Sper că ești mulțumit, Dan Diaconescu

Sper că ești mulțumit, Dan Diaconescu

4
DISTRIBUIȚI

646x404

Încerc să-mi amintesc, măcar cu aproximație, momentul în care „entertainment”-ul televizat din România a devenit ce este acum. Știți voi: starlete de diverse coloraturi, divorțuri, dezvăluiri scabroase, personaje cu diagnostice clinice. Metamorfoza totală spre acest gândac de bucătărie uriaș și gras îmi scapă cumva. El este însă aici, stă cu noi la masă, dă din mustață și soarbe dintr-un pahar de plastic până și ultima fărâmă de creier care i-a mai rămas acestei națiuni.

Show-ul de doi bani nu mai este exilat la ore târzii ale nopții, ci, ca într-un film horror bun, monștrii se plimbă nestingheriți prin casă la lumina zilei. Chiloții vedetelor cu CV de nici jumătate de pagină sunt atârnați pe televizoare, iar oameni cu talente de maimuță sunt plimbați nonșalant prin fața noastră.


Chiar zilele trecute un „showmen” de la o emisiune de succes introducea un amărât zâmbitor pe aeroport, informându-ne că pleacă în Irlanda. Reacția de Mowgli a tânărului mie, cel puțin, numai râs nu mi-a provocat. Milă și rușine, asta am simțit pentru el și pentru cei care produc acest amuzament la pet de 3 litri. Consiliul Național împotriva Discriminării și CNA s-au pronunțat controversat de nenumărate ori, însă unde se uită când este încălcată, în hohote sardonice, demnitatea umană? Ca multe alte instituții de stat de pe la noi, și acestea probabil vor lua atitudine doar dacă vreun candid nebun va fi adus pe un platou de filmare în cușcă, spre delirul publicului adus să-l devoreze.

„Opiumul popoarelor” se propagă pe ecranele TV-urilor cu un efect pe care până și Karl Marx l-ar invidia. România își bagă-n venă, seară de seară, prostia în stare pură. Scotocim în tomberoanele existenței și ne lingem pe degete. Avem nevoie de doze tot mai mari de moarte televizată, combinată cu durere filmată de-aproape sau cu batjocură în direct. România stă lipită de canapelele cu promisiuni parfumate și României nu-i mai pasă. Nu-i mai pasă cine e președinte și cine e premier, cu cât îi crește factura la gaz sau la lumină, o doare-n cot de corupți și de incompetenți. România nu mai vrea să devină nimic, tânjește numai după teledrog. La câțiva ani de la perioada în care acesta era furnizat doar de o singură televiziune (de garsonieră) nu pot să spun decât… sper că ești mulțumit, Dan Diaconescu.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.