Situaţia din Irak: Forţele guvernamentale au respins mai multe asalturi. 38 de...

Situaţia din Irak: Forţele guvernamentale au respins mai multe asalturi. 38 de morţi în urma unor raiduri

0
DISTRIBUIȚI

atac_irak_56460300

Forţele guvernamentale au reuşit să stopeze avansul insurgenţilor sunniţi spre vestul ţării după ce au respins, marţi dimineaţa, un asalt asupra oraşului Haditha, în provincia Al-Anbar, şi altele împotriva rafinăriei de petrol de la Baiji, cea mai mare din Irak.

În acelaşi timp, forţele armate aeriene au efectuat raiduri în mai multe zone controlate de insurgenţi, operaţiuni soldate cu 38 de morţi.

Potrivit unui ofiţer de poliţie, „la Haditha (210 kilometri nord-vest de Bagdad), armata, sprijină de combatanţi tribali, a respins, marţi dimineaţa, un asalt al unor bărbaţi din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), obligându-i să se retragă”.

El a adăugat pentru AFP că „armata şi triburile au ridicat obstacole de nisip în jurul oraşului pentru a împiedica avansul (jihadiştilor sunniţi) din SIIL”.

Oraşul Haditha, care găzduieşte cele mai importante centrale electrice din Al-Anbar, este situat în apropierea autostrăzii care duce spre Ramadi, capitala acestei provincii cu majoritate sunnită de la frontiera cu Siria.

Insurgenţi sunniţi, conduşi de SIIL, încearcă să avanseze spre vest în provincia Al-Anbar, unde au reuşit, în ultimele zile, să preia controlul asupra oraşelor Al-Qaim, Aana şi Rawa, înainte ca forţele guvernamentale să le stopeze avansul.

Tot marţi, forţele armate au efectuat raiduri asupra a două poduri vitale de pe Eufrat, în apropierea oraşului Al-Qaim (340 de kilometri nord-vest de Bagdad), folosite de insurgenţi pentru deplasări între provincia Ninive, unde controlează cea mai mare parte din teritoriu, şi Al-Anbar.

De asemenea, forţele guvernamentale au respins noi atacuri ale insurgenţilor asupra rafinăriei de la Baiji, la 200 de kilometri vest de Bagdad.

Potrivit unui oficial al Biroului premierului Nouri al-Maliki, forţele guvernamentale se află în prezent în interiorul rafinăriei, atacată în repetate rânduri în ultimele zece zile de către insurgenţi.


Luni seara, forţele guvernamentale au respins „trei asalturi ale insurgenţilor împotriva rafinăriei”, a precizat oficialul.

Purtătorul de cuvânt al lui al-Maliki pentru probleme de securitate, Qassem Ata, a declarat, la rândul său, în cursul unei conferinţe de presă, că „rafinăria se află sub controlul total şi protecţia forţelor de securitate”. „Vom respinge toate atacurile şi tentativele teroriste”, a adăugat el.

Pe 19 iunie, armata a anunţat că a reluat controlul total asupra rafinăriei după 24 de ore de lupte.

Este vorba despre unul dintre rarele succese ale forţelor armate irakiene după deruta totală din primele zile ale ofensivei insurgenţilor, lansate la 9 iunie. În cursul ofensivei, insurgenţii sunniţi au reuşit să preia controlul asupra unor largi teritorii din patru provincii şi sunt de-acum la aproximativ o sută de kilometri de Bagdad.

În oraşul Baiji, raidurile aeriene s-au soldat cu 19 morţi şi 17 răniţi, precizează oficiali. Alte raiduri s-au soldat cu şase morţi în cursul serii.

Potrivit unui oficial din Baiji, zece copii şi nouă femei au murit în raidurile efectuate marţi dimineaţa asupra unor cartiere din oraş, în timp ce alte zece persoane au fost rănite.

Un medic de la spitalul local a declarat că majoritatea victimelor sunt civili.

Atacurile au vizat insurgenţi „care se ascund în case din zonele rezidenţiale”, potrivit oficialului.

Raiduri similare efectuate în Al-Qaim, în provincia Al-Anbar, s-au soldat cu 13 morţi – şapte insurgenţi şi 6 civili -, potrivit unor martori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.