Oameni de cultură: „Este ruşinos că Timişoara nu are un cinematograf. Cum...

Oameni de cultură: „Este ruşinos că Timişoara nu are un cinematograf. Cum să devenim capitală culturală europeană?” Unde sunt organizate festivalurile de film

2
DISTRIBUIȚI

cinema timis

Un sat din judeţul Timiş este mai tare ca Timişoara. De aproape doi ani, Gottlob-ul, o localitate cu aproximativ 2.000 de locuitori, are cinematograf modern. Asta în condiţiile în care la Timişoara funcţionează doar două cinematografe private, la mall-uri, în care filmele de artă nu sunt primite.

Tocmai de aceea, mai mulţi oameni de cultură din Timişoara trag un semnal de alarmă şi spun că este scandalos ca un oraş care se vrea capitală culturală europeană să nu aibă un cinematograf. „Este ruşinos că Timişoara nu are un cinematograf, o sală de cinema. Filmele de artă, de autor, nu au loc la cinematografele private, nu sunt primite.


Sunt o mulţime de festivaluri de film organizate la Timişoara care nu au cum să crească dacă nu avem un cinematograf pentru filmul european. Cum să devenim capitală culturală europeană în aceste condiţii?”, se întreabă regizorul timişorean Florin Iepan.

De aceeaşi părere este şi Lucian Mircu, din partea Asociaţiei „Marele Ecran”, care spune că, în lipsa unei săli de cinema la Timişoara, organizatorii de festivaluri de film sunt nevoiţi să desfăşoare astfel de evenimente în curţi sau grădini. „Timişoara nu are un cinematograf, iar asta înseamnă că noi trebuie să ne mutăm în spaţii alternative, în curţi, grădini. Trebuie să mergem la Gottlob, care are cinematograf. Deci, dacă Gottlob, un sătuc de graniţă cu nici 2.000 de oameni, poate să facă treaba asta, eu cred că e ruşinos ca Timişoara să nu aibă un cinematograf”, consideră Lucian Mircu.

Preşedintele Asociaţiei „Marele Ecran” propune ca, în condiţiile în care cinematograful Studio a fost recuperat de primărie, acesta ar putea fi transformat într-un „cinema house” de care ar avea nevoie oraşul şi toţi cei care organizează festivaluri de film. „În Timişoara există, totuşi, un cinematograf, Timiş, dar se zbate la limită de câţiva ani. Primarul Diaconu a anunţat vă cinematograful Studio a fost recuperat de la Radef, atunci acesta ar putea să devină sala de cinema a oraşului. Iar un regizor ca Mungiu în loc să vină la Filarmonică să-şi facă premiera filmului, cum se întâmplă acum, să vină într-un spaţiu normal într-un oraş care se vrea capitală culturală europeană”, consideră Lucian Mircu.

2 COMENTARII

  1. Nu ne trebuie filme de alea din care nu întelegi nimic, că se dă în spectacol regizorul sau că arată că românii sunt niște drogați. Nu se duce nimeni la ele, să se uite ăia care le-au făcut. Ne trebuie filme cool din boxoffice-ul american, ca să ne distrăm și noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.