INEDIT Imagini în direct cu cea mai rară pasăre din România, surprinse...

INEDIT Imagini în direct cu cea mai rară pasăre din România, surprinse în Câmpia de Vest, în premieră naţională. Cum îl puteţi urmări FOTO

0
DISTRIBUIȚI

soim dunarean

Două exemplare de şoim dunărean, specie pe cale de dispariţie în România, au ocupat, ieri, un cuib amenajat pe un stâlp de înaltă tensiune din Câmpia de Vest. Cuibul este monitorizat video din iunie 2015 de către Asociaţia Wild Watch, un ONG de mediu, iar internauţii au putut urmări în direct imagini cu cea mai rară pasăre din ţara noastră, în premieră naţională. Asta pentru că imaginile surprinse de camera video sunt transmise pe Internet în timp real.

Ieri a fost prima dată când şoimul dunărean a apărut la cuibul monitorizat video. Vestea a fost dată pe pagina de Facebook a ONG-ului, iar imaginile sunt transmise în timp real pe site-ul wildliferomania.com. „Prezența la cuibul din Câmpia de Vest a acestei specii pe cale de dispariție este o bucurie imensă pentru noi și pentru partenerii noștri din acest proiect, dar și pentru toți cei care ne urmăresc online și cărora le mulțumim pentru implicare. Transmiterea acestor imagini în timp real este nu doar o premieră în România, ci și cea mai frumoasă implinire a ideii de la care a plecat Wildlife Romania: realizarea unei “grădini zoologice virtuale” în care animalele prezentate să fie monitorizate în libertate”, spune Cristian Ilea, din partea Asociaţiei Wild Watch.

soim dunarean

Ornitologii şi cercetătorii în biodiversitate se aşteptau ca primele exemplare de şoim dunărean să sosească la cuibul din Banat abia în primăvara viitoare.


Degradarea habitatelor, dar și folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibărit, reprezintă principalele cauze ale scăderii numărului de şoimi dunăreni într-un ritm accelerat în ultimii ani. Această pasăre se află pe Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie realizată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii.

Ultimele perechi cuibăritoare de șoim dunărean din România au fost semnalate în Dobrogea, dar și în Banat, acolo unde au fost surprinse imaginile de ieri în premieră națională. Cuibul de pe stâlpul de înaltă tensiune din Câmpia de Vest este unul dintre cele 34 de cuiburi artificiale montate de Enel Distribuție Banat în perioada 2012-2014, prin proiectul Life+ de conservare a şoimului dunărean.

Foto: Wild Watch

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.