Senator liberal anchetat de DNA în dosarul medicilor care au dat grade...

Senator liberal anchetat de DNA în dosarul medicilor care au dat grade de handicap pe şpagă UPDATE SRI a interceptat convorbirile flagrante

1
DISTRIBUIȚI

secasan iosif

Liberalul Iosif Secășan a ajuns, astăzi, la sediul DNA, acolo unde urmează să fie audiat într-un dosar. Senatorul PNL de Caraș Severin este acuzat de complicitate la dare de mită, respectiv 200 de euro. Concret, procurorii DNA Bucureşti  afirmă că acesta și-ar fi ajutat un apropiat să se pensioneze fără a avea toate actele necesare și fără a îndeplini toate cerințele necesare. Joi, politicianul a fost chemat la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoștința începerea urmaririi penale față de el.

Procurorii DNA au deschis un dosar pentru luare de mită în cazul unor medici din Caraș-Severin care luau bani pentru a emite adeverințe de invaliditate false, în vederea pensionării. În imaginile de la camerele de supraveghere din cabinetele medicilor apare și senatorul Iosif Secașan care intermediază obținerea unui dosar de pensionare pentru o cunoștință, contra sumei menționate.

Reamintim că pe 13 martie, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împreună cu poliţişti din IGPR au efectuat percheziții la mai mulți medici specialişti în medicina muncii din Caransebeş şi Moldova Nouă, suspectați de infracţiuni de corupţie. În cauză a fost dispusă începerea urmăririi penale cu privire la fapte de luare de mită săvârşite de către cadre medicale, constând în încadrarea nejustificată în grad de invaliditate a unor persoane în schimbul unor sume de bani, conform unui comunicat al Parchetului General.

Printre cei vizaţi de anchetă se numără şi doctorul Ioan Ungur din Caransebeş, fostul şef al democrat liberalilor din Caransebeş, fost consilier judeţean și actual consilier local PNL. Poliţiştii au dus la audieri alţi doi medici care făceau parte din comisia care acorda pensii de boală şi handicap – Ioan Cenda, care lucra la Moldova Nouă şi Oraviţa, şi Sebastian Telbis, soţul unei judecătoare de la Tribunalul Caraş Severin.


În casa acestuia, în timpul percheziţiei, au fost descoperiţi 50.000 de euro. La dosar există zeci de denunţuri împotriva celor trei medici, acuzaţi că primeau şpăgi între 100 şi 300 de euro.

Medicii au fost filmaţi  de anchetatori în timp ce primeau şpagă în birourile lor.

UPDATE Printr-un comunicat de presă transmis în urmă cu câteva momente, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunță că au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de următorii: Sebastian Telbis, medic, şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de luare de mită; Iosif Secășan, senator, membru al Parlamentului României, în sarcina căruia s-au reținut complicitate la infracțiunea de dare de mită şi complicitate la infracțiunea de luare de mită; Iova Moza, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de dare de mită.

”Ordonanţa de efectuare a urmăririi penale arată că există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, la data de 21 februarie 2014, suspectul Iosif Secăşan, senator, membru în Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului României, i-a solicitat suspectului Şebastian Telbis, medic, şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, încadrarea în grad de invaliditate a suspectului Iova Moza, de profesie pădurar. Solicitarea făcută de Iosif Secăşan a fost acceptată de Sebastian Telbis care a precizat că, într-o primă fază, mai precis pentru șase luni, va încadra persoana în cauză în gradul II de invaliditate, întrucât acordarea directă a gradului I de invaliditate ar putea atrage verificări din partea Institutului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Bucureşti. Ulterior discuţiei dintre cei doi, Iosif Secăşan a invitat în cabinet persoana supusă evaluării medicale, respectiv pe Iova Moza, context în care acesta din urmă a aşezat pe biroul de lucru al medicului dosarul medical ce conţinea şi un plic ce a fost observat, de îndată, de medicul Sebastian Telbis. După semnarea deciziei de încadrare în grad de invaliditate de către Sebastian Telbis şi, ulterior momentului în care Iova Moza a părăsit cabinetul, Iosif Secăşan, în prezenţa lui Sebastian Telbis, a verificat conţinutul plicului, observând că era vorba de o sumă de bani. Ulterior, la finele programului de lucru, medicul Sebastian Telbis a extras din plic și a luat suma de bani neprecizată. Există însă date și indicii rezonabile obținute pe parcursul efectuării urmăririi penale potrivit cărora, suma primită de suspectul Sebastian Telbis în schimbul eliberării deciziei de invaliditate ar fi de 200 de euro”, transmit reprezentanții DNA.

În această acțiune procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.