Proiectul de HCL prin care Robu vrea să angajeze casă de avocatură...

Proiectul de HCL prin care Robu vrea să angajeze casă de avocatură ca să-l apere în cazul finanţării ACS Poli, ţinut la secret UPDATE 4 Cum au votat consilierii VIDEO şi FOTO

2
DISTRIBUIȚI

nicolae robu dan idolu 1

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a convocat astăzi, de urgenţă, o şedinţă a Consiliului Local Timişoara pentru a se aproba un proiect de HCL care prevede că se va angaja o casă de avocatură pentru diferendul cu Curtea de Conturi pe tema finanţării ACS Poli şi a celorlalte cluburi sportive.

Asta după ce, luni, consilierii locali au respins propunerea disperată a lui Robu de a scoate fiecare bani din buzunarul său pentru a plăti un avocat. Culmea, luni, Robu chiar primarul spunea că este o problemă cu angajarea unei case de avocatură, afirmând „vă propun să recurgem la o casă de avocatură externă, dar plata să se facă cu contribuţia tuturor, nu cu bani de la bugetul local, pentru că dacă asigurăm plata de la bugetul local pentru cei care se ocupă cu asistenţa juridică ne vom trezi că ni se spune că avem Serviciu Juridic şi că este incorect să mai plătim şi servicii juridice externe. Această rezoluţie a Curţii de Conturi trebuie atacată în instanţă repede, pentru că termenul legal e de 15 zile de la emitere”. Vă reamintim că auditorii Curţii de Conturi au stabilit că bugetul a fost prejudiciat cu peste 52 milioane lei prin finanţarea ilegală a cluburilor sportive de către administraţia condusă de Robu.

Deşi încă de aseară jurnaliştii au fost anunţaţi că primul pe ordinea de zi de astăzi este „proiect de hotărâre privind aprobarea achiziției de servicii juridice: redactare, consultanță, asistență și reprezentare juridică în vederea formulării cererii de chemare în judecată împotriva pct. 4 din partea constatativă a Deciziei nr.40/2015 a Camerei de Conturi Timiș și a Încheierii nr.30/16.02.2016 a Curții de Conturi a României precum și pentru formularea căilor de atac”, documentul nu a fost publicat nici cu trei ore înainte de începerea plenului, programat la ora 15.00. Nici consilierii locali nu au primit, până la ora 12.00, proiectul de hotărâre şi referatul prin care este motivat. 

UPDATE 1 Cu o oră înainte de plen, pe site-ul Primăriei Timişoara a fost afişat proiectul de HCL. În referatul care-l însoţeşte se susţine că trebuie atacate în contencios-administrativ constatările Curţii Conturi şi, „având în vedere importanţa deosebită a procesului, precum şi amploarea activitaţii ce urmează a se desfăşura în cadrul litigiului, prin care se urmareste anularea unui număr mare de măsuri dispuse de Curtea de Conturi, considerăm că este necesara angajarea unui avocat care să reprezinte în instanţă interesele Municipiului Timişoara, Consiliului Local şi ale Primarului Municipiului Timişoara. Pe cale de consecinţă apreciem că ne aflăm sub incidenţa prevederilor art. 1 alin. 2 din OG nr. 26/2012, astfel încât este pe deplin oportună şi necesară achiziţia de servicii juridice de asistenţă/reprezentare juridică în vederea apărării intereselor instituţiei noastre”. Referatul este semnat de Smaranda Haracicu, Mihai Costa şi Steliana Stancu şi aprobat de Nicolae Robu.

În caietul de sarcini nu este trecută o valoare a contractului şi nici ce vechime trebuie să aibă avocaţii care pot să-şi ofere serviciile. De asemenea se precizează că „oferta de preţ trebuie exprimată în lei fara TVA şi va cuprinde valoarea totală a contractului de asistenţă şi reprezentare juridică. Oferta de preţ va cuprinde onorariul de avocat pentru serviciile juridice ce urmează a fi prestate. Criteriul de selecţie a ofertei este (preţul cel mai scăzut). Avocatul trebuie să depună si să înregistreze oferta în condiţiile şi termenul prevăzut în invitaţia de participare„. Nu se ştie de ce „preţul cel mai scăzut” este pus între paranteze.

UPDATE 2 Surse din cadrul Primăriei Timişoara au declarat pentru PRESSALERT.ro că primarul Nicolae Robu s-ar fi întâlnit, ieri, cu avocatul Cristian Clipa, care este şi conferenţiar doctor la Facultatea de Drept din Timişoara şi director al Departamentului Drept Public, Drept administrativ, Teoria funcţiei publice, Istoria dreptului românesc, Funcţionarii publici cu statut special, Domenialitate şi servicii publice, Funcţia publică europeană. Întrebat de PRESSALERT.ro dacă a avut loc o întâlnire şi s-a discutat despre problemele cu Curtea de Conturi, avocatul Cristian Clipa a dat un răspuns neclar, susţinând iniţial că nu poate confirma că s-a întâlnit cu primarul Nicolae Robu, apoi că s-a întâlnit întâmplător şi doar s-au salutat, însă nu au discutat despre problema Primăriei Timişoara cu Curtea de Conturi, apoi a negat că s-a întâlnit cu primarul. În final, Clipa a admis că ştie despre problema instituţiei cu Curtea de Conturi şi că „acum dacă m-aţi întrebat o să cer şi eu să mi se trimită cerinţele. Dacă voi câştiga promit că vă voi anunţa”.

UPDATE 3 Deși programată pentru ora 15.00, ședința de plen nu începe deoarece primarul Nicolae Robu nu are asigurată prezența care să-i permită trecerea proiectului de hotărâre.


Extrem de afectat, Robu a uitat de „dușmănia” față de pesediști și l-a abordat pe Dan Idolu lși i-a explicat că angajarea unui avocat este „în interesul general al municipiului și poate să ajungă să fie și în interesul individual”. În timp ce viceprimarul Dan Diaconu dădea telefoane pentru a asigura prezența celor care sunt „pentru”, Robu a încercat să o convingă și pe consiliera Elena Wolf. Ședința de plen a început până la urmă, cu 20 de minute întârziere.

UPDATE 4 După votarea rapidă celorlalte proiecte aflate pe ordinea de zi, aleșii locali au început să se certe pe tema contractării unei case de avocatură care să apere CLT în speța finanțărilor echipelor de sport, declarată ca fiind ilegală de Curtea de Conturi. Primul consilier care a luat cuvântul a fost Bogdan Herzog, care a citat din procesele verbale ale şedinţelor în care Robu militat pentru finanţarea sportului.

Primarul Nicolae Robu a atacat dur replica lui Herzog şi a spus că pledoaria sa pentru finanţarea sportului se lega de avizul de legalitate dat de jurişti. Apoi, Robu a trecut la atac „ca să înţelegi ce se întâmplă în jurul tău, trebuie să ai minte şi minte bună. Unii nu au aşa ceva, din păcate şi mintea puţină pe care o au mai e şi tulburată de folosirea unor anumite substanţe. Eu şi cu această ocazie şi cu altele am spus clar că deciziile, indiferent la ce se referă, sunt luate de CLT”.

Robu a subliniat că, în opinia sa, consilierii au votat corect alocările de bani, conform avizelor de legalitate date de juriştii PMT, şi că vina pentru situaţia creată o poartă Curtea de Conturi, care s-a abătut de la misiunea legală pe care ar trebui să aibă. Herzog a intervenit din nou şi a clarificat că „eu nu consider nici consiliul local şi nici pe domnul Robu vinovat. Am spus că domnul Robu este responsabil, atitudinea responsabilă ar fi fost să nu se pună în spatele CLT, ci să spună, cum a spus şi atunci, că îşi asumă deciziile care se iau”.

Consilierul Ramona Olteanu a fost de părere că nu este nevoie de contractarea unui avocat la momentul de faţă spunând că doreşte, ca dacă va fi nevoie să angajeze un avocat care să o apere, să poată să aleagă persoana în cauză alături de colegii din PSD.

stoia cojocari diaconu robu

Primarul Nicolae Robu a comentat că avocatul se poate plăti de le bugetul local, iar apoi secretarul Ioan Cojocari a comentat că „domnilor consilieri, atât eu cât şi dumneavoastră vom fi istorie peste patru luni. Aceste asocieri care s-au făcut între Consiliul Local Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Universitatea Politehnica, aici nu se mai pune problema de răspundere penală, cum era la cealaltă Poli, ci de răspundere materială. Ce a făcut aici Curtea de Conturi este o aberaţie, cu tot respectul vă spun că sunt nişte anomalii. Nu are nicio logică, este legală asocierea, dar nu este legală plata. (…) Am ajuns să fiu imun. Am sechestru pe avere pe partea cu Poli. Am imputabili 27 de milioane de euro, că mai vin două sau trei milioane în plus nu mai contează. (…) Trebuie să luăm o firmă de avocatură, iar noi să stăm să îi asistăm, pentru că ei sunt specialişti în domeniul ăsta”.

După ce consilierul Dan Idolu a atenţionat că ACS Poli nu este un model de echipă de succes, fiind lipsită de susţinerea suporterilor, primarul Nicolae Robu a atenţionat că ACS Poli este pe locul trei pe ţară în ceea ce priveşte media de spectatori la meciuri. Secretarul Ioan Cojocari a făcut o glumă spunând că „în urma activităţii Curţii de Conturi, juriştii au acum cinci porunci. Prima: să nu gândeşti, a doua: dacă gândeşti, să nu vorbeşti, a treia: dacă vorbeşti, să nu scrii, a patra: dacă scrii, să nu semnezi şi a cincea dacă semnezi, să nu te miri”.

Consilierul local Alfred Simonis a cerut să ştie dacă proiectul a fost avizat de legalitate de secretarul Ioan Cojocari, iar după mai multe discuţii „nea Jean” a dat binecuvântarea „în numele Domnului”. Simonis a comentat că CLT nu are niciun motiv să angajeze un avocat, în speţă nefiind stabilit un prejudiciu, Simonis a conchis că „domnule Robu, de această dată sunteţi laş, cerând ca aleşii locali să se apere cu serviciul juridic”.

Proiectul a trecut cu 14 voturi pentru şi abţineri ale PSD şi consilierilor Nistor Geană şi Bogdan Herzog. 


2 COMENTARII

  1. Cand este vorba de buzunarul lui Robu angajeaza avocatii externi, dar interesele primariei cine le apara domule Primar? Serviciul Juridic cel laudat si adulat cei mai buni din primarie care este binenteles in directa subordonare a Primarului Robu, nu il poate apara pe domnul Primar? Cum se poate asta, pai domn Primar nu v-ati laudat ca de cand Serviciul Juridic este in subordinea dumneavoastra au fost castigate toate procesele Primariei. Domnule Primar acum fugiti de serviciile subordonatiilor dumneavoastra, cum se poate lucrul acesta? Ar fi interesant verificat cate procese ale Primariei Timisoara au fost castigate si cate pierdute de acest Serviciu Juridic mult laudat?

  2. Nu considerati va rog ca juristii primariei ar fi prosti sau incompetenti.
    Nu sint nici prosti si nici incompetenti ci doar nu sint lasati sa lucreze asa cum ar trebui. Sint cauze cind li se impune sa nu formuleze cai de atac chiar daca este in defavoarea institutiei sau a oamenilor care ar trebui aparati.
    Am vazut asemenea situatii atunci cind li s-a interzis sa promoveze cai de atac la revendicari de imobile sau un caz mai recent cu un apartament de linga politie.
    Uneori nici ei nu rezista si se pling ca sint supusi presiunilor.
    Unii juristi povestesc ca prefera sa stea cu orele in instanta numai sa nu stea la dispozitia primarului ca sa pateasca ce a patit colega lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.