Toró T. Tibor a declarat la PRESSALERT LIVE că nu se simte...

Toró T. Tibor a declarat la PRESSALERT LIVE că nu se simte confortabil ca minoritar în România. Vezi ce spune despre autonomia Ţinutului Secuiesc

5
DISTRIBUIȚI

toro tibor (6)

Încercările etnicilor maghiari din România de a obţine autonomia Ţinutului Secuiesc nu sunt un atentat la siguranţa României, este de părere Toró T. Tibor, vicepreședintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, care a fost invitat în această seară la emisiunea PRESSALERT LIVE.

După ce a admis că nu în toate oraşele din România se simte ca acasă şi că UDMR nu a făcut mare lucru pentru a obţine autonomia dorită de maghiari, Toró T. Tibor a declarat că „am fost printre acei parlamentari care a depus în Parlamentul României trei proiecte de lege privind autonomia tocmai din motivul de a iniţia un dialog profund şi despre subiect. Ce înseamnă autonomia Ţinutului Secuiesc pentru că întotdeauna spun criticii noştri că dumneavoastră nu ştiţi, vorbiţi de autonomie ca şi cum ar fi o noţiune foarte… neconcretă. Nici nu vorbim de autonomie pe criterii entice, noi am elaborat şi un proiect de lege. Ţinutul Secuiesc s-a format așa cum se formează de fapt o regiune în orice ţară, din motive economice, geografice, politice, al atitudinii faţă de muncă şi o serie de alte lucruri concrete.


În România sunt regiunile istorice şi din multiple motive administrative aceste regiuni istorice au fost fărâmiţate în judeţe. (…) Ţinutul Secuiesc este una din aceste regiuni istorice, Banatul istoric este altă regiune. Noi am elaborat un proiect de lege care vorbeşte despre autonomia regiunilor istorice bazat pe principiile regionalismului asimetric. (…) Eu cred că fiecare regiune merită acea autonomie pe care o doreşte sau pe care are capacitatea de a o face funcţională”, a declarat invitatul.

Întrebat dacă este de acord cu scandarea că Ţinutul Secuiesc nu este România, invitatul a spus că „asta este o prostie”, dar a acuzat că după tratatul de la Trianon maghiarii au ajuns minoritari şi au pierdut o serie de drepturi. Invitatul a spus şi că în Timiş numărul de maghiari s-a înjumătăţit, acuzând că guvernele României au dus o politică de deznaíonalizare a maghiarilor.

Toró T. Tibor a conchis că nu are sentimente de confort în calitate de minoritar în România, dar a admis că „Transilvania este un pământ comun al maghiarilor şi al românilor, tradiţional de sute de ani trăiesc împreună. Eu zic hai să rămânem aşa, că Transilvania este un bun comun al nostru, al românilor şi al maghiarilor”. Politicianul a susţinut că nu crede în teoria continuităţii daco – romane pe teritoriul actual al României, atunci când i s-a amintit că există Samisegetusa care îi contrazice teoria. Toró T. Tibor a afirmat că planul de autonomie a Ţinutului Secuiesc se va realiza atunci când o mare parte din majoritatea românească va fi de acord cu ideile autonomiste.

5 COMENTARII

  1. Sa ne spuna individul ce naiba de drepturi au pierdut?Ca au mai multe dreptri decat cetatenii romani!
    Eu ca roman ma simt discriminat in Romania.Orice ungur sau tigan isi bate joc de simbolurile nationale , este tolerat,in virtutea dreptului la libera exprimare.
    Invers,este rasism si xenofobie.
    Academia de Politie si o multime de scoli de prestigiu au locuri dedicate minoritarilor.E suficient sa fii tigan sau ungur sa intrii la Academie.Romanii sa se bata pe locurile ramase.
    In Har-Cov nu vorbeste cu tine ca roman,nimeni pe romaneste.
    Tesek si nem tudom romanom este cam tot ce auzi pe acolo.(cu mici exceptii).Numele satelor sunt aproape in totalitate in ugureste…vestitele placute bilingve s-au transformat in …monolingve…
    Si atunci unde sunt discriminati astia?

    EU vreu s ail intreb pe individ cum se simte minoritatea romaneasca in Ungaria?
    AAaaaaa..nu este…?! Pai nu este ca au maghiarizat-o fortat ungurii.Vrei slujba?E naspa daca te cheama Ion.Schimbi in buletin cu Janos.si mai vorbim….
    Vrei sa vorbesti la telefon in romaneste in mijloacele de transport in comun?Pai starnesti un asemenea oprobiu incat vei fi dat jos.

    Milogeala,plangaceala si tactica pasilor marunti.Asta caracterizeaza actiunile moderate unguresti…

  2. Mesajul domnului se inscrie in acelasi curent de nesimtire crasa cu care ne-au obisnuit. In ultimul timp, tupeul acestor oameni a depasit orice limita. Parerea mea este ca trebuie sa le fie retrase toate privilegiile colective acordate pe criterii etnice, care au mers pana acolo incat discrimineaza populatia majoritara.
    Si daca nu sunt multumiti de ele si au nesimtirea de a face aceste declaratii, foarte bine – trebuie luate inapoi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.