Simona Neumann, la PRESSALERT LIVE: „Să ieșim din pasivitate”. Ce beneficii incalculabile...

Simona Neumann, la PRESSALERT LIVE: „Să ieșim din pasivitate”. Ce beneficii incalculabile ar aduce Timișoarei titlul de Capitală Culturală Europeană VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
simona neumann 3
Simona Neumann

Au mai rămas doar patru luni până când Timișoara va afla dacă va fi Capitală Culturală Europeană în 2021. Invitată la emisiunea PRESSALERT LIVE, Simona Neumann a prezentat cei mai noi pași făcuți pentru atingerea unui obiectiv care poate schimba fața orașului. Directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală a arătat cum una dintre temele candidaturii, pasivitatea societății, se vede și când vine vorba despre exercițiul votului.

Orașul de pe Bega se află în plină campanie pentru câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021. Una dintre probleme asociației înființată speciale pentru candidatură a fost cea financiară, mai ales după ce temporar finanțarea de la bugetul local a fost blocată de un raport al Curții de Conturi. „420.000 de euro, conform unei hotărâri de consiliu local de anul trecut, se alocă în patru tranșe trimestriale. Am primit prima. Urmează a doua, sper zilele următoare. Anul trecut a fost o greșeală, mă rog, așa s-a considerat atunci, nu a fost revizuită în contextul concursului de anul acesta, noi am solicitat Primăriei să facă lucrul acesta. Suma a fost mărită cu prilejul Adunării Generale de acum o lună la un milion, pentru a compensa restanța de anul trecut, neplătită în urma acelui raport. Practic e o nouă cotizație care trebuie să intre, e o luptă contratimp”, a declarat Simona Neumann la PRESSALERT LIVE.

Directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană apreciază că implicarea mediului politic a fost mai mare în alte părți, unde s-a înțeles beneficiile mari pentru orașul câștigător. „Acest titlu oferă orașului niște avantaje extraordinare, pe lângă vizibilitatea la nivel european, poate atrage bani de la bugetul național. E interesul tuturor ca orașul câștigător să acționeze ca un ambasador pentru România. Se vor genera locuri de muncă, de la producă de film, la specialiști în turism, mass-media, lucrători în industria hotelieră, să nu mai spun de artiști.


Vor fi atrași și artiști din țară și din alte regiuni ale Europei. Liverpool a fost capitală culturală în 2008, iar în anul următor a atras investiții de 14 miliarde de lire sterline, Pecs a atras fonduri europene de milioane euro”, a mai spus Simona Neumann.

Timișoara se află în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 cu București, Cluj-Napoca și Baia Mare. În 12 august se va depune dosarul de candidatură, urmând ca între 8 și 13 septembrie juriul să aloce câte o zi de vizită pentru fiecare oraș. În datele de 14 și 15 septembrie are loc susținerea candidaturii, la București, după care va fi anunțat și orașul câștigător.

Tema „pasivității societății”, principală în cadidatură

Simona Neumann a evidențiat că pasivitatea cetățenilor se regăsește ca temă centrală în candidatura Timișoarei pentru Capitală Culturală Europeană în anul 2021: „Asta vrem prin această candidatură, tema centrală a candidaturii e un mare neajuns pe pe care l-am identificat, cu atâția oameni cu care am lucrat, l-am numit pasivitate. Pasivitatea societății, în general, e o temă și în Europa… Prin acest concept «Shine your light – Light up your city», asta ne dorim, scoaterea din pasivitate, prin lumina interioară a fiecăruia și punerea în comun a civismului fiecăruia. Să ne reamintim că Timișoara e un oraș în care spiritul civic a însemnat ceva. La Revoluție a fost punctul culminant”.

De altfel, acest fenomen se remarcă și în ceea ce privește prezența la vot, Timișoara fiind printre codașele la nivel național la capitolul prezenței la urne. „E o lipsă de civism, cel mai important moment când tu ca cetățean ai un cuvânt de spus, de ce nu faci lucrul acesta, de ce e așa de amorțit electoratul. E un proiect al orașului, ieșirea din pasivitate… Sunt câteva pattern-uri culturale, dar pot fi depășite dacă ne racordăm la o altă realitate la care ne-am racordat după ce am aderat la Uniunea European și unde avem posibilitatea să interacționăm cu alte culturi, altă civilizație, să vedem că: merge și așa; provoacă la un moment dat victime, cum a fost cazul Colectiv anul trecut. Poate ne place status-quo-ul, de aceea nu ne place să mergem la vot, sunt mai mult explicații”, a conchis Simona Neumann.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.