Hamlet „remixat”, la Teatrul Național Timișoara. Când puteți vedea spectacolul GALERIE FOTO

Hamlet „remixat”, la Teatrul Național Timișoara. Când puteți vedea spectacolul GALERIE FOTO

4
DISTRIBUIȚI
hamlet -repetitie21
Un Hamlet „altfel”, la TNT. Foto: Adrian Pîclișan

Evenimentul cultural al anului la Timișoara, spectacolul Hamlet, într-o viziune nouă și originală se pregătește să fie lansat pe scena Teatrului Național. Zilele acestea echipa prinsă în proiect repetă la foc continuu.

Shakespeare ne este veșnic contemporan, peste secole, peste generații. E o realitate pe care Teatrul Național din Timișoara o afirmă deschis prin noua sa montare cu Hamlet, în traducerea și adaptarea „remix” a lui Peca Ștefan, și în direcția de scenă a Adei Lupu Hausvater.

Spectacolul cercetează în interiorul binecunoscutei povești destinul unui om neintoxicat de mizantropie, compromisuri și meschinării, într-un context șocant de asemănător cu cel al cotidianului imediat. Acestui Hamlet al anului 2016 îi răspunde live muzica trupei Subcarpați. „Hamlet este un manifest pentru dreptul neîngrădit al oamenilor de a fi autentici, pentru dreptul de a rămâne ei înșiși, pentru dreptul de a-și păstra vocea distinctă în societate. Cred că generațiile care vin au nevoie să-și descopere echilibrul și că societatea, de asemenea, trebuie să restabilească un adevăr fundamental – acela că putem exista doar în firescul, în naturalețea unei vieți curățate de teamă, de jumătăți de măsură, de minciună și de amoralitate”, declară Ada Lupu Hausvater, directorul de scenă al spectacolului.

Hamlet cu Subcrapați

Spectacolul Naționalului timișorean calibrează în spațiul Sălii Mari dilemele unei generații pentru care firescul a devenit un obstacol de netrecut în aproape toate aspectele existenței. Hamlet însuși este doar un om tânăr, solar, inteligent, firesc și cu simțul umorului, pus într-o serie de situații strâmbe, de mari compromisuri, iar noua realitate în care se trezește constrâns să trăiască este ca o cutie a Pandorei pe care el o refuză, dar care totuși este deschisă de minciunile, lașitățile, oportunismul, comoditatea și mai cu seamă de refuzul celor din jurul său de a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile pe care le fac.

Echipa care lucrează la acest spectacol îi reunește pe actorii Matei Chioariu, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Marius Andrei Alexe, Doru Iosif, Victor Manovici, Ramona Dumitrean / Cristina König, Flavius Retea, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Adrian Jivan, Florin Ruicu, Costel Tovarnițki, Raul Bastean, Benone Viziteu, Romeo Ioan, Claudiu Dogaru, Ionuț Iova și Marius Lupoian. De asemenea, este important de menționat că în distribuția spectacolului îl regăsim pe Marius Andrei Alexe, cunoscut publicului și ca MC Bean, căruia i se alătură Valentin Popescu (Vali Umbră).

Muzica este semnată de Subcarpați, un fenomen muzical descris ca „manifest cultural contemporan”, un proiect care mixează muzica electronică, ritmurile hip-hop și dubstep, cu teme din folclorul românesc, într-o suprapunere eclectică, elaborată și, în egală măsură, accesibilă și acroșantă pentru public.

Decorurile și costumele aparțin Iulianei Vâlsan, unul dintre cei mai prolifici și premiați artiști vizuali din noul val, artista reunind în portofoliul său numeroase scenografii, picturi, instalații etc.


Nu în ultimul rând, efectele video sunt realizate de KOTKI visuals, un studio creativ preocupat de implementarea tehnologiilor multimedia în artele spectacolului, colaborând cu artiști contemporani și festivaluri din România, Bulgaria, Austria, Elveția, Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie etc.

Prima reprezentație, în avanpremieră, a spectacolului Hamlet este programată marți, 10 mai, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Național, fiind urmată miercuri, 11 mai, de la aceeași oră, de premiera oficială. Biletele se pot achiziționa la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), orar marți-duminică, orele 11-19, sau online pe www.tntimisoara.com.

Foto: Adrian Pîclișan

4 COMENTARII

  1. Spectacol slab, dictie imperfecta a actorilor. Nu recomand nimanui. Am plecat dupa 25 min.
    Rusinos ! Trebuia sa scrie pe afis ca este adaptare dupa marele Will. Au scris „de”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.