Expoziție semnată Adrian Mihail Marian la Galeria Theresia din Bastionul Cetății. Când...

Expoziție semnată Adrian Mihail Marian la Galeria Theresia din Bastionul Cetății. Când are loc vernisajul

0
DISTRIBUIȚI

campuri cromatice

Galeria Theresia de la Bastionul Cetății găzduiește, începând de marți, 23 iunie, cea de-a zecea expoziție personală a designerului și profesorului universitar Adrian-Mihail Marian, intitulată “Câmpuri cromatice”. Cu ocazia vernisajului, programat la ora 17,00, va avea loc și o masă rotundă cu tema “Ziua Mondială a Designului Industrial 2015”.

Născut în anul 1955 la Deva, unde a urmat și liceul de muzică și arte plastice, Adrian-Mihail Marian a absolvit Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. S-a numărat printre cei care au contribuit la înființarea învățământului superior de design de stat din Timișoara și l-a organizat pe cel privat, în calitatea sa de decan al facultății de design din cadrul Universității “Tibiscus”, a realizat câteva zeci de proiecte pentru diverse produse, de la autoturisme sau corpuri de iluminat până la programe publicitare, și a realizat un mare număr de expoziții personale și colective în țară și în străinătate, participând, de asemenea, la numeroase manifestări naționale și internaționale care au avut ca temă acest domeniu.


Adrian-Mihail Marian este doctor în inginerie mecanică, titlu obținut la Institutul Politehnic din  Timișoara, dar și membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România și al Asociației Internaționale de Arte Plastice, iar în 2006 a primit titlul de “Designer al anului”, decernat de U.A.P. București. Este autorul mai multor volume de specialitate în domeniul designului și coautor al mai multor traduceri.

După realizarea, în anul 2012, a expoziției personale “Spirale”, a continuat investigațiile în zona studiilor fundamentale de cromatologie, iar această a zecea expoziție dorește să prezinte lucrările realizate în ultimii ani, a căror tematică se poate rezuma la ceea ce, în ultima jumătate de secol, s-a numit “câmp de culori”, deoarece elimina tradiționala relație dintre formă și fond prin folosirea unor pete mari de culoare. Autorul expoziției propune acum un “raport cromatic armonios”, în care folosește o gamă cromatică alcătuită din 96 de tonuri pure și 23 de acromatice. Aceste culori au fost determinate spectro-fotometric și toate lucrările astfel realizate conțin un raport invers proporțional între luminozitatea proprie fiecărei culori și suprafața ocupată de aceasta, rezultând astfel raporturile armonice. Formele geometrice pentru fond și formă țin cont de toate posibilitățile combinațiilor pentru forme geometrice simple, dispuse într-o ordine crescătoare a complexității și au fost realizate cu ajutorul culorilor tempera.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.