Un an încărcat de realizări și premiere minunate la Teatrul Național din...

Un an încărcat de realizări și premiere minunate la Teatrul Național din Timișoara. Ce surprize vor fi în 2016

0
DISTRIBUIȚI

sala 2

În ultima zi din an, Teatrul Național din Timișoara își reafirmă poziția, aceea că dorește să ofere publicului un spațiu al dialogului creator și pozitiv. Este o viziune ale cărei efecte le trăim în teatrul care astăzi are de zece ori mai mulți spectatori decât în urmă cu un deceniu (până la finalul anului 2015, care, practic, reprezintă jumătatea stagiunii, aproape 50.000 de spectatori au vizionat spectacolele Naționalului în cele trei săli ale sale).

”Este un teatru care și-a construit repertoriul pe profilul spectatorului de mâine, un teatru atent și mereu deschis față de publicul său, un teatru care are o trupă capabilă de performanța maximei diversități, în condițiile în care teatrul de astăzi anulează distanța dintre public și scenă printr-o legătură personală, individuală.


Este un teatru care, prin rostul spectacolelor sale are un rol activ în comunitate, la fel și prin festivalul pe care îl organizează și care în 2015 a avut o componentă europeană socio-culturală profundă – Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, un teatru care înțelege importanța culturii pentru viitorul comunității în care se află”, transmit reprezentanții Naționalului.
Timișoara continuă cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Din momentul în care, la inaugurarea Sălii 2 (25 ianuarie 2010), a fost lansată tema candidaturii Timișoarei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, Teatrul Național s-a simțit responsabil și a dus această idee mai departe prin invitarea în Sala 2 a unui alt fel de public și, ca o consecință a acestor întâlniri, a înființat Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, organizație care, în continuare, își urmează, cu succes, propriul drum.

Ce aduce anul

Oferta Teatrului Național pentru 2016 aduce în prim plan nume ale unor scriitori și artiști pe cât de diferiți, pe atât de implicați în traiectoria actuală a culturii: Ingmar Bergman, Radu Jude, Mircea Cărtărescu, Shakespeare, Woody Allen, Kokan Mladenović și lista continuă. O nouă ediție a FEST-FDR completează profilul celei de-a doua părți a stagiunii 2015-2016, în demersul asumat al Naționalului de a fi aproape de oameni, ancorat în prezent, privind înspre viitor și încercând, prin tot ceea ce face, să descifreze realitatea pentru spectatorii săi, să construiască un spațiu teatral al valorilor umane, al înțelegerii și al responsabilității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.