Mămicile copiilor născuţi prematur la Maternitatea „Bega” din Timişoara, la un pas...

Mămicile copiilor născuţi prematur la Maternitatea „Bega” din Timişoara, la un pas să nu mai fie lăsate să stea cu bebeluşii. Ce soluţie s-a găsit

0
DISTRIBUIȚI

bega1

Haos la Maternitatea „Bega” din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, în aceste zile. Mămicile copiilor născuţi prematur din tot vestul ţării au fost pe punctul de a nu mai avea unde să fie cazate în unitatea medicală.

Un ordin al ministerul Sănătăţii prevede ca în cazul copiilor internaţi în secţiile ATI se poate asigura prezenţa permanentă a unuia dintre părinţi, dar acest lucru este valabil doar în cazul spitalelor pediatrice, nu şi al maternităţilor. Prin urmare, nu există un cadru legal prin care să poată fi creat un spaţiu special pentru mămicile ale căror copii sunt internaţi în spital, spațiu în care să poată să doarmă, dar şi să le fie asigurate trei mese pe zi. Plus că nu doar mamele copiilor internaţi pe ATI trebuie să stea cu aceştia, spune medicul Ilie Constantin, şeful Secţiei de Neonatologie de la Maternitatea „Bega”.

În aceste condiţii, reprezentanţii Maternităţii „Bega” au încercat să găsească soluţii de unii singuri astfel încât să nu le scoată pe mămici afară din unitatea medicală. Astfel, două saloane din cadrul secţiei de Ginecologie erau destinate cazării acestor mămici, care primeau şi o masă caldă, pentru că, până la începutul lunii august, aceasta venea la „găleată”. Însă, de la 1 august, cele trei porţii de hrană pe zi vin la caserolă, astfel că au început şi primele dispute, pentru că nu se mai putea asigura hrana acestora, mămicile nefiind internate în unitatea medicală. Totodată, şi secţia de Ginecologie a intrat în reparaţii, astfel că spaţiul era limitat.

În aceste zile, conducerea secţiei de Ginecologie a anunţat că mămicile nu mai au voie să stea în cele două saloane pe care le-au oferit, din cauza dificultăţilor întâlnite.


Dar, în această dimineaţă, s-a găsit totuşi o soluţie de compromis, după mai multe discuţii între medici, astfel încât mămicile să nu fie scoase afară. „Există o problemă, în sensul că nu există un cadru legal prin care să le putem ţine în maternitate pe aceste mămici. Majoritatea acestor mămici de copii prematuri nu sunt din Timişoara”, ne-a spus Claudiu Angelescu, medic neonatolog la Maternitatea „Bega”.

Pe de altă parte, medicul Ilie Constantin, şeful secţiei de Neonatologie, spune că peste tot în Europa problema mamelor copiilor născuţi prematur a fost rezolvată. „Unii copii prematuri trebuie să stea internaţi şi 90 zile, poate chiar mai mult. Este foarte important ca mama să stea lângă copil, este foarte important contactul copilului cu mama, scurtează recuperarea bebeluşului, este dovedit acest lucru. Este nevoie să le asigurăm cazare şi masă. Nu e normal ca ministerul să nu găsească o soluţie. Nu e normal să ne descurcăm noi cum putem, să găsim soluţii de compromis. Am reuşit să ajungem la o înţelegere cu colegii de la Ginecologie, îi înţelegem”, a spus medicul Ilie Constantin.

„În acest moment, maternitatea este în reparaţii şi suntem limitaţi cu saloanele, jumătate din secţie se renovează şi am închis-o. Şi am făcut o propunere ca mamele care pot, să meargă acasă sau care sunt din Timişoara să meargă acasă. Dar treaba s-a rezolvat până la urmă, am golit alte saloane, suntem pe cale să rezolvăm această problemă. Mamele au dreptate, de ani de zile le ţinem aşa, acum am fost şi noi foarte stresaţi pentru că nu vrem să avem o infecţie intraspitalicească. Sunt între opt şi zece mămici însoţitoare, cu copii foarte mici, de obicei în spital. Acum am rezolvat treaba, două zile am fost mai cu probleme că am închis o parte din secţie”, ne-a declarat medicul Doru Anastasiu, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie de la Maternitatea
„Bega”.

Totodată, Marius Craina, directorul Spitalului Judeţean Timişora, ne-a declarat că „sunt foarte multe spaţii însoţitoare şi având în vedere că renovăm coridorul şi blocul operator a trebuit să facem nişte permutări, adică le-am mutat în alte saloane, atât şi nimic mai mult, e o chestie normală. Sunt nişte norme medicale pentru care pacientele trebuie să rămână în spital acolo unde nou născuţii au necesară intervenţia şi prezenţa mamei”.

Peste 200 de copii se nasc prematur anual la Maternitatea „Bega” din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, aproape 100 dintre aceştia sunt prematuri mici, care cântăresc între 500 şi 1.500 grame.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.