Votul prin corespondență, necesitate sau moft? Vezi ce spun parlamentarii de Timiș

Votul prin corespondență, necesitate sau moft? Vezi ce spun parlamentarii de Timiș

4
DISTRIBUIȚI

După cum bine ştim, votul din diaspora a fost principalul subiect al alegerilor pentru preşedintele României. Lipsa de organizare din diaspora a eclipsat discursurile candidaţilor şi a sfârşit prin a fi sancţionată de electoratul din România care a votat masiv anti-PSD. Pentru a afla opiniile deputaţilor din Timiş despre necesitatea votului prin corespondenţă am vorbit cu reprezentanţii marilor partide.

Deputatul PSD Sorin Grindeanu a spus că din ceea ce știe până acum se va face o comisie privind necesitatea acestui vot. „Se vor crea și aici turbulențe. Se va vota prin poștă? Cu cartelă? Intri pe site? Cum? Pentru că în momentul în care va apărea chestiunea cu cartele se va da drumul la foarte multe lucruri. Poate fi o variantă, dar ar fi puțin dificil să stăm să închidem niște alegeri până vine o scrisoare din Noua Zeelandă, iar dacă e vorba de votul electronic asta nu poți să faci numai pentru românii din afară. Nu cred nici că toți românii din afara granițelor dețin de calculator. Nu sunt împotrivă ,dar nu văd care ar fi modalitatea perfectă”.

Deputatul UNPR Adrian Diaconu ne-a spus că „este evident faptul că în actuala legislaţie indiferent câte secţii am face nu se poate da acces tuturor.


Votul prin corespondenţă și votul electronic sunt pași ceruţi de modul în care s-a dezvoltat societatea, deci mi se pare civilizat, necesar şi urgent să le adoptăm”.
Deputatul PNL Horia Cristian a spus că „mi se pare necesar și proiectul are nevoie și de un amendament privind votul electronic. Este necesar ca România să se alinieze stardelor din alte țări. Românii au dreptul la vot şi noi avem obligaţia de a le crea condiţii pentru ca asta să aibă loc. Pentru mine românii sunt români, indiferent unde locuiesc”.

Deputatul PDL Cornel Sămărtinean a declarat că ”este situație clară în urma votului de duminică. Trebuia introdusă mai de mult timp o astfel de lege. E o situație de urgență pe care parlamentarii trebuie să o reglementeze mai repede. Sunt pentru votul prin corespondență”.
Senatorul PLR, Petru Ehegartner a spus că „noi chiar am avut ședință de birou politic central și cred că președintele Tăriceau va veni cu o inițiativă pentru a face un proiect transparent cu o comisie din toate zonele politice și participarea societății civile. Probabil că se va lua un model de la cei care practică votul de la distanță”. Legat de votul eletronic, senarorul a spus că „ar fi mai complicat din pespective securizării”.

4 COMENTARII

  1. Mi se pare ca, in functie de interese, se impart si parerile cu privine la aceasta chestiune absolut necesara si normala.
    In orice forma a sa, votul de la distanta va fi mult mai sigur decat autobuselor electorale, iar votul electronic (intr-o forma sigura si avem aici exemple suficiente) ar pune capat excursiilor.

  2. Politicienii incearca iarasi sa se ascunda. Realizarea tehnica a acestui vot este foarte simpla. Cumparati 30000 de aparate zebra pay si instalati pe ele softul de votare. Acestea vor deveni cabinele de vot. In caz de alegeri acestea se planteaza in toate locurile unde actualmente sunt sectii de votare. Instalati langa fiecare aparat zebra pay un politist in momentul in care au loc alegerile pentru a verifica identitatea fiecarui alegator. Odata efectuata votarea de catre un alegator CNPul acestuia va fi invalidat in sistem astfel ca un al doilea individ cu acelasi CNP nu va mai putea vota. Pe langa asta, pentru cei care sun la sute de km distanta de o astfel de cabina de vot asigurati posibilitatea votului online prin intermediul unui software si a unei persoane care prin chat va asigura legitimarea persoanei.
    Alte idei daca nu aveti bani de zebra pay…dati o lege prin care bancile sa fie obligate sa isi instaleze aplicatia de vot pe bancomatele lor, astfel incat fiecare bancomat va deveni o cabina de vot…etc…
    Va trebuie numai bun simti bai politicienilor. Suntem cu ochii pe voi, mai ales pe pesedisti!

    • DA! Mai exista spre disperarea voastra!este o alternativa la ipocrizia acl! drept exemplu! rusine! pentru votul din camera deputatilor(penali) din partea popowc!horici!sarmariteni…sau cum se numeste!rusineee ce ati promis acum 3-4 zile!! lecitina cu langosi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.