Primarul bătăuș din Banat, trimis în judecată într-un dosar de fraudă cu...

Primarul bătăuș din Banat, trimis în judecată într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Vezi cum a obținut pe nedrept peste jumătate de milion de lei

0
DISTRIBUIȚI

dna 2

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a șase bănățeni în două dosare de fraudă cu fonduri europene.

Primul caz îi implică pe primarul și viceprimarul comunei Domașnea din Caraș-Severin și se referă la fraudarea fondurilor Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Astfel, primarul Petru Lorinț, fost liberal trecut de doi ani la PSD, a fost trimis în judecată „pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals intelectual, uz de fals”, în timp ce viceprimarul Petru Benghia va fi judecat pentru „complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”. În același dosar, tot pentru complicitate, sunt judecați Zărie Benghia și Ioan Românu, în timp ce Cornelia Cloșan, bibliotecar la Primăria Domașnea, este judecată pentru „fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată”.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, „în perioada 2013-2014, inculpatul Lorinț Petru, în calitate de primar al comunei Domașnea județul Caraș-Severin și împuternicit al Consiliului Local Domașnea, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a depus la APIA mai multe documente false sau inexacte în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru un teren de 418,90 ha, reprezentând pajiști alpine. O parte din aceste documente atestau în mod neadevărat faptul că pentru suprafețele respective au fost efectuate lucrări de întreținere/curățire de către Primăria Domașnea în regie proprie, cu angajați ai instituției, dar și cu beneficiari ai ajutorului social.


Procedând în această manieră, inculpatul Lorinț Petru, împuternicit de Consiliul Local Domașnea cu depunerea cererilor unice de plată pe suprafață, a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de 557.681,50 lei”.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Zărie Benghia, Petru Benghia și Petru Lorinț. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș-Severin, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Primarul din Domașnea a mai fost în atenția autorităților după ce și-a bătut un consătean până l-a băgat în spital.

Al doilea caz a fost instrumentat de procurori de la DNA Timișoara, fiind vorba tot de fonduri APIA. „În perioada 2009 – 2011, inculpata Meșter Adam Loredana Manuela a depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente în care se atestau date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafață, pentru o suprafaţă de 8,52 ha teren agricol, pe care nu-l deținea în realitate. Ca urmare a acestor demersuri, inculpata Meșter Adam Loredana Manuela a obținut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene și de la bugetul de stat în valoare totală de 13.158 lei din care 7.314 provin din Fondul European de Garantare în Agricultură și 5.843,79 lei din bugetul național. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauza penală cu suma de 31.538,95 lei”, spune rechizitoriul procurorilor DNA.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatei, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.