Inspector general adjunct, prins în flagrant cu aproape 10.000 de euro primiți...

Inspector general adjunct, prins în flagrant cu aproape 10.000 de euro primiți de la elevi care dau Bacalaureatul UPDATE 6 Ce măsuri ia ISJ Arad

0
DISTRIBUIȚI

 

spanu
Mihai Spânu, acuzat de procurori că a încasat sume importante de bani ca să aranjeze examenele

Operațiune de proporții a procurorilor care, cu doar câteva ore înainte de începerea Bacalaureatului, au percheziționat mai multe locuințe aparținând inspectorului generala adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Arad, Mihai Spânu și ale altor profesori. Spânu este suspectat că ar fi coordonat  o adevărată rețea de strângere de bani de la elevi care doreau să treacă cu siguranță de examenele care încep luni. În locația unde acesta ținea meditații, anchetatorii au descoperit aproximativ 10.000 euro colectați și liste cu elevi care urau să fie ajutați. De asemenea, au fost ridicate pentru audieri inspectorul școlar Crîsnic Simona și profesoara Lavinia Biț.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad au monitorizat activitățile de colectare a banilor, pentru dovedirea faptelor fiind introduși investigatori pe post de părinți care vroiau să se asigure că nu vor avea probleme copii la Bac. Conform primelor informații,  prețurile începeau de la 300 de euro pentru nota 6 și creșteau cu câte 50 – 100 euro pentru fiecare punct în plus. Cei trei profesori sunt audiați la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad pentru trafic de influență. Vom reveni cu amănunte.

UPDATE 1 „Cei trei sunt cercetați pentru trafic de influență și la această oră sunt audiaţi. Elevii care au plătit bani sunt de la mai multe licee din Arad”, a declarat pentru PRESSALERT.ro, procurorul Codrin Gavra,  șeful secției de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad. Mihai Spânu are, conform ultimei declarații de avere, un apartament primit ca moștenire în Arad, 211mp de teren intravilan concesionat în localitatea Tăuț, o Dacia Logan.


Are două credite – unul de 15.000 euro pe 25 de ani luat în 2012 și un altul de 12.000 lei, scadent în 2017. A încasat 24.874 lei ca profesor și 8.070 lei ca și consultant de asigurări.

UPDATE 2  Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Claudius-Lucian Mladin, a susţinut că ”trebuie să precizez că niciuna din aceste trei persoane nu erau implicate în examenul de bacalaureat. Nu știam nici că profesorul Spânu ar fi dat meditații și cu atât mai puțin, nu am avut niciun indiciu că ar fi strâns bani de la elevi în scopul pentru care a fost dus la audieri. Dacă se confirmă acuzațiile vor fi dați afară”.

UPDATE 3  În județul Arad  sunt 3500 de liceeni care dau bacalaureatul, în 12 centre de examinare, iar lucrările se corectează în 4 centre speciale. Acțiunea s-a dorit a fi una preventivă pentru  ca luni dimineața elevii să poată merge la examene fără a exista riscul ca lucrările să le fie anulate. Procurorii au beneficiat de sprijinul SRI.

UPDATE 4 În urma audierilor, procurorul a decis reținerea pe 24 de ore pentru trafic de influență a lui Spânu, cele două profesoare fiind lăsate să plece acasă.

UPDATE 5 Inspectorul şcolar general adjunct din Arad Mihai Spânu, reţinut după ce ar fi luat mită la bacalaureat, a fost eliberat din funcţie de către ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. „Inspectorul şcolar general adjunct din Arad, Mihai Spânu, a fost eliberat din funcţie, o decizie în acest sens fiind în competenţa Ministerului Educaţiei”, a spus Remus Pricopie. Ministrul Educaţiei a precizat că în cazul celuilalt inspectorul şcolar şi al profesoarei, suspectaţi că ar fi primit mită de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze bacalaureatul, o eventuală decizie administrativă poate fi luată de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

UPDATE 6 „ISJ Arad se delimitează total de faptele săvârşite de persoanele aflate în cercetare şi vă asigură că organizarea examenului de bacalaureat, în judeţul Arad, respectă legislaţia în vigoare şi metodologia specifică examenului. Persoanele vizate nu sunt implicate în organizarea examenului, nu fac parte din comisia judeţeană de bacalaureat, respectiv din comisiile din centrele de examen/centrele zonale de evaluare. În prezent, organizarea şi desfăşurarea probelor scrise, din cadrul examenului, nu sunt perturbate de cele întâmplate. În funcţie de rezultatele cercetărilor, ISJ Arad va lua măsurile legale care se impun şi va demara o anchetă internă”, se arată în comunicatul remis de ISJ Arad azi dimineața.

sursa foto aradon.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.