Arest la domiciliu pentru primarul hunedorean cercetat în dosarul „Gala Bute”

Arest la domiciliu pentru primarul hunedorean cercetat în dosarul „Gala Bute”

0
DISTRIBUIȚI

primar lupeni resmerita cotidianul

Primarul oraşului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă (PSD), va fi cercetat în arest la domiciliu în dosarul „Gala Bute”, au decis în cursul noții judecătorii Tribunalului București. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Cornel Resmeriţă a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) marți, însoţit de anchetatori, care l-au ridicat de la locuinţa sa din Lupeni, judeţul Hunedoara.

Surse judiciare au afirmat că la Lupeni au fost făcute percheziţii şi la casa şefului Biroului de Achiziţii Publice din cadrul Primăriei, Cristian Condoiu, care ar fi sprijinit atribuirea unui contract către firma Termogaz din Haţeg, contract care, potrivit primelor informaţii, se referă la asigurarea energiei electrice în staţiunea montană Straja şi care datează din decembrie 2011.

Termogaz Company din Haţeg este societatea care a câştigat proiectul de modernizare a staţiunii Straja, printre acţionarii acesteia fiind Miron Gărdean, fratele lui Adrian Gărdean, cu 44 %, şi Miron Lupulescu, cu 1%. Sursele menţionate mai spun că Miron Lupulescu este, de altfel, cel care a semnat o notă de fundamentare prezentată la Primăria Lupeni în baza căreia se arăta necesitatea achiziţionării de lucrări suplimentare pentru alimentarea cu energie electrică a staţiunii.

Primarul PSD Cornel Resmeriţă este tatăl deputatului PSD Cornel Cristian Resmeriţă cercetat pentru conflict de interese, întrucât acesta şi-a angajat fratele în funcţia de consilier la biroul său parlamentar din judeţul Hunedoara.

Agenţia Naţională de Integritate a cerut în 12 ianuarie Parchetului instanţei supreme să îl cerceteze pe deputatul Cornel Cristian Resmeriţă pentru conflict de interese, întrucât acesta şi-a angajat fratele în funcţia de consilier la biroul său parlamentar din judeţul Hunedoara.

Potrivit ANI, Cornel-Cristian Resmeriţă (PSD) a fost în conflictul de interese în materie administrativă, pentru că în 2009 a încheiat un contract cu fratele său, Lucian Marius Resmeriţă, prin care acesta a fost angajat în funcţia de consilier în cadrul Biroului parlamentar nr.


275 din localitatea Vulcan, judeţul Hunedoara. Lucian Marius Resmeriţă a obţinut, în perioada în care a fost angajat la biroul parlamentar al fratelui său, respectiv din ianuarie 2009 până în aprilie 2012, suma de 56.876 de lei (aproximativ 12.600 de euro), se arată într-un comunicat de presă al ANI.

Astfel, Cornel Cristian Resmeriţă a încălcat prevederile articolului 70 din Legea 161/2003, potrivit cărora „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”, precum şi ale articolului 71, conform cărora „principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public”. De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate a cerut Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să facă verificări în cazul deputatului Resmeriţă, pentru conflict de interese. Potrivit Codului penal, fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

ANI a precizat că deputatul Cornel Cristian Resmeriţă a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate şi drepturile de care beneficiază, iar acesta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere. Cornel Cristian Resmeriţă este deputat din 2008, din partea Partidului Social Democrat, iar în prezent este membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.