Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, celebrat de bănățeni. Care...

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, celebrat de bănățeni. Care este programul evenimentelor dedicate hramului Catedralei Mitropolitane din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Pe 15 septembrie, ortodocșii din Banat celebrează ziua sfântului protector al regiunii, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș. Acesta a fost Mitropolitul Timişoarei şi a devenit ocrotitorul Banatului. Ziua dedicate sfântului este, pentru catedrala mitropolitană din Timişoara cel de-al doilea hram.

sf. Iosif cel NouCu acest prilej, slujbele religioase vor începe luni, iar mii de bănăţeni sunt așteptați să se închine în fața moaștelor ocrotitorului Banatului. Sărbătoarea durează trei zile.

Iosif (n.1568 – m.1656) tămăduia bolnavii, epileptici, ologii şi ciungii, prin punerea mâinilor sale pe capetele suferinzilor. Din timpul vieții a fost recunoscut ca factor de miracole. Istoria a consemnat că în vreme ce era mitropolit, sfântul a reuşit să stingă prin puterea rugăciunii un incendiu puternic, care mistuise aproape toată partea de vest a oraşului de pe Bega, și care nu a putut fi oprit de pompieri timp de o săptămână.

Timp de trei zile de rugăciuni şi lacrimi neîntrerupte, stand cu mâinile înălţate spre cer, a stat sfântul, iar Dumnezeu l-a ascultat și a trimis o ploaie puternică, ce a stins flăcările.


Totodată, din acela moment, în palmele mitropolitului a rămas brăzdat, sprea ducere aminte, semnul Sfintei Cruci, asemeni unei arsuri.
Ultimii trei ani din viață, şi i-a petrecut retras la mănăstirea de la Partoş, în judeţul Timiş, iar în momentul morții sale, clopotele bisericii au început să sune singure.

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş a fost îngropat direct în pământ, fără sicriu, cu o cărămidă sub cap. Așa a cerut, în mod expres, spunându=le apropiaților că “din pământ am fost făcut şi în pământ voi merge”.

Programul hramului Catedralei Mitropolitane din Timișoara:

Luni – 14 septembrie 2015

19.00 – Vecernia cu Litie

20.30 – Procesiunea cu Sfintele Moaște pe traseul (Catedrală – Podul Traian – splaiul T. Vladimirescu – Podul Mihai Viteazul – Catedrală)

22.00 – Utrenia

24.00 – Sf. Liturghie

Marți – 15 septembrie 2015

2.30 – Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş

4.30 – Acatistul Maicii Domnului

6.30 – Sfințirea apei

7.30 – Taina Sfântului Maslu

9.30 – Sfânta Liturghie arhierească ( răspunsurile vor fi date de Corala Epifania a Protopopiatelor Timișoara I şi II)

18.00 – Vecernia (urmată de concertul susţinut de Corul Catedralei)

21.00 – Paraclisul Maicii Domnului

Miercuri – 16 septembrie 2015

7.30 – Utrenia

9.30 – Sfânta Liturghie

18.00 – Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş (așezarea Sfintelor Moaște la locul obişnuit din catedrală)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.