IMPRESIONANT Tumori extirpate cu ROBOTUL, la Spitalul Judeţean Timişoara şi apoi analizate...

IMPRESIONANT Tumori extirpate cu ROBOTUL, la Spitalul Judeţean Timişoara şi apoi analizate în cadrul unor laboratoare cu totul speciale. Cum este îmbunătăţită calitatea vieţii pacienţilor

0
DISTRIBUIȚI

operatie robot09_resize

Bănăţenii obezi, şi nu numai, diagnosticaţi cu cancer rectal, prostatic şi uterin sunt operaţi, de câteva luni, cu robotul, la Spitalul Judeţean Timişoara. În cadrul unui proiect finanţat cu bani europeni în valoare de aproape cinci milioane de euro, derulat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, a fost realizată o platformă de cercetare la „Judeţean” cu totul specială. Aceasta este formată din patru laboratoare dotate cu echipamente medicale de ultimă generaţie. Cu ajutorul acestor aparate, medicii pot pune un diagnostic cât mai corect, pot opera mai eficient cu un robot chirurgical, iar la final, tumorile îndepărtate sunt analizate. Toate datele obţinute în cadrul proiectului ROBOCAPE sunt colectate, stocate şi prelucrate cu ajutorul unui sistem de calcul de ultimă oră.

Proiectul ROBOCAPE a fost finalizat astăzi, iar derularea sa a început în toamna anului trecut. „În cadrul acestui proiect s-a constituit o platformă de cercetare constituită din patru laboratoare: de diagnostic al tumorilor pelvine, de ablaţie şi intervenţii de rezecţii tumorale, care este dotat cu un robot chirurgical, un laborator de anatomie patologică şi unul de prelucrare a datelor. Echipa de cercetare este una complexă şi a efectuat stagii de pregătire în Strasbourg”, a explicat, astăzi, medicul Lazăr Fulger, şeful Clinicii de Chirurgie II de la „Judeţean”, în cadrul căreia a fost implementat proiectul ROBOCAPE.

Marius Raica, rectorul Universităţii de Medicină din Timişoara, a ţinut să precizeze că este foarte important factorul uman în aceste centre de cercetare. „Degeaba avem laboratoarele cu echipamente performante şi stăm şi ne uităm la ele, este important să se lucreze cu ele şi să se dezvolte chirurgia robotică la Timişoara”, a semnalat Marius Raica.


Potrivit managerului Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina, unitatea medicală pe care o conduce a devenit cel mai mare centru din vestul ţării în chirurgia robotică şi al treilea din ţară, la terminarea acestui proiect european. „Aducerea la Timişoara a acestui robot reprezintă un pas uriaş pentru universitate, pentru spital şi mai ales pentru pacienţi”, este de părere Marius Craina.

operatie robot06_resize

Cum face minuni pentru pacienţi chirurgia robotică?

Medicul Lazăr Fulger a precizat că operaţiile sunt realizate mai corect cu ajutorul robotului chirurgical. „Chirurgia minim invazivă robotică facilitează accesul prin instrumentarul pe care-l are, adică acele braţe care execută comanda chirurgului, în spaţii extrem de mici. Astfel, creşte calitatea vieţii pentru că nu tăiem doar pentru a evita extinderea tumorii. Prevenim incontinenţa urinară după operaţiile de prostată sau se pot evita anusurile contra naturii în cancerele de rect. Cele patru laboratoare nu pot funcţiona unul fără altul. Etapele sunt în felul următor: întâi pui diagnosticul, apoi faci îndepărtarea tumorii, pe care o dai la studiu la laboratorul de anatomie patologică. Deci, proiectul a fost gândit ca un lanţ trofic”, a mai explicat şeful Clinicii de Chirurgie II.

15 pacienţi din vestul ţării au fost deja operaţi cu robotul la Spitalul Judeţean Timişoara. Reprezentanţii unităţii medicale au asiguraţi, tot în cadrul proiectului ROBOCAPE, banii necesari pentru achiziţionarea consumabilelor necesare realizării de operaţii şi în următorul an. De asemenea, a fost depus un nou proiect de cercetare transfrontalier pentru a fi asigurate consumabilele şi în următorii ani. Asta pentru că Ministerul Sănătăţii nu finanţează chirurgica robotică, iar materialele necesare pentru o singură operaţie ajung să coste şi 6.000 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.