Reuniune importantă astăzi la Consiliul Judeţean Timiş, acolo unde primarii şi toţi factorii de decizie interesaţi de obţinerea finanţărilor europene au putut afla informaţii importante despre ciclul de finanţare 2014 – 2020. În cadrul caravanei fondurilor europene au fost incluse informaţii despre Programul Operațional Regional (POR) pentru perioada 2014 – 2020, Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru perioada 2014 – 2020 şi Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014 – 2020.
Preşedintele CJT, Titu Bojin, le-a spus participanţilor că „pe fostul ciclu de finanţare, mai mult ne-am omorât în 2013, 2014 şi mai mult s-a prelungit şi anul acesta posibilitatea de a cheltui din bani.(…) Fiţi mai analişti, mai critici mai atenţi la ce instituţii de proiectare şi pregătitoare a documentaţiilor apelaţi. Vă puteţi găsi oameni care să fie cât mai serioşi şi mai sobri în ceea ce fac pentru că vă treziţi că după un an de alergătură îţi vine să dai cu dosarul de pământ că îţi spune că nu e bun şi trebuie să o iei de la capăt. Nu se poate merge nici din partea UE, nici din partea statului să ne jucăm cu proiecte pe care le mai ajustăm pe parcurs, de asta aş dori să înţelegem acest posibilităţi. (…) Suntem primul judeţ din Țara Românească care în acest an sperăm să închidem şi îi rog pe colegii de la Primăria Timişoara să fie atenţi pentru încheierea Sistemului integrat de management al deşeurilor. Din punct de vedere al infrastructurii sunt multe probleme”.
În linii mari participanţii au fost informaţi că premisele sunt mai bune decât pentru programele de anii trecuţi, fiindcă România va beneficia de fonduri substanţial mărite.
Aceştia au mai aflat, spre exemplu, şi că cei care depun proiecte pentru apă- canal nu vor mai fi analizaţi la un loc cu cei care depun proiecte pentru infrastructură rutieră. La nivelul condiţiilor de eligibilitate rămâne în prim-plan documentarea riguroasă a ceea ce înseamnă regim juridic al temei pe care se axează investiţia. Va trebui ca lucrurile la nivel inventarului public să fie foarte clare. De asemenea, va apărea posibilitatea finanţării liceelor cu profil agricol accentuat. Spre exemplu, pentru a simplifica lucrurile, participanţii au fost informaţi că cei care vor să depună proiecte pentru grădiniţe nu vor mai concura cu cei care vor să depună proiecte pentru un drum comunal.
Spre exemplu, pe Mediu banii alocaţi vor fi mai puţini decât cei de pe axa precedentă, iar în programul de infrastructură mare beneficiarii sunt puţini, dar proiectele vor fi foarte mari. Un element de noutate a fost faptul că la jumătatea ciclului de finanţare va fi o operaţiune de verificare, iar cei care nu ating parametrii nu vor primi coeficientul de perfomanţă de 6% din valoarea proiectelor. Informaţiile au fost oferite de Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest, Iulian Bucătaru, Directorul general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea investiţiilor rurale şi de Mircea Leschian Directorul Organisumului Interimar POS Mediu Timişoara. Întrebat de o posibilă finanţare pentru metroul din Timişoara, Leschian a spus că nu este în temă cu subiectul, dar că, dacă documentaţia depusă Primăria Timişoara este corectă, proiectul ar putea deveni eligibil.