuzat sa public in volum. Am publicat doar online.
  Nu are de unde sa stie Vaida ca prietenul meu Damian Ureche ma prezenta amicilor sai ca „cel mai talentat poet banatean” inca pe vremea raposatului. Si nu are de unde sa stie ca am petrecut nenumarate nopti de poezie cu un alt prieten de suflet, Mircea Belu. Daca mai spun ca si Bihoi si Tache si Horia Ionescu imi iubeau poeziile, este ca si cum as spune ca am avut mai multi cititori decit as putea avea nevoie.

  Cind noii tai colegii de trupa, de care ai hotarit sa te lipesti, renuntind la singura epoca muzicala din viata ta, deci preferindu-i pe ei in locul lui Phoenix – se dau in stamba cintind cu Adi Minune in birt, cum se numeste trupa ta?
  http://www.youtube.com/watch?v=jdMVTmf1_Ks
  In cazul in care nu cunosti raspunsul, ti-l dau eu – muzicanti de birt, lautari sau manelisti. Ca sa nu amintim faptul ca Neumann i-a cam tras teapa lui Joschi … si mega-basistul-compozitorul-mondial Kappl nu a mai avut de atunci loc pe scena nici macar alaturi de lautari-circusanti! Decit in Romania.

  Cind noii tai colegii de trupa, de care ai hotarit sa te lipesti – renuntind la singura epoca muzicala din viata ta, deci preferindu-i pe ei in locul lui Phoenix – se dau in stamba facind turneu cu circul chinezesc, cum se numeste trupa ta?
  http://www.youtube.com/watch?v=OUaZ_GJpIhE
  In cazul in care nu cunosti raspunsul, ti-l dau eu – circusanti.

  Ca sa nu amintim faptul ca Neumann i-a cam tras teapa … si mega-basistul-compozitorul-mondial Kappl nu a mai avut de atunci loc pe scena nici macar alaturi de lautari-circusanti! Provoc pe oricine sa imi raspunda clar si cu dovezi cu cine a mai cintat pe scena Kapll in afara de lautarii-circusanti amintiti, in afara epocilor in care a fost membru al trupei Phoenix?

  http://www.youtube.com/watch?v=NqZjViv5_LU
  Il ia la cite o susanea in Romania, si atit. Brusc si pe neasteptate, Kappl a devenit o nulitate absoluta. Ca razbunare nici ei nu l-au chemat pe Neumann la Cluj in 2013 …

  Echipa de geniali s-a dat in spectacol la TV doar inaintea Minunii Regesti! Si aia este destul de relativ spus. Aparitia la emisiunea lui Teo nu stiu daca se poate numi “de rasunet” sau “de referinta” din punct de vedere cultural sau macar muzical. Adevarul este ca au ajuns la aceasta emisiune datorita prieteniei dintre Vaida si Teo … Dupa “premiera” au disparut urgent, de jena si penibil fugind, probabil. “Dupa” jenibilul eveniment in care s-au dat in stamba, pe care megalomanul deraiat Kappl il numeste “tsunami”, protagonistii nu au mai avut tupeul sa se faloseasca la TV.

  O exceptie, totusi, daca bilbielile astea fara nici o noima pot fi numite “cronica postuma pozitiva”

  http://www.youtube.com/watch?v=pNpaQd6NPOY

  Incheiata cu o bilba in o limba care seamana cu limba romana, a insasi autorului. Bilbiitului ce nu stie sa vorbeste bine romaneste ii place cuvintul “siderat”

  Cind plagiezi Led Zeppelin, Jethro Tull, Wagner, prost, suna cam asa cum s-a auzit.

  Ii am pe lista de prieteni pe unii, asa ca le voi trimite linkuri cu extrase, poate se alege compozitorul Unic, National si Mondial Kappl cu un proces de plagiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.