Free Gică

Free Gică

0
DISTRIBUIȚI

vali silaghi 09

Opt mult prea cunoscuți oameni de fotbal au fost condamnați la închisoare cu executare în această săptămână. Mult prea cunoscuți pentru că, în afară de Gică Popescu, ceilalți, într-o lume normală, ar fi fost cvasi-anonimi, oameni care muncesc pentru cluburile sau firmele lor. Gică Popescu își merită, însă, faima, a fost un mare fotbalist, iar tocmai de aceea zeci sau chiar sute de mii de oameni îi cer grațierea, prin petiții pe internet sau declarații publice.

Condamnarea ”Baciului” și a celorlalți șapte a avut, printre multe altele, și un efect mai puțin evidențiat: ne-a permis să vedem încă o dată, dacă mai era nevoie, cum funcționează mintea multora dintre cei care ne conduc.

Ia să vedem ce-au spus despre acest subiect trei dintre cei mai importanți oameni politici ai momentului. Pentru fiecare replică am să încerc să găsesc declaraţia pe care ar fi dat-o un om normal.


Spun „încerc” pentru că n-am susținut niciodată că aș fi un om normal.

Victor Ponta, prim-ministru: ”Ca premier nu mă pot pronunţa. Ca simplu cetăţean al României, sigur că susţin cererea de graţiere”. Hmm. Eu, ca simplu cetățean al României, aș prefera ca ”Baciul” să rămână după gratii. E simplu: ai greșit, ai plătit. Faptul că-ți pare rău că ai greșit e doar secundar.

Crin Antonescu, prezidențiabil: ”Trebuie să învățăm să ne prețuim simbolurile naționale și să luăm atitudine atunci când acestea traversează clipe dificile ale vieții lor”. Ei bine, simbolurile naționale trebuie să învețe să respecte legea.

Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților: ”Personal, aş semna-o şi o s-o semnez, să ştiţi. Gică Popescu este prietenul meu. Am jucat fotbal împreună. Îl susţin sută la sută”. Aici n-am replică. Niciunul dintre prietenii cu care am jucat fotbal în ultimii 25 de ani nu este la pușcărie, deci nu știu prin ce trece domnul Zgonea.

Dar m-am prins! De fapt, totul face parte dintr-un program secret de revitalizare a fotbalului românesc pe termen lung, cu un mesaj subliminal pentru cei mici: copii, munciţi să deveniţi fotbalişti faimoşi, şi nici măcar de închisoare nu vă veţi mai teme.

Pentru că de astfel de modele au nevoie copii noştri. De fapt, dacă stau să mă gândesc mai bine, la ce personaje mult prea cunoscute avem în peisajul autohton, de la politică la showbiz, Gică Popescu nici nu-i un model aşa rău. Iar asta-i grav.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.