Comisia națională de prognoză: opt județe, „locomotiva” economiei naționale în 2016. Care...

Comisia națională de prognoză: opt județe, „locomotiva” economiei naționale în 2016. Care sunt previziunile pentru Timiș

3
DISTRIBUIȚI

pib 2016 cursdecuvernare_ro

Comisia naţionala de prognoză estimează că economia României va creşte cu 4,1% în 2016, însă unele regiuni vor fi „locomotiva” în vreme ce altele vor fi tractate. Opt judeţe sunt aşteptate să înregistreze creşteri peste media naţională.

Judeţele codaşe ale României vor face progrese modeste sau nesemnificative în 2016 pentru a recupera decalajele faţă de regiunile mai bine dezvoltate ale ţării, reiese din datele compilate de cursdecuvernare.ro din „Prognoza în profil teritorial – varianta de toamnă”, publicată săptămâna trecută de Comisia Naţională de Prognoză.

Economie în creștere cu regiuni în stagnare

Economia din 17 judeţe ale României nu va depăşi 10 miliarde de lei în 2016. Alte 17 judeţe din ţară vor avea un PIB cuprins între 10 şi 20 de miliarde de lei.

PIB-ul a patru judeţe (Iaşi, Ilfov, Braşov şi Prahova) va fi între 20 şi de 30 de miliarde de lei, în vreme ce PIB-ul a trei judeţe va fi de peste 30 de miliarde de lei, reiese din calculele Comisiei.

Economia Municipiului Bucureşti va atinge nivelul de 182,5 miliarde de lei, mai mult decât valoarea cumulată a economiilor următoarelor şase judeţe din topul celor mai mari judeţe în funcţie de valoarea PIB.

Judeţele Mehedinţi şi Covasna vor înregistra în 2016 cel mai mic PIB din România, de 5,4 miliarde de lei. PIB-ul din opt judeţe din România va creşte într-un ritm superior creşterii economice prognozate la nivel naţional, de 4,1%. Este vorba despre Braşov, Sibiu, Gorj, Argeş şi Olt – cu o creştere reală a PIB de 4,2%, Dolj (4,3%), Constanţa (4,4%) şi Prahova – judeţul care va înregistra cea mai mare creştere economică din România, de 4,5%.

Opt judeţe şi municipiul Bucureşti vor avea o creştere de 4,1%, în linie cu proiecţia de la nivel naţional. Judeţele cu cea mai slabă evoluţie din punct de vedere al creşterii economice sunt Giurgiu (3,6%) şi Ialomiţa (3,7%).

Foarte puţine regiuni vor reuşi să recupereze din decalaje în 2016.


Astfel, în majoritatea judeţelor unde economia nu depăşeşte 10 miliarde de lei, creşterea economică de anul viitor este estimată a fi sub media de la nivel naţional. Judeţul Olt (cu un PIB de puţin peste 10 miliarde) va avea o creştere economică de 4,2% în 2016. În linie cu economia naţională vor creşte trei judeţe cu un PIB sub 10 miliarde de lei, respectiv Sălaj, Covasna şi Satu Mare, restul regiunilor cu un PIB mai mic de 10 miliarde de lei urmând să crească într-un ritm mai lent decât media naţională.

În ceea ce priveşte evoluţia PIB-ului pe cap de locuitor, indicator ce denotă productivitatea unei regiuni, acesta depăşete 10.000 de euro în cinci judeţe şi în municipiul Bucureşti. Judeţele în cauză sunt cei mai mari poli de dezvoltare ai României, respectiv Ilfov, Timiş, Cluj, Braşov şi Constanţa.

La coada clasamentului se află cinci judeţe unde PIB-ul pe cap de locuitor nu depăşeşte 5.000 de euro. Trei dintre acestea sunt în regiunea de nord-est (Neamţ, Botoşani şi Vaslui).

Crește numărul mediu de salariați

CNP estimează că unu din zece vasluieli şi teleormăneni nu va avea un loc de muncă în 2016. Cea mai mică rată a şomajului de la nivel naţional se va înregistra în Timiş, de 1,4%.

La nivel naţional, rata şomajului ar urma să coboare la 4,8% în 2016. Doar 17 judeţele din ţară ar urma să aibă un şomaj mai mic de acest nivel.

Numărul mediu de salariaţi va creşte în toate judeţele din ţară. Cel mai puţin se vor majora colectivele de salariaţi din Dolj, Vâlcea şi Dâmboviţa.

La polul opus se află judeţul Covasna, unde numărul mediu de salariaţi va creşte cu 4,8%. Chiar şi aşa, în 2016, numărul mediu de salariaţi din Covasna va continua să fie unul dintre cele mai mici de la nivel naţional, de circa 49.500 de persoane.

Cele mai bine plătite locuri de muncă vor continua să fie cele din regiunea Bucureşti-Ilfov. În alte trei judeţe din ţară, salariul mediu net va depăşi 2.000 de lei pe lună – Argeş, Timiş şi Cluj. Cele mai mici salarii vor fi plătite de angajatorii din Harghita – 1.317 lei. De altfel, salariile din Harghita sunt şi cele care vor consemna cea mai redusă creştere în 2016, de 4,8%.

Angajaţii din Maramureş şi cei din Olt se vor bucura de cele mai ample creşteri salariale, de 8,6% respectiv 8,4%, reiese din estimările CNP.

Sursa foto: cursdecuvernare.ro

3 COMENTARII

  1. Aloo…all-tenii!!MUCLES !
    Sa nu mai va auzim croncanitul cativa ani!
    Si fara dume ca si voi munciti aici.!Ia mereti la voi in judete si schimbati graficul! Pana atunci mucles!!!

  2. Până cand nu va exista o distributie uniforma a infrastructurii, decalajele intre zonele geografice sau judete, va continua sa se mareasca..aviz comentariului de mai sus, decalaje exista in toata europa, tine de noi sa le micsoram..

  3. Stimabile,cred ca nu esti informat.Distributia infrastructurii este total diferita,si fondurile de asemenea dar nu in sensul dat de tine….
    Anul 2015 la fondurile de la buget,Timisul ca intotdeauna a primit perintre cele mai putine.Mehedintiul a primit cele mai multe fonduri.
    Curios ca desi duce bani grei la buget,Banatul primeste cel mai putin inapoi…
    La un simplu search am gasit o situatie reprezentativa pe Romania :
    http://www.gandul.info/financiar/harta-banilor-din-romania-cat-da-si-cat-primeste-inapoi-de-la-bugetul-de-stat-judetul-tau-9444892

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.