NSA a publicat un e-mail al lui Snowden pentru a respinge spusele...

NSA a publicat un e-mail al lui Snowden pentru a respinge spusele sale despre alertarea superiorilor

0
DISTRIBUIȚI

nsa

NSA a publicat joi un e-mail trimis de Edward Snowden în urmă cu peste un an şi care contrazice, potrivit administraţiei Obama, faptul că fostul consultant al agenţiei a încercat să-şi alerteze superiorii ierarhici în legătură cu practicile desfăşurate de serviciul de informaţii.

Snowden, care a obţinut azil în Rusia după ce a făcut dezvăluiri despre operaţiunile de supraveghere practicate de Agenţia Naţională de Securitate, a afirmat într-un interviu difuzat miercuri de NBC că a încercat să avertizeze serviciul juridic al agenţiei de informaţii în legătură cu caracterul abuziv al acestui aparat.

„Am respectat scara ierarhică”, a dat asigurări Snowden.


„NSA are arhive, ei au copii ale e-mailurilor la serviciul juridic (…) în care îmi exprimam îngrijorarile în legătură cu modul în care NSA îşi interpretează autoritatea”.

„Răspunsul a fost dat mai mult sau mai puţin în termeni birocratici, şi anume că trebuie să încetaţi să vă puneţi întrebări”, a declarat fostul consultant al NSA, inculpat de spionaj în Statele Unite.

NSA a încercat joi să respingă aceste afirmaţii publicând pe Internet copia unui e-mail trimis de Snowden la serviciul juridic la 5 aprilie 2013, cu aproximativ două luni înainte de publicarea primelor dezvăluiri.

Potrivit copiei, Snowden solicită precizări cu privire la valoarea juridică a unui decret faţă de cea a unui text de lege. Totodată, el are întrebări legate de ierahia Departamentului Apărării şi direcţiei de informaţii.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a remarcat că „acest e-mail nu conţine întrebări sau preocupări în legătură cu acţiuni ilegale sau abuzuri, ci întrebări legate de aspecte juridice”. El a afirmat, de asemenea, că e-mailul este singurul de acest tip trimis de Snowden.

Încă de la începuturile afacerii Snowden, care a plonjat administraţia Obama în încurcătură şi a forţat-o să anunţe o reformă a practicilor sale în materie de supraveghere, Executivul american insistă că Snowden ar fi trebuit înainte de toate să dea o alertă internă.

„Existau numeroase mijloace la care Snowden ar fi putut recurge pentru a da alarma”, a adăugat Carney.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.