Timişorenii de la Bega Blues Band vor susţine un concert în capitala...

Timişorenii de la Bega Blues Band vor susţine un concert în capitala Ungariei, în cadrul festivalului Zilele Jazz-ului Românesc

0
DISTRIBUIȚI
Forrmaţia Bega Blues Band va susţine un concert extraordinar în capitala Ungariei
Forrmaţia Bega Blues Band va susţine un concert extraordinar în capitala Ungariei

Formaţia timişoreană Bega Blues Band va susţine un concert extraordinar în cadrul celei de-a treia ediţii a festivalului Zilele Jazzului Românesc în Ungaria, manifestare care se desfăşoară îÎn perioada 14-15 septembrie în organizarea Institutului Cultural Român din Budapesta, pe scena Clubului de Jazz „Opus”, din capitala Ungariei. În prima seară a festivalului, pe scenă vor fi prezenţi Mihai Bîzga Cvartet, urmând ca timişorenii să cânte în data de 15 septembrie.

Bega Blues Band este cea mai longevivă trupă de jazz blues din România. Activitatea trupei a început în 1983, atunci când regretatul Béla Kamocsa „Kamo” și Johnny Bota au decis să evolueze împreună la festivalul de jazz Braşov-Kronstadt. Grupul a lansat în luna noiembrie 2015 albumul „Brassica Soup”, pe care îl vor prezenta la Budapesta. Piese de pe acest album sunt compuse de Johnny Bota și de Lucian Nagy.

Johnny Bota a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în anul 1980, la secția vioară. La aceeași instituție a obținut, în anul 2008, Diploma de Doctor în Muzică, la secția muzicologie, cu teza „Vioara în jazzul nou”. Johnny Bota a cântat cu cei mai renumiți jazz-mani români: Johnny Răducanu, Ştefan Berindei, Garbis Dedeian, Mircea Tiberian, Anca Parghel, Eugen Gondi, Liviu Butoi, Toni Kühn, Teodora Enache, Harry Tavitian şi a evoluat alături de artiști de jazz internaționali: Paul Weiner, István Gyárfás, Claudia Raths, Terry Seabrock, François Hervé, Claude Barthélemy, Sophia Domanchich, Paul Rogers, Urs Leimgruber, Jiří Stivín, Patrick Scheider, François Moutin şi Edir dos Santos.

Mircea Bunea înființează și activează în câteva formule muzicale de rock (Uranus, Aqua-Vox, Univers).


Colaborează și cu muzicieni de jazz și blues, precum Béla Kamocsa, Mişi Farcaş, Liviu Butoi, Alexandru Andrieș. După 1989 se alătură muzicienilor Béla Kamocsa şi Johnny Bota pentru a forma Bega Blues Band, alături de care participă la numeroase turnee în țară și în străinătate și înregistrează două albume (Blues de Timișoara, Bega Blues Band Live). Lucian Nagy a absolvit Facultatea de jazz „Richard Oschanitzky” din Timișoara, a participat la workshop-uri și masterclass-uri cu: Bob Franceschini, Dave Liebman, Bennie Maupin, Paul DeCastro, Rick Conditt, Peter Herbolzheimer şi Larry Harlow. A colaborat cu muzicienii: Eldad Tarmu, Henry „The Skipper” Franklin, Gabriel Rosati, Brian Torff şi Csaba Pusztai. Maria Chioran este absolventă a secției de canto clasic din cadrul Universității de Vest din Timișoara și a Facultății de jazz „Richard Oschanitzky” din cadrul Universității „Tibiscus” din Timișoara, a urmat cursuri de măiestrie susținute de Karen Gallinger, Charenee Wade şi Ellie Wright. Maria Chioran are a colaborat cu artiști de jazz ca Eldad Tarmu, Henry „The Skipper” Franklin şi Csaba Pusztai, cu formațiile „ABRA” și „Lucian Nagy Sextet”. Tony Kühn pianist și chitarist, a concertat alături de importante personalități muzicale din țară și străinătate. Studiază germanistică la Universitatea din Timișoara, Facultatea de litere și filozofie. În 1980 participă la Festivalul de la Sibiu cu „Eugen Gondi Trio”, iar între 1981-1982 este membru al formației jazz-rock „Post Scriptum”. În 1987 participă la Festivalul George Enescu de la Tescani. În 1990 participă la Festivalul internațional de la Debrecen, Ungaria cu „Béla Kamocsa Trio”. Între 2005 și 2010 a fost lector la Facultatea de muzică, profil Jazz-Pop, în cadrul Universității „Tibiscus” din Timișoara. Lică Dolga este absolvent al Școlii Populare de Artă Timișoara, la secția percuție (1973), unde l-a avut ca profesor pe Ion Casapu. Între anii 1981-1993, Dolga este baterist în formația Pro Musica, condusă de Ilie Stepan, alături de care apare la numeroase festivaluri rock din țară. Susține concerte și alături de alte trupe consacrate ca: Iris, Holograf, Compact, Roșu și Negru. Din anul 2000 până în prezent, Lică Dolga este bateristul formației Bega Blues Band, cu care efectuează numeroase concerte și turnee în țară și străinătate.

În luna iunie a acestui an, Bega Blues Band a susţinut un concert şi în capitala Marii Britanii, în organizarea Romanian Institute Of Culture London.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.