Şedinţă de Guvern pe tema TRAGEDIEI din Colectiv: ISU va închide cluburile...

Şedinţă de Guvern pe tema TRAGEDIEI din Colectiv: ISU va închide cluburile care pun în pericol viaţa oamenilor

0
DISTRIBUIȚI

pompieri 2 p

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă va avea dreptul legal de a închide toate cluburile şi localurile care nu respectă normele de siguranţă, în baza unei ordonanţe de urgenţă care va fi aprobată în şedinţa de marţi a Guvernului, a anunţat premierul Victor Ponta.

„Adoptăm ordonanţa de urgenţă prin care le dăm putere direct celor de la ISU, nu autorităţi locale, nu altcineva, să verifice aceste localuri în care au loc acţiuni care implică foarte multă lume să le verifice din punctul de vedere al respectării condiţiilor protecţia împotriva incendiilor şi a catastrofelor şi să ia pe loc măsura închiderii acestora, sigilare până la momentul la care îşi îndeplinesc condiţiile”, a arătat premierul.

Totodată, primul-ministru a precizat că „sunt măsuri dure, măsuri extreme”, dar nu se închid cluburile din ţară, ci doar acelea care nu respectă regulile şi doar „pe perioada în care trebuie să-şi facă ceea ce de fapt trebuiau să facă din timp şi anume să aibă toate măsurile necesare ca să nu se mai repete tragedia care a avut loc vineri”.

Ponta a precizat că ordonanţa de urgenţă va avea un singur articol care dă deptul legal celor de la ISU să închidă cu sigiliu acele localuri şi cluburi care pun în percol viaţa oamenilor, urmâd ca acestea să fie redeschise în cazul în care iau măsurile necesare pentru siguranţa publicului.

Ponta a mai spus că măsura se impune pentru că „nu putem accepta ca ceea ce s-a întâmplat vineri să se mai repete”.


În acelaşi timp, el a acuzat birocraţia şi lipsa de responsabilitate a funcţionarilor care, altfel, au revendicări salariale. „Aud zilnic cereri de măriri de salarii. (…) Nu vrea nimeni să fie mai responsabil, toată lumea vrea salariul mai mare. Salarii mai mari o să fie când o să fie mai multă competenţă şi mai multă responsabilitate”, a adăugat Victor Ponta, precizând că mesajul este foarte clar „şi pentru ministerul de Finanţe şi pentru autorităţi locale.

„Nu cred că putem spune că în 25 de ani am progresat, dimpotrivă avem mai multă birocraţie şi lipsă de responsabilitate”, a mai afirmat Ponta. Şeful Executivului a mai spus că vom avea din nou „nenorociri” dacă lucruile nu se schimbă în administraţie.

„Pe de-o parte avem iresponsabililate şi chiar lăcomie din partea celor care desfăşoară activităţi comerciale în care sunt implicaţi foarte mulţi oameni, pe de altă parte măsuri dure nu putem să le lăsăm doar la autorităţile locale pentru că nu au capacitatea de a implementa măsuri atât de dure şi combinaţia de iresponsabilitate şi lăcomie din partea celor care au asemenea activităţi comerciale, lipsa de capacitate instituţională a autorităţilor locale şi birocraţia, cea pe care o ştiţi foarte bine şi pe care o reproşez dumneavoastră miniştrilor pentru că aveţi mii de funcţionari care sunt de 5 ani, de 10 ani, de 20 de ani în ministere, în primării care plimbă hârtii şi când apar necazuri schimbăm guverne, schimbăm miniştri, schimbăm primari, dar de fapt ei rămân tot acolo şi fac tot ce au făcut până acum şi o să avem iarăşi nenorociri şi degeaba am câştigat bătălia cu economia că bătălia cu birocraţia nu am câştigat-o şi ştiţi foarte bine acest lucru”, a spus Victor Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.