Jose Manuel Barroso, fost preşedinte al Comisiei Europene, crede că România este...

Jose Manuel Barroso, fost preşedinte al Comisiei Europene, crede că România este pregătită pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Ce părere are despre refugiaţi

0
DISTRIBUIȚI

jose manuel barroso doctor honoris causa 2

România trebuie să fie o ţară membră Schengen – acesta este punctul de vedere al lui Jose Manuel Barroso, fost preşedinte al Comisiei Europene în perioada 2004 – 2014, în mandatul căruia Uniunea Europeană s-a lărgit cu încă trei state membre, printre care şi România.

“Atunci când am fost preşedinte al Comisiei Europene am spus că România este pregătită să devină o ţară membră a Spaţiului Schengen. Am spus acest lucru şi în faţa consiliului, fostul preşedinte Traian Băsescu a fost acolo. Au fost unele state care au avut dubii şi am spus că, din punctul meu de vedere, România a fost mai pregătită decât alte state membre să intre în Spaţiul Schengen. Îmi menţin părerea, nu văd de ce situaţia s-ar fi schimbat. Cred că va creşte securitatea în Europa, îmi doresc să se întâmple cât mai repede acest lucru”, a explicat Jose Manuel Barroso, la Timişoara.

Fostul preşedinte al Comisiei Europene a vorbit şi despre valul uriaş de refugiaţi care a sosit în Europa în ultima perioadă, despre care spune că este o provocare importantă pentru continent.


“Majoritatea migranţilor vin în Europa pentru că sunt într-o situaţie disperată, trebuie să arătăm că suntem umani. Dacă aceşti oameni vin aici pentru că în ţara lor e război, trebuie să-i primim”, crede Jose Manuel Barroso. Fostul preşedinte al Comisie Europene atrage, însă, atenţia asupra faptului că Uniunea Europeană are responsabilitatea de a-şi apăra graniţele de oamenii care vin în Europa aduşi de diferite organizaţii ilegale.

“Trebuie să luptăm împotriva acestor reţele ilegale care transportă oameni în Europa. Vorbim de trafic de prostituţie, de copii, de terorism. Trebuie să ne arătăm solidaritatea faţă de refugiaţi, însă trebuie să fim duri faţă de cei care ne pun siguranţa în pericol. Ceea ce trebuie să facem este să colaborăm cu serviciile secrete din ţările europene. Nu cred că soluţia este să creăm garduri între ţări. Am fost întrebat cum aş fi gestionat criza refugiaţilor din Europa. Avem o dificultate cu refugiaţii în Europa, dar adevărata criză este în Siria, în Libia şi în Irak. Avem o problemă, dar comparativ cu problema lor nu aş face un schimb. Trebuie să fim realişti: Europa nu poate primi toţi refugiaţii, iar graniţele externe trebuie întărite”, a declarat Jose Manuel Barroso.

Fostul preşedinte al Comisiei Europene a primit, astăzi, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii de Vest din Timişoara. La ceremonie a participat şi Dacian Cioloş, premierul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.