Câte mitraliere scoate din luptă un Porsche Cayenne

Câte mitraliere scoate din luptă un Porsche Cayenne

1
DISTRIBUIȚI

Atacurile teroriste din Franța au dat ocazia SRI-ului să se remarce, șeful băieților cu urechile lungi anunțând populația că în România situația e „albastră precaută” – ceea ce pe înțelesul civililor înseamnă că poți să desenezi ce vrei sau, dacă ți s-a urât cu banii, poți intra în orice magazin. Într-un interviu lung în care a reușit să nu dezvăluie nimic („acționăm în mod strategic”, „am luat unele măsuri suplimentare”), George Maior a explicat cu lux de non-informații că funcționarii secreți obțin mari victorii clasificate, recunoscute tainic în lumea celor care doar ascultă, și până la urmă chiar nu s-a mai abținut: „Da, suntem servicii puternice!”.

Modest, foarte modest spus despre un serviciu care în ultimii 25 de ani a reușit să scape doar un terorist – e drept, fix pe cel mai mare și într-un atentat cu mediatizarea inclusă, din moment ce i-a trecut prin cap să răpească trei jurnaliști și să o șteargă din România în Orientul Mijlociu ceva mai ușor decât prin Spațiul Schengen.

Sigur, nu te poți aștepta ca directorul SRI să-ți dezvăluie rețeta de prins teroriști cu lejeritatea cu care Dan Diaconescu descrie cum va salva el România.


Totuși, cum reușesc ai noștri să le facă pe toate? Cum pot ei să țină al-qaizii departe, în timp ce, clar, dimineața montează faianță hi-fi, la prânz bagă videoclipuri pentru DNA, seara schimbă bateriile la Internet și noaptea corectează stenogramele?

Pare breaking news, dar e chiar serios: o variantă de răspuns există.

Luni, un fost „șef de grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din cadrul Serviciului Român de Informații” a fost reținut pentru trafic de influență și spălare de bani. La mijloc e vreo juma de milion de euro primit, împărțit și cheltuit după cum urmează: 400.000 – de buzunar, circa 70.000 sub formă de Porsche Cayenne și 18.000 – o leafă pentru nevastă-sa. Deocamdată, atât se cunoaște din speță și este foarte probabil ca asta să fie tot. Dar, gândiți-vă: dacă omul a luat șpagă patriotic, doar cu Cayenne a scos din luptă 154 de AK 47, la prețul mediu de pe piața neagră.

Oo! Păi, dacă toată șpaga din România ar avea scop antiterorist, mâine ne-am trezi într-o lume mai bună.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.