Târg de produse tradiționale la Castelul Corvinilor la finele săptămânii. Ce bunătăți...

Târg de produse tradiționale la Castelul Corvinilor la finele săptămânii. Ce bunătăți puteți degusta

0
DISTRIBUIȚI

castelul-corvinilor11Turiştii care ajung în acest weekend la Castelul Corvinilor din Hunedoara pot gusta bunătăţile tradiţionale ale locului de la plăcinte pădureneşti la virşli, de la tocană hunedoreană la murături, dulceţuri, pâine făcută în casă.

Curtea exterioară a Castelului Corvinilor din Hunedoara s-a animat în acestă dimineaţa când mai mulţi producători din întreg judeţul au început să-şi amenajeze standuri unde turiştii pot gusta bunătăţile tradiţionale ale locului de la plăcinte pădureneşti la virşli, un sortiment de cârnaţ făcut din carne de oaie şi capră care se consumă fiert, de la tocană hunedoreană la murături, dulceţuri, pâine făcută în casă. Târgul producătorilor locali de la Castelul Corvinilor are loc până duminică.

Familia Munteanu din satul hunedorean Feregi din Ţinutul Pădurenilor a început deja să coace gustoasele plăcinte pădureneşti făcute după reţete vechi de sute de ani. „Aluatul din făină, ouă, sare şi puţină drojdie se frământă, dar nu se lasă la dospit.


Umplutura se pregăteşte din brânză dulce, ou, smântână şi mărar. Se ia o bucăţică din aluat şi se întinde o foaie rotundă şi nu prea groasă, iar în mijlocul ei se pune umplutura. Se ridică umplutura din cinci colţuri şi se prăjeşte în ulei încins”, spune Mimi Muntean. Femeia prăjeşte o plăcintă în timp ce soţul ei ia comenzile de la primii turişti ajunşi la Castelul Corvinilor.

„Am mâncat clătite cu brânză dulce, dar niciodată acest fel de plăcinte pădureneşti. Ca şi gust sunt undeva între clătite şi merdenele, însă sunt mult mai gustoase, iar faptul că se fac pe loc chiar sub ochii tăi te face să nu poţi trece indiferent pe lângă stand”, spune Mihai Rădulea, un turist din Bucureşti.

Lângă standul cu plăcinte pădureneşti s-a instalat şi familia Păştilă din Mălăieşti, comuna Sălaşu de Sus, producătoare tradiţională de virşli de Sălaşu, care a pus deja la foc ceaunul în care fierb virşli. Puţin mai încolo o hunedoreancă a început să expună dulceţuri, murături, zacuscă, toate făcute în casă după reţeta bunicii.

„Vrem ca acest târg să devină o tradiţie a zonei şi să fie organizat lunar”, a spus administratorul Castelului Corvinilor, Dan Bera, organizator al evenimentului.
De la an la an tot mai mulţi turişti vizitează Castelul Corvinilor din Hunedoara, numai în 2013 monumental istoric a fost vizitat de aproximativ 300.000 de turişti. Record de turişti s-a înregistrat în lunile iulie şi august 2014 când s-au vândut în total 103.000 de bilete de intrare.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.